Inrichten babykamer

Bij het inrichten van de babykamer komen er een hoop zaken kijken:

Vloer

De ideale vloer in een babykamer kan een gladde vloer zijn, of vloerbedekking met een korte pool. Als de vloer maar eenvoudig en hygiënisch schoon te houden is. Het mooiste is materiaal dat warm aanvoelt (bijvoorbeeld kurkvloer) en een beetje stroef is, anders glijdt je kruipende ukkie straks steeds weg!

Verlichting

Je kunt het beste een heldere verlichting in de babykamer hangen. De stand van het licht ten opzichte van de wieg of het bedje is daarbij ook belangrijk. Als je de lamp verkeerd richt of plaatst aan het plafond, schijnt het licht namelijk steeds in de ogen van je baby. Het beste is om de verlichting indirect te plaatsen, zodat het plafond of de wanden het licht terugkaatsen. Nog makkelijker is het om een dimmer aan te schaffen, zodat je de hoeveelheid licht zelf kunt regelen.

Veiligheid

Maak zo veel mogelijk gebruik van kinderveilige wandcontactdozen en verf met de aanduiding ‘bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen’. Houd bij de inrichting ook rekening met kindvriendelijke materialen en zachte, goed schoon te maken producten. Zet de wieg of ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren waarin je baby vast kan komen te zitten en plaats ze niet bij de verwarming.

Kleuradvies

Kleur doet heel veel en heeft een grote invloed op de sfeer in de ruimte. Het kamertje is uiteraard voor de baby, maar vooral ook voor jou. Jij moet je er ook prettig voelen, je zult er veel tijd doorbrengen.

Een pasgeboren baby kan nog niet echt kleur zien. Ze zien alleen contrast tussen donkere en lichte kleuren, zwart-wit. Na een maand begint een baby kleur te zien. Eerst rood en daarna ook blauw, geel en groen. Dit zijn ook de kleuren die hem het meest aanspreken. En dat geldt minder voor pasteltinten en mengkleuren. Zou je een kamer helemaal in een zachte tint schilderen, dan wordt je kind nergens door geprikkeld. Maar dit zijn wel de meer rustgevende tinten, niet onbelangrijk voor een babykamer.

Kies bij voorkeur één of twee zachte tinten als basis en combineer die met pittige kleuraccenten. Dat kan een lamp zijn, een (was)mand of een kussen in de stoel. Je weet van te voren niet of je een rustige baby krijgt, maar als het nodig is, kun je (om prikkels te verminderen) wat accessoires weghalen.

Wil je een behangwand? Kies dan een print die niet eng is in het donker. Volwassenen hebben soms geen idee, die zijn vergeten dat kinderen daar heel anders tegenaan kijken. Leuke gordijnstof gevonden? Laat het gordijn dan voeren met een verduisterende stof, of hang meteen een verduisterend rolgordijn op. Ook fijn tegen de zon!

(Met dank aan kleurdeskundige Marie-Gon stijlendetail.nl).

Reacties (6)

afbeelding van SSpil
1 december 2015
Als jij het wil, kan de kraamzorg bij de intake de kinderkamer bekijken. Maar het is geen moeten. Bij ons heeft ze de kamer niet gezien.
afbeelding van WijZwanger010
25 november 2015
Checkt de kraamzorg deze punten ook? Bij intake gesprek?
afbeelding van Artpat
20 januari 2015
Mijn vrouw en moeder van onze tweeling, Jimi & Marley en is van beroep kunstenaar en maakt vrolijke en kleurrijke schilderijen die zeer geschikt zijn voor een unieke babykamer!
Onze tweeling vind het geweldig om naar mama schilderijen te kijken.

Kijk eens op www.anitaammerlaan.com wie weet vind jij een fraai schilderij voor jouw babykamer!
afbeelding van ludi-1005290
10 november 2014
met hoeveel weken moet je de babykamer eigenlijk af hebben??
afbeelding van lorainesidney
4 februari 2014
Goeie tips! Kan ik gebruik van maken!
afbeelding van Smeekie
9 september 2013
Bedankt voor de tips!

onze eerste prinsesje 27-11-2013