Reflexen

Reflex baby

Als je baby nog maar een paar dagen oud is, zul je merken dat hij in reactie op zijn omgeving (als hij een geluid hoort bijvoorbeeld) bepaalde bewegingen kan maken. Deze bewegingen worden ook wel reflexen genoemd. De reflexen van je baby komen voort uit zijn natuurlijke instinct dat erop gericht is om buiten de baarmoeder te overleven.

Zoekreflex en zuigreflex

De belangrijkste reflexen zijn misschien wel de zoek- en zuigreflexen. Deze zijn er immers op gericht om voedsel binnen te krijgen. Zodra je zachtjes over een wangetje van je baby strijkt, zal je kind zijn hoofd die kant op draaien en zijn mond opendoen. Het maakt met zijn mondje ondertussen een zoekende beweging in de richting waar de streling vandaan kwam. Deze reflex is niet bij elke baby even duidelijk. Sommige baby’s draaien alleen hun hoofdje naar de streling.

Zodra je baby iets in zijn mond voelt, zal hij beginnen met zuigen. Als je het wangetje niet langer aanraakt, en de prikkel om te zoeken en te zuigen verdwijnt, zal je baby toch nog even doorgaan met zuigen. Het zuigen van je baby lijkt overigens een beetje op kauwen. Het is een erg sterke beweging, die vaak een poosje aanhoudt.

Slikreflex en kokhalsreflex

Na het zuigen volgt het slikken. Ook deze beweging kan je baby direct na zijn geboorte maken. Zo kan hij zich meteen voeden met colostrum of melk. Als je kind tijdens het voeden per ongeluk te veel vloeistof binnenkrijgt, voorkomt de kokhalsreflex dat je baby stikt. Dankzij deze reflex is je baby bovendien in staat om zijn luchtwegen schoon te maken en eventueel slijm, dat zijn ademhaling bemoeilijkt, op te hoesten.

Grijpreflex

Als je een vinger in de handpalm van je baby legt, zal hij deze onmiddellijk stevig beetpakken. Dit is de grijpreflex van je baby. De greep van je baby is zo sterk, dat hij zijn hele gewicht kan dragen wanneer hij zich met beide handjes ergens aan vastgrijpt. Als je de voetzolen van je baby aait, reageert hij op precies dezelfde manier: de teentjes krullen naar binnen, waardoor je baby een grijpbeweging maakt met zijn voetje.

Loopreflex

Vlak na de geboorte maakt je baby soms een beweging die verbazingwekkend veel lijkt op lopen. Als je je baby onder zijn armen rechtop houdt en met zijn voeten een hard oppervlak laat aanraken, trekt hij een beentje op alsof hij een stap wil maken. Wanneer je hem daarna met het andere voetje de ondergrond aan laat raken, zal hij dat beentje optrekken. Zo lijkt het net alsof je baby wil gaan lopen. Deze reflex is vlak na de bevalling het sterkst aanwezig, daarna verdwijnt hij al snel.

Schrikreflex of Moro-reflex

Alle baby’s vertonen vlak na hun geboorte dezelfde schrikreactie. Bij een plotseling geluid of een onverwachte beweging zal je baby zijn armen en benen wijd uitspreiden, alsof hij iets wil vastgrijpen. Daarna buigen ze langzaam weer naar binnen en balt je kind zijn vuistjes. Deze reflex eindigt met een heftige huilbui. De schrikreflex doet, samen met de grijpreflex, sterk denken aan de manier waarop babyaapjes reageren en zich vastgrijpen aan hun moeder.

Tonische nekreflex

Wanneer baby’s op hun rug gelegd worden, gaan ze meestal op dezelfde manier liggen. Het hoofdje keert zich naar één kant. Het armpje en het beentje aan die kant worden uitgestrekt, terwijl de ledematen aan de andere kant van zijn lijfje gebogen zijn. Leg je je baby op zijn buik, dan zal hij zijn hoofd waarschijnlijk opnieuw naar één kant draaien. Vervolgens trekt hij zijn benen op, totdat zijn knieën tegen zijn onderbuik liggen. Ondertussen houdt hij zijn armpjes stevig tegen zijn lichaam gedrukt, terwijl hij zijn handjes tot vuisten balt.