Borstvoeding afbouwen

Ltje: "Mijn zoon is bijna 11 maanden. Vanaf 12 maanden wil ik stoppen met borstvoeding geven. Bij mijn oudste zoon heb ik dit ook gedaan en dat ging prima. 's Ochtends verving ik de borstvoeding steeds met een flesje water, totdat hij binnen 2 weken helemaal van de borst af was. Maar mijn jongste zoon komt 's nachts nog voor voedingen. Een flesje water wil hij niet. Die duwt hij weg en hij blijft huilen totdat hij de borst krijgt. Flesvoeding wil hij ook niet.

Ik vraag me af hoe ik de borstvoeding kan afbouwen en ermee kan stoppen, als hij er nog steeds zo om vraagt en geen vervanging wil. Hebben jullie advies voor mij?"

Babyconsulente Saskia van der Horst: Je vraag is helder, het antwoord echter niet zo simpel als ik zou willen dat het was. Want eigenlijk is jouw vraag een vraag over de borstvoeding op zich, maar eigenlijk ook een vraag over 'opvoeding' dan wel slaapproblematiek. En dat maakt dat het lastig is om je vraag goed te beantwoorden. Want wat past bij jou en bij jouw manier van ouderschap?

Sensitief ouderschap

Kijkend naar de duur van jouw borstvoedingsperiode en het feit dat je tot nu toe nachtvoedingen geaccepteerd hebt, doet mij vermoeden dat jij een bewust dan wel sensitief ouderschap nastreeft. Waarbij je je kind volgt in zijn signalen en behoeftes. Echter, ik lees ook tussen de regels door dat het nu mooi is geweest, dat je zelf ook graag weer je nachtrust terug wilt. Ik denk dat dit een reële behoefte van jouw kant is. Puur fysiologisch heeft je baby geen voeding meer nodig 's nachts (mits de groei goed is).

Stap voor stap

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kan nog wat langer wachten totdat je baby wellicht vanzelf langere nachten maakt. Pas als hij zich niet meer meldt 's nachts kun je dan de borstvoeding af te bouwen tot stop. Of je kan besluiten om in 1 keer beide dingen aan te pakken: consequent geen eten/drinken meer aanbieden (geen borst, maar ook geen water of iets anders). Kies je voor het laatste, dan zijn er ook nog verschillende manieren om hier mee aan de slag te gaan. Je kan kiezen om vanuit nabijheid steeds een stapje verder af te bouwen. Dat is eigenlijk de meest vriendelijke en liefdevolle manier die waarschijnlijk het dicht bij jouw ouderschap staat. Wil jij ondersteuning bij het afbouwen van de borstvoeding en een slaaptraining starten waardoor jij en je baby binnenkort allebei lekker door kunnen slapen? Dan kan je altijd terecht bij een babyconsulent. Van een babyconsulent mag je maatwerk verwachten, passend bij jou, je baby en jouw kijk op het ouderschap.

Stel jouw persoonlijke vraag aan de babyconsulente