Ritme van de voedingen

Je moet zelf beslissen of je je baby op vaste tijdstippen wilt voeden of dat je hem voedt wanneer hij erom vraagt. In het begin is het wel van belang om op verzoek te voeden om de melkproductie op gang te krijgen. op den duur ontstaat vanzelf een ritme.

Hoe lang laat je je baby drinken?

In principe kun je je baby vanaf de geboorte zo vaak, zo veel en zo lang laten drinken als hij zelf wil. Hij weet zelf immers het beste hoeveel voeding hij nodig heeft. Voorheen werd nog wel eens aangeraden om te beginnen met korte voedingen van ongeveer vijf minuten per keer. Zo zou je je tepels kunnen laten wennen aan het zuigen van je baby. Deze methode heeft echter meer negatieve effecten dan positieve.

Pijnlijke tepels worden over het algemeen niet veroorzaakt doordat ze nog niet gewend zijn aan het zuigen van je kind, maar doordat je kleine op een verkeerde manier is aangelegd. Alleen aan het begin van elke voeding kun je een vervelend gevoel in je tepel hebben, omdat deze wordt uitgerekt door het zuigen. Dat gevoel hoort tijdens het voeden weg te trekken. Houd je de hele voeding door pijn, dan kun je je kleine het beste opnieuw aanleggen. Heb je echt aanhoudend pijn, vraag dan deskundig advies. Het is dus niet zo dat je je tepels kunt laten 'wennen' aan het voeden door de vijf-minuten-regel te hanteren.

In het begin moet je baby nog leren drinken. Als je hem elke keer maar kort aanlegt, krijgt hij onvoldoende kans om te oefenen. Bovendien krijgt hij dan, ook omdat hij nog niet zo goed kan drinken, te weinig melk binnen. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je melkproductie niet goed op gang komt. Allemaal redenen dus om zeker in het begin voldoende tijd te nemen voor de voedingen.

De meeste baby's drinken in de eerste paar weken zo'n twintig minuten per keer. Als jullie allebei de techniek van het voeden onder de knie hebben, zal je baby je borst in ongeveer tien tot vijftien minuten kunnen leegdrinken.

Beide borsten gebruiken

Laat je baby bij elke voeding uit beide borsten drinken. Vooral in het begin is het verstandig om halverwege van borst te wisselen. Zo wordt de melkproductie in beide borsten namelijk optimaal gestimuleerd. Waarschijnlijk zal je baby de tweede borst niet helemaal leegdrinken, omdat hij al genoeg heeft gehad. Begin de volgende voeding dan met de borst waarmee je de vorige keer bent geeindigd.

Dag- en nachtritme

Sommige baby’s lijken aanvankelijk de dag en de nacht te hebben omgedraaid. Zo kan het zijn dat je baby voornamelijk ’s nachts gevoed wil worden, terwijl hij de dag hoofdzakelijk gebruikt om te slapen. In het begin speelt het hormoon prolactine een belangrijke rol, omdat je lichaam dit juist ’s nachts in grote hoeveelheden aanmaakt. Zo krijgt je baby meer melk binnen. Nachtvoedingen hebben dus wel degelijk een functie. Na verloop van tijd kun je dit ritme in jouw voordeel omdraaien door hem overdag te wekken voor een voeding. Houd daarbij ongeveer het schema aan dat hij ’s nachts hanteert. Dus als hij ’s nachts om de drie uur gevoed wil worden, maak je hem overdag om de drie uur wakker.

Tijd nemen voor het voeden

In het algemeen geldt dat de voedingen het beste verlopen wanneer je er voldoende tijd voor neemt. Onzekerheid en gejaagdheid beïnvloeden de toevoer van je melk. Daardoor doet je baby er, juist wanneer jij haast hebt, langer over om zijn dorst te lessen. Bovendien slaat je eigen onrust meestal over op je kind, die daardoor minder ontspannen gaat drinken. Dat kan weer tot gevolg hebben dat hij te veel lucht binnenkrijgt bij het drinken en na het voeden last krijgt van boertjes of krampjes.

Regeldagen

Waarschijnlijk zul je rond de tiende dag na de geboorte merken dat je baby plotseling zijn voedingsritme verandert: hij wil ineens op andere tijden en met een andere frequentie gevoed worden dan voorheen. Bij zes weken herhaalt deze situatie zich en bij drie maanden nog eens. Deze perioden worden de regeldagen van je baby genoemd. Tijdens deze dagen geeft je kind aan dat hij toe is aan grotere porties voeding.

Hoewel ze je eigen ritme behoorlijk kunnen verstoren, is het toch verstandig om je tijdens de regeldagen te schikken naar de behoefte van je baby. Neem voldoende rust, drink wat meer dan normaal en leg je baby vaker aan om je borsten te stimuleren hun melkproductie te verhogen. Je zult merken dat er na een paar dagen vanzelf een nieuw ritme ontstaat. Daarbij is de tijd die tussen de voedingen ligt wat groter geworden en drinkt je kind per voeding meer en langer dan daarvoor.