Taalontwikkeling

Taalontwikkeling baby

In de eerste levensjaren van je kind wordt de basis gelegd voor lezen en leesplezier. Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, zijn op latere leeftijd taalvaardiger. Ze ontwikkelen een grotere woordenschat en hebben meer tekstbegrip. Lang voordat je baby gaat praten, beschikt hij al over de nodige taalkennis. Zodra hij kan horen, begint namelijk ook de taalontwikkeling. Dit gebeurt al in de baarmoeder! Het gaat in die prille fase om een klankpatroon dat je baby leert herkennen, met name door jouw stemgeluid.

Je baby begrijpt dan ook meer dan je denkt. Hij kan zich alleen nog niet in woorden uiten. Vanaf de leeftijd van 3 maanden kun je al beginnen met verhaaltjes voorlezen. Je hoeft dus niet te wachten tot je kind zelf kan praten.

Leren kijken, horen en voelen

Tot zijn eerste verjaardag ontdekt je baby de wereld via zijn zintuigen. Een boekje lezen helpt bij het goed leren kijken, horen en voelen. Met een voelboek, een boek vol felle kleuren en patronen of een boekje met geluid, maakt je baby kennis met nieuwe dingen. Hiermee stimuleer je zijn fantasie en voorstellingsvermogen.

 

Met simpele plaatjesboeken leer je hem nieuwe woorden. Door iets aan te wijzen en het tegelijkertijd te benoemen, legt je baby het verband tussen het ‘ding’ en het woord. Dat je kleine nog niet kan praten, maakt niet uit. Baby’s herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen spreken. Een boek met korte zinnetjes leert je baby hoe een goede zin is opgebouwd. Hiervoor moet hij wel iets ouder zijn.

Voorlezen is ook een moment van rust. Terwijl je baby luistert naar jouw stem, vergeet hij alle andere dingen om zich heen. Zo kan hij zich weer helemaal opladen.

Het leesbevorderingsprogramma BoekStart is ontwikkeld om je informatie te geven over voorlezen en het belang daarvan. Je baby kun je gratis lid maken van de bibliotheek om hem zo kennis te laten maken met boeken. Je krijgt dan het leuke BoekStartKoffertje cadeau, met hierin een babyboekje, boek met kinderliedjes en een cd. Kijk op de site om te zien of de bibliotheek in jouw woonplaats ook meedoet.