Waterpokken

Waterpokken is de naam van een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend, vanwege de hevige jeuk en de koorts, maar is verder onschadelijk. Alleen voor baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem of voor zwangere vrouwen kan de ziekte schadelijk zijn.

Symptomen waterpokken

Voordat de vlekjes ontstaan, is er meestal lichte koorts en wat verkoudheidsverschijnselen. Het opvallendste kenmerk van de waterpokken is een sterke huiduitslag. Een baby met de waterpokken heeft platte, rode vlekken op zijn huid, zo groot als een muggenbult. Deze vlekjes veranderen na een tijdje in blaasjes. Waarop na ongeveer een dag korstjes ontstaan. Deze blijven een tot drie weken zitten.

De vlekjes en blaasjes jeuken sterk. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook wel in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er vaak (na drie of vier dagen) nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.

Naast de vlekjes kunnen de waterpokken ook vergezeld gaan van koorts. Meestal loopt de koorts dan niet zo vreselijk hoog op, 40º C is  het maximum. Verder zorgt de ziekte vaak voor een algemeen onbehaaglijk, landerig gevoel, dat kan resulteren in een gebrek aan eetlust.

Behandeling waterpokken

Er is geen behandeling voor waterpokken. De jeuk wordt vaak bestreden met lotion, verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Mentholpoeder wordt afgeraden bij kinderen onder de twee jaar. Verder helpt het om je baby te wassen met lauw of koel water, in plaats van warm, dat juist de jeuk versterkt. Als er ook blaasjes verschijnen in de schede van een meisje, kunnen deze extra gaan branden wanneer ze in contact komen met urine. In dat geval kan het verlichtend zijn om je dochter een tijdje te laten zitten in een badje met lauw water en kamille.

Krabben

Als de blaasjes of de korstjes door vieze vingertjes worden opengekrabd, kunnen ze gaan ontsteken. Bovendien blijft er daarna vaak een litteken achter. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je baby aan de waterpokken krabt. Scherm zijn handjes en nageltjes daarom af met handschoentjes of sokjes. Wanneer de waterpokken toch gaan ontsteken, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Hij zal dan waarschijnlijk een antibioticum voorschrijven.

Besmetting

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit virus komt voor over de hele wereld en is erg besmettelijk. Het virus verspreidt zich van persoon op persoon, via de (uitgeademde) lucht, of via lichaamsvocht (zoals speeksel). Nadat je bent besmet, duurt het 11 tot 21 dagen, voordat de ziekte daadwerkelijk uitbreekt. Vanaf ongeveer twee dagen voordat je last krijgt van de waterpokken, kun je het virus zelf overdragen op een ander. Je blijft besmettelijk, totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen.

Risicogroep waterpokken

De waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor baby's en kinderen met een minder sterk afweersysteem. Het virus brengt ook voor zwangere vrouwen een risico met zich mee. Wanneer je tijdens je zwangerschap besmet raakt met de waterpokken, kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Als de besmetting vlak voor je bevalling plaatsvindt, kan het zelfs zijn dat je baby wordt geboren met de waterpokken. Neem dan ook onmiddellijk contact op met je huisarts of verloskundige, als je tijdens je zwangerschap in aanraking komt met het virus.

  • Als je nog nooit waterpokken hebt gehad en je komt er tijdens je zwangerschap mee in contact, krijg je varicella-zoster-immunoglobulinen (een antilichaam) toegediend om besmetting te voorkomen of deze af te zwakken.
  • Als je desondanks waterpokken krijgt, wordt een behandeling met het antivirale medicijn aciclovir overwogen.
  • Krijg je waterpokken in de periode direct voor of na de bevalling, dan moet de pasgeboren baby een immunoglobulinen-injectie krijgen.
  • Baby's die waterpokken krijgen tijdens de eerste maanden van hun leven moeten behandeld worden met aciclovir.

Vaccinatie is mogelijk, maar wordt in Nederland niet routinematig gedaan. In andere landen doet men het wel, maar dan om het risico op gordelroos te beperken.

Reacties (1)

afbeelding van felicevanzanten
4 augustus 2015
"Baby's die waterpokken krijgen tijdens de eerste maanden van hun leven moeten behandeld worden met aciclovir." Wel merkwaardig dat ze dat niet hebben geadviseerd op het consultatiebureau, waar ik de waterpokken notabene ontdekte bij onze dochter van 3 weken. Nu vraag ik me af wat de gevolgen hiervan zijn, of het alsnog moet, of wat de werking is van het medicijn. Fijn. Not...