De eerste stapjes: niet pushen!

Snelle stapper, slimme baby? Welnee, Zwitsers onderzoek laat zien dat de leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet weinig zegt over zijn IQ. Maar er is natuurlijk wel een moment dat je dreumes in actie móet komen ...

Volgens Zwitserse wetenschappers hoef je je helemaal geen zorgen maken over de leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet. Uit hun onderzoek blijkt dat er geen link is tussen dat moment en zijn latere ontwikkeling (bron: www.hln.be).

De onderzoekers analyseerden een groep van 222 gezonde baby's zeven keer in de eerste twee jaar van hun leven. Daarna volgden regelmatig tests naar hun evenwicht, coördinatie en intelligentie tot ze de leeftijd van 18 jaar bereikten. 

Het duurt wel heel lang ...
Jorieke van Veen is verpleegkundige op het consultatiebureau.
"Ouders maken zich wel eens zorgen over de ontwikkeling van hun kind als hij nog niet stapt en leeftijdsgenootjes wel. Dat hoeft dus niet. Als je kind 18 maanden of ouder is en nog geen aanstalten maakt om te gaan staan of lopen, dan kun je eens advies inwinnen bij het consultatiebureau of je huisarts. Eerder hoeft echt niet."

Pollepeltruc
Je kind pushen om te gaan staan en lopen heeft geen zin. Jorieke: "Je dreumes leert vanzelf lopen, met vallen en opstaan. Als je merkt dat je kind eraan toe is, kun je hem wel een beetje stimuleren en bemoedigen. Bijvoorbeeld met de pollepeltruc: je kind heeft de ene kant vast en jij de andere, loop zo samen een stukje en als je kind het niet doorheeft laat je de pollepel los. Vaak loopt hij dan zo even een paar pasjes door. Als je kind eenmaal merkt dat lopen sneller gaat dan kruipen, zal hij het vaker doen. Schrik niet bij een terugval, dat is helemaal niet erg. Komt vanzelf goed!"

Leuk om te weten

  • kinderen zitten gemiddeld voor het eerst alleen bij 6,5e maand
  • de gemiddelde leeftijd waarop de eerste stapjes worden gezet is 12 maanden
  • de gemiddelde peuter legt minstens vier kilometer per dag af (dat zijn 14.208 stapjes en 102 valpartijen)

Reacties (3)

afbeelding van DELETED_ProudJoungMommy
DELETED_ProudJo...
25 april 2013
ik krijg vaak te horen "oh hij loopt wel wat achter in z'n ontwikkeling" waarop ik antwoord "Nee hoor hij geniet nu nog van het afhankelijke leven" mijn zoontje is 15 maanden, en schuift op z'n billen rond, hij heeft nog nooit gekropen of iets, hij klets (op zijn manier de oren van je hoofd) maar lopen ho maar, hij is pas sinds gisteren bezig met langzaam optrekken. Kan er erg boos om worden als ouders willen dat hun kind overal de snelste in is, ik bedoel geniet lekker van je kleine nu het nog kan, straks zijn ze groot en willen ze je niet meer om hun heen hebben
afbeelding van Sjifra
17 april 2013
Zie mijn toepasselijke -net verschenen - blog over de motorische achterstand van mijn zoontje, die uiteindelijk erg mee bleek te vallen op: www.bengetjesofengeltjes.nl onder gastblog, moederhart (2)
afbeelding van bienbien
16 april 2013
Klopt als een bus! Mijn dochter liep met 10 maanden en als je nu naar haar ontwikkeling kijkt: heel normaal. Het is puur persoonlijke voorkeur en leren lopen is alleen persoonlijke voorkeur voor grove motoriek. Het zegt niets over al die andere capaciteiten en talenten.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers