Het bereiden van flesvoeding

Flesvoeding is heel eenvoudig te bereiden, met vers water uit de kraan en afgemeten maatschepjes poeder. Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Dit is niet nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot de benodigde temperatuur. Ook laat je de kraan even een paar tellen lopen, zodat restjes water worden weggespoeld.

Waar let je op?

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Poeder toevoegen, schudden… klaar!

Kraanwater

In Nederland staat kraanwater onder voortdurende controle. Daarom is het prima geschikt voor babyvoeding. Alleen als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan wel bron- of mineraalwater (zonder koolzuur). Kleine kinderen zijn heel gevoelig voor lood. Bij grotere hoeveelheden, dus als het steeds in de voeding aanwezig is, kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel.

Kalk (calcium) = onschuldig

Het is onzin om bronwater te gebruiken, omdat er teveel kalk in leidingwater zou zitten. In melkpoeder zit een hoeveelheid calcium (kalk) die vele malen hoger is dan die in het water.

Bacteriën in kraanwater

Gebruik jij voor elk flesje een nieuw ongeopende fles (bron)water? Waarschijnlijk niet. Maar juist als een fles of pak een tijdje openstaat, kunnen er bacteriën in groeien. Gebruik je stromend water uit de kraan, dan is dit vers en veilig. Wel laat je de kraan eerst even lopen om restjes metaal uit boiler of geiser uit de leidingen weg te laten lopen. Gebruik ook geen warm kraanwater.

Voeding voor de hele dag

Wil je de voeding voor de hele dag in één keer klaarmaken? Dan is het wel aan te raden om koud leidingwater, bron- of mineraalwater eerst te koken. Hierdoor vernietig je eventueel aanwezige bacteriën en virussen. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot 8 uur bewaren.
Beter is het om water en het poeder apart mee te nemen. Daar zijn handige doosjes voor waarin je de afgepaste hoeveelheid poeder bewaart. In een thermoskan neem je dan handwarm water mee. Als je baby honger heeft, giet je het water in de zuigfles, poeder erbij en je hebt geen magnetron meer nodig.

Water bij warm weer

De eerste 4 à 6 maanden heeft je baby alleen maar melkvoeding nodig. Bij warm weer kun je baby’s vochthuishouding op peil houden door tussendoor kleine beetjes (koud) kraanwater geven. Je kunt kraanwater ook gebruiken om er lichte kruidenthee (kamille, linde, venkel, rozenbottel) zonder suiker of honing mee te zetten.

Houdbaarheid flesvoeding

De uiterste houdbaarheidsdatum van de flesvoeding staat op de verpakking vermeld. Let er goed op dat deze niet is verlopen.

Video: Flesvoeding - Hoe bereid je een fles voor?

Bron: Nutricia Kindervoeding Service

Reacties (6)

afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Bedankt voor de tip Sann, inderdaad belangrijk om hier rekening mee te houden als ik dit zo lees!
afbeelding van sann-1227865
28 september 2017
Let op! Gekookt water moet je nooit een tweede keer opwarmen!!
Lees ook deze link voor meer informatie: http://healthbytes.me/waarschuwing-waarom-je-water-nooit-opnieuw-moet-koken/

Je kan beter het water koken en in een flesje doen, binnen een uur is het afgekoeld naar de juiste temperatuur, of je kan het gekookte water meenemen in een thermosfles en mengen met koud bronwater tot het de juiste temperatuur heeft.
afbeelding van kusz-46861
19 januari 2013
onze kraamverzorgster gebruikte ook lauw water uit de kraan,waarom kan het kwaad?
afbeelding van tinuss
17 april 2012
Ik geef mij zoontje altijd een fles met uitgekookt water uit de waterkoker......dit is dan afgekoeld en dat warm ik dan op in de magnetron.
afbeelding van Eileen1984
29 februari 2012
Mijn kraamverzorgende maakte onze voeding gewoon met lauw warm water uit de kraan, dit kon tegenwoordig zei ze. Wij maken dus zelf de melk nu ook al 9 weken zo! Neem aan dat het geen kwaad kan....
afbeelding van Ljochtsje
21 februari 2012
Wij spoelen nou juist om met KOUD water. Anders blijven melkrestjes in de fles en speen plakken. Daarna zetten we het flesje in de koelkast zodat er zo weinig mogelijk bacteriën worden gevormd. Hetzelfde geldt voor de onderdelen van je borstkolf. En natuurlijk zo nu en dan uitkoken, maar dat doe ik nu ons zoontje al weer wat ouder is niet meer elke dag.

Lilypie Third Birthday tickers