Baby zindelijk bij 8 maanden?!

Het klinkt ongelooflijk, maar het is waar: je baby zonder luiers opvoeden. Scheelt je een boel kosten en je kind is bovendien bij een maand of 8 al zindelijk. Klinkt super, maar je moet er wel wat tijd voor vrijmaken ...

Je moeder roept het misschien weleens: "Vroeger waren kinderen al voor hun eerste jaar zindelijk! Júllie kinderen voelen helemaal niet dat ze nat zijn, met die luxe luiers. Waarom zouden ze dan moeite doen om naar het toilet te gaan?"

Je kunt het wegwuiven, maar een punt heeft ze wel. Vroeger waren kinderen sneller zindelijk. En kijk naar sommige landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika: daar groeien kinderen grotendeels zonder luiers op. Hoe doen ze dat toch?

BabyZindelijkheidsCommunicatie
Dé oplossing schijnt BabyZindelijkheidsCommunicatie (bzc) te zijn: een methode die is gebaseerd op observatie en aanvoelen. Je baby geeft niet alleen aan dat het honger of pijn heeft, maar ook dat het zich moet ontlasten. Zaak is je kind daarbij goed in de gaten te houden en al heel vroeg de signalen van je baby te leren herkennen. Is het tijd voor een plasje of poepje? Dan houd je je kind vast boven het toilet, een bakje, een potje, of een andere plaats die daarvoor doorgaat. Je baby kan zijn behoefte doen. (bron: www.klein-spook.be)

Ervaren mama
Tina Toubac past(e) bzc toe bij haar jongste drie kinderen. "Mijn oudste dochter Selena is opgegroeid met katoenen luiers en was met twee jaar zindelijk. Haar jongere broertje Aswin en zusjes Hadewych en Iduna waren al veel sneller zindelijk, dankzij bzc. Natuurlijk gebeurt er bij Iduna van 6 maanden weleens een ongelukje, omdat ze zo druk is met de wereld ontdekken. Maar geen enkel kind wil zichzelf of zijn 'nest' bevuilen, dat zit niet in zijn aard."

Klinkt fantastisch, maar is het niet een beetje een gedoe? "Ik doe niets speciaals, het is puur een kwestie van goed opletten. Elk kindje geeft een ander signaal wanneer het tijd is voor ontlasting, als ouder leer je dat vanzelf herkennen. Kinderen worden bijvoorbeeld opeens heel rustig of juist heel druk, sommige baby's geven een kreetje, maar het verschilt echt per kind. Het is wel zo dat bzc meer tijd van je vraagt, dan luiers verschonen. Als thuisblijfmama heb ik die tijd, maar voor werkende ouders is fulltime bzc meestal niet haalbaar. Dan kun je het ook in deeltijd toepassen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed om bij te houden of de ontlasting van je kind voldoende is én voor jullie band samen.
  
Jouw tips!
Meer weten? Heel veel informatie over bzc vind je op de speciale Facebook-pagina over dit onderwerp en bijvoorbeeld hier. Je kunt je vragen en ervaringen ook hieronder posten. Op deze manier verzamelen we ook op WIJ.nl veel informatie over dit onderwerp en helpen we vele aanstaande en jonge ouders op weg!

Reacties (7)

afbeelding van missgraceful
21 augustus 2013


ik pas dit toe bij mijn dochter die nu 13 maanden oud is. We zijn begonnen met 2 maanden en bij de volgende begin ik meteen na de geboorte. Ik vind het fantastisch, m.n. door de band die het schept. ( en om te zien dat het Echt werkt en je baby, hoe jong ook, het Echt aangeeft wanneer ze moeten!) Inderdaad, het kost wat tijd ( en die moet je maken en hebben) maar die tijd is het voor mij meer dan waard! Het is idd niets meer dan goed opletten en goed luisteren / kijken naar de signalen van je kind. In Duitsland zijn er bosjes mensen die het toepassen, ben blij om ook eens iets in het Nederlands te lezen!
afbeelding van geertje060113
20 augustus 2013
Dit klinkt echt geweldig, vooral ook omdat ik mijn dochter (nu 7 maanden) zo snel mogelijk zindelijk wil hebben. Ze kan helaas niet zonder luier (ivm spreidbroek) maar weet nu meestal ook wel als ze aan het poepen is, dus ga snel een potje kopen en hopen dat ik de spreidbroek en gewone kleertjes op tijd uit krijg zodat ze kan oefenen.
afbeelding van bienbien
10 augustus 2013
Jeetje, ik ben begonnen met 'zindelijkheidstraining' toen mijn dochter 14 maanden was. Ik dacht al eerder te merken dat het wellicht zou kunnen. Ik ben tegen heel wat aangelopen en uiteindelijk was ze zindelijk met 22 maanden. Ze gaf overigens met 19 maanden al aan dat ze moest plassen. Ik ben vooral aangelopen tegen mijn eigen vertwijfeling en het maatschappelijk beeld 'dat het niet zou kunnen'. Vooral in samenwerking met het kinderdagverblijf was het erg lastig. Welke methode je ook kiest, ik vind het helemaal niet zo onlogisch. Ik weet in ieder geval dat kinderen veel eerder zindelijk kunnen worden dan men over het algemeen denkt. In veel opzichten is zindelijkheid denk ik ook het aanleren van een gewoonte (zowel bij kind als bij ouders) en dat gaat geleidelijk en bij elk kind anders. Net als het leren eten eigenlijk.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

afbeelding van Gwen5
23 juli 2013
Erg knap en respect voor iedereen die dit kan opbrengen. Toch vind ik het fijn dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Gelukkig kan iedereen zelf kiezen, en uiteindelijk worden alle kinderen wel zindelijk.

Maar voor mij is een kind pas zinderlijk als het zelfstandig naar de toilet kan en zijn eigen broek kan uittrekken om dan ook te gaan. Anders heeft het mama of papa nog steeds nodig. Een kind van 10 maanden/1 1/2 jaar kan dat echt nog niet en dat is voor mij dus ook niet zinderlijk. En om je kind nu 2 jaar lang in een blote bibs te laten rondlopen zodat het zelf kan???

Zo waren mijn 3 oudste binnen een week zinderlijk met 3 jaar. Geen problemen verder gehad maar gewoon naar mijn kinderen gekeken wanneer ze het aankonden. Ook verder geen druk er op gelegd. De 1 was net 3 de ander 3 en een half.

Je moet de methode kiezen die je goed bij jezelf vind passen.
afbeelding van DELETED_Tina BZC
DELETED_Tina BZC
22 juli 2013
Beste wvdm-654652,

Ik ben er bij mijn jongste meteen na de geboorte begonnen. Ze vond het alvast fijner dan in haar eigen plas en stoelgang te moeten liggen me dunkt;) Hetgeen ik doe, word als sinds mensenheugenis gedaan en word nog steeds over de hele wereld gedaan. Wat fijn dat je zoontje van 10 maanden elke dag de pot op mag LOL
afbeelding van wvdm-654652
22 juli 2013
ik vraag me af vanaf welke leeftijd je daar mee begonnen ben. Zelf vind ik het namelijk erg onlogisch om een net geboren babytje boven de pot te houden. Dan vraag ik me ook af of ze dat wel fijn vinden om zo te hangen? Mijn zoontje is net 10 maanden en plast sinds afgelopen woensdag elke dag op de pot en ook al 3 keer gepoept. Hij vindt het erg leuk en dat vindt ik het belangrijkste! als hij het niets zou vinden zou ik zeker nog wachten namelijk ;)
afbeelding van DELETED_Tina BZC
DELETED_Tina BZC
18 juli 2013
Indien er vragen zijn, ben ik altijd bereid ze te beantwoorden,
mvg

Tina (Toubac) BZC