Eigen bedje naast jouw bed

Een ledikant bij ons op de kamer past niet. Wat is een alternatief?

Het advies is om je baby de eerste 6 maanden bij jullie op de slaapkamer te laten slapen. Deze nabijheid zorgt ervoor dat je je baby beter in de gaten kan houden. Je hoort het eerder als er iets is. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op wiegendood verkleint.

 

Wel belangrijk is dat je kind in een eigen wieg of ledikant slaapt. Laat je baby niet tussen jullie in in het grote bed slapen. Dat is onveilig. In sommige slaapkamers past een ledikant niet. Een alternatief is dan een wiegje. Een wieg gebruik je maar een paar maanden. Daarom vinden sommige ouders het zonde om er eentje aan te schaffen. Dat is begrijpelijk. Maar voor weinig geld zijn er tweedehands wiegjes te koop, vaak nog in nieuwstaat, omdat ze zo kort gebruikt zijn. Kijk op de website van VeiligheidNL waar je op moet letten bij aanschaf van een wieg.

Aanschuifbedje

Een andere optie is een aanschuifbedje. Dit is een wiegformaat bedje dat tegen het ouderlijk bed aangeschoven en bevestigd wordt. Tussen beide bedden zit een opstaande zijwand. Deze kun je laten zakken als je je baby wilt voeden. Tijdens het slapen is het belangrijk dat de opstaande zijwand altijd omhoog is.

Niet verstandig om te gebruiken is de kinderwagenbak. Deze is bedoeld voor buiten, niet om binnen in te slapen. De bak is volledig gesloten. De zijwanden laten geen frisse lucht door. Buiten is dit geen probleem. Maar binnen bestaat de kans dat je kind onvoldoende frisse lucht kan inademen als het een hele nacht in de wagenbak ligt.

Meer over de veiligheidseisen waar een wieg aan moet voldoen en over veilig slapen.