Angst om te poepen

Faye: "Onze zoon van 11 weken heeft last van poepangst. Tenminste, dat denken we. Na onderzoek blijkt dat ons zoontje een scheurtje heeft bij z'n anus. Waardoor hij dus elke keer bij elk windje, elk beetje druk wat erop komt, het huis bij elkaar schreeuwt. En nog iets erger: hij houdt zijn ontlasting op, omdat poepen pijn doet. Het scheurtje is waarschijnlijk ontstaan door te harde ontlasting die hij had bij het overstappen van borstvoeding naar Hero comfort flesvoeding. Hij gaf bij borstvoeding over, bijna volledige maaltijden, dus na veel wikken en wegen zijn we overgestapt. Hij spuugt niet meer en had aanzienlijk minder krampjes, maar zijn ontlasting werd harder en droger.

Nu hebben we sinds 5 dagen lactulose om zijn ontlasting te verzachten en sinds 2 dagen lidocaine vaseline voor bij het scheurtje. Helaas begint hij nog steeds te huilen bij elke darmborrel. Als hij aandrang heeft, zet hij alles op alles om niet te poepen. Hoe help ik mijn zoon het vertrouwen terug te krijgen dat het goed is en geen pijn doet? De huisarts zegt dat het tijd kost maar ik zit hier elke dag met een huilende baby door de pijn. Zelfs badderen om te ontspannen werkt niet meer."

Babyconsulent Angela Jansen: wat ontzettend vervelend voor jullie allemaal en pijnlijk voor je zoontje! Het allerbelangrijkste is dat de ontlasting niet te hard is. Hij hoeft zeker niet elke dag ontlasting te krijgen. Gebeurt dit om de 2 dagen, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Veel belangrijker is hoe het eruit ziet. Je wilt geen vaste kleiachtige, of nog erger, keutelige ontlasting (knikkertjes). Als dit wel het geval is, dan zit je al snel in de richting van andere voeding te denken als eerste stap.

Johannesbroodpitmeel

De comfortvoeding bevat johannesbroodpitmeel wat bij veel kinderen zorgt voor minder krampjes en zachtere ontlasting. Maar er is ook een groep kinderen die met harde ontlasting reageert op de johannesbroodpitmeel. Is de ontlasting op dit moment (met comfort en de lactulose) niet hard, dan zou ik voor nu even niets veranderen. Vooral ook omdat het spugen minder is geworden.

Onvoldoende ontspanning

Een aandachtspuntje is nog wel de hoeveelheid voeding die hij krijgt. Te weinig is niet goed, maar teveel ook niet. Verder zou ik het effect van de lactulose afwachten. Gaat het hiermee niet beter, overleg dan opnieuw met de arts. Je zoontje heeft een negatieve associatie bij het moeten krijgen van ontlasting, mede door de pijn. Hierdoor bouwt hij spanning op. Deze spanning kan er ook toe leiden dat hij onvoldoende ontspanning in zijn spieren heeft om de ontlasting te laten komen. Hij houdt het als het ware zelf tegen ondanks de aandrang die hij voelt. Dus van belang is ook investeren in ontspanning. Buikmassage kan heel goed werken,net als investeren in kwalitatief goede slaapmomenten en houding- en hanteringsadviezen.

Je kunt contact leggen met 1 van de babyconsulenten bij je uit de omgeving voor ideeën. Kijk op babyconsulentennederland.nl; Natuurlijk mag je ook (telefonisch) contact met mij opnemen om je hierbij te ondersteunen. 

Is jouw kind ook onrustig of heeft hij last van problemen rondom slapen, voeding of hechting? Stel jouw persoonlijke vraag aan Angela en Saskia.

Reacties (5)

afbeelding van Sara-1226860
8 november 2017
Hoi,

Wat een heftig verhaal! En wat zielig voor hem, ik snap heel goed dat hij er van in paniek raakt!

Ik heb zelf na mijn bevalling een scheurtje gehad en ik kan je vertellen dat het echt heel veel pijn heeft gedaan.
Nu zou je zeggen dat na een bevalling je pijngrens wel wat hoger ligt, maar wat je zegt over je zoontje, klinkt voor mij heel bekend!

Ik hoop voor je dat het inmiddels minder is geworden. De enige tip die ik kan geven is, gebruik veel vaseline. Vooral net voor de ontlasting, al is dat lastig te bepalen bij een baby. Ik had zelf het idee dat de vaseline een beschermlaagje op het scheurtje legden en het niet meer zo pijnlijk was.
Nu is het voordeel dat de ontlasting bij een baby dun hoort te zijn, zodat er minder druk word gezet. Maar zorg dat het dun blijft, want één keer weer een harde ontlasting en het begint weer van voor.

Succes!
afbeelding van Hye Jin Han
27 oktober 2017
Emma, naar mijn idee ook ja! Maar een heftig verhaal wel hoor.
afbeelding van Miranda Lindenhoff
25 oktober 2017
Beste Faye,

Ik zag deze post voorbij komen en wilde je als bekkenoefentherapeut nog een advies geven. De angst voor de pijn zal zoals de huisarts ook al aangeeft langzaam moeten verminderen. Afleiding kan helpen om de focus minder te hebben op de pijn die er is geweest. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een boekje voor te lezen, tv te laten kijken of zijn buik/lijf in te smeren. Als hij last heeft van aandrang die hij tegen houdt, zal hij ook zijn buik aanspannen waardoor hij juist nog meer spanning maakt en juist zijn ontlasting nog moeilijker kwijt kan.

Wat je verder kunt doen is met een iets lauwwarme crème zijn buik (en lijf) insmeren voor zijn algehele ontspanning. Let er bij massage van de buik wel op dat je dit vanuit jou gezien van links naar rechts doet (dus met de klok mee). Dit is namelijk ook dezelfde richting als de richting van de darmen.
Als hij aandrang heeft kun je dit masseren ook doen terwijl hij in een positie ligt waarbij zijn beentjes redelijk dicht naar zijn buik zijn (de knieën hoger dan de heupen). Dit kun je bereiken door hem in bijvoorbeeld een wippertje te leggen met een opgerolde handdoek/theedoek onder de knieën. In deze positie ontspant de spier die zorgt voor het kunnen ophouden van de ontlasting. Als deze spier om wat voor reden nog gedeeltelijk aangespannen is gaat passage van de ontlasting moeilijker en kan dan meer pijnlijk zijn (zeker als deze nog wat aan de harde kant is). En dat is nu het laatste wat je wilt.
Heel veel succes!
afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Is het niet zo dat veel jonge kinderen een periode het vervelend vinden om te moeten poepen?
afbeelding van monatoet
19 oktober 2017
Hallo,
Naar mijn idee lijkt t meer op n koemelkallergie.
Als faye al hele voedingen eruit gooide is dit grote kans dat t reflux was en reflux wordt vaak gepaard met koemelkallegie. Zolang hij niet de juiste voeding heeft zal hij vaste ontlasting hebben. Dit had hij vtv ook vandaar dat scheurtje.
Kijk naar de symtomen v KMA en reflux.
Dan naar de kinderarts en provocatietest aanvragen. Als t KMA krijgt hij medicinale melk.
mijn dochter had ook KMA met de gemene verborgen reflux erbij. Na 4.5 mnd kwamen ze er pas achter omdat er niet goed gehandeld x werd. Zij had ook altijd harde ontlasting vanaf de geboorte en ook nog witte stukken in de ontlasting.
Gr.moon