Ontwikkeling baby van maand tot maand

Ontwikkeling baby van maand tot maand

Wanneer begint je baby met brabbelen? En wanneer mag hij zijn eerste vaste hapje? De ontwikkeling van je baby van maand tot maand:

Week 1

Gefeliciteerd, je bent (weer) moeder geworden! Je hebt een geweldige prestatie geleverd, nu is het tijd om je baby te leren kennen. Al zal hij de eerste week vooral slapend doorbrengen. Meer over de ontwikkeling in week 1.

Week 2

In week 2 leren jij en je baby elkaar al steeds beter kennen. Hij herkent je vooral aan je geur, maar ook aan je stem want hij kan al prima horen. En als je tot 30 centimeter in zijn gezichtsveld blijft, kan hij je ook goed zien. Meer over de ontwikkeling in week 2.

Week 3

Je baby slaapt nog steeds heel veel, maar je merkt wel dat hij in week 3 steeds actiever wordt als hij wakker is. Hij kan ook al heel wat. Hij draait zijn hoofd naar de richting waar geluid vandaan komt en tilt zijn hoofd misschien zelfs al even op als hij op zijn buik ligt. Meer over de ontwikkeling in week 3.

Week 4

Langzamerhand begint er gewenning te komen in jullie leven samen met je baby. In week 4 gaat het voeden, wassen en verschonen van de baby niet meer zo onhandig als net na de geboorte. En elke dag leer je weer iets bij. Meer over de ontwikkeling in week 4.

Maand 2

De eerste maand na de geboorte van je baby is omgevlogen. Na alle bezoekjes, cadeaus en kraamtranen keert de rust in huis terug. Jij en je baby vinden een dagritme en – doordat je lichamelijk langzaam weer de oude wordt – krijg je in maand 2 steeds meer energie.
Gelukkig maar, want de nachten kunnen nog steeds flink worden onderbroken door een hongerige baby. Meer over de ontwikkeling in maand 2.

Maand 3

Na 3 maanden wordt je baby steeds sterker en actiever. Zelf heb je ook weer wat meer energie en krijg je de behoefte om het ‘echte’ leven weer op te pakken. Misschien ga je zelfs wel weer aan het werk. Dit kan gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding. Ga je kolven of stap je over op flesvoeding? Meer over de ontwikkeling in maand 3.

Maand 4

Als je baby nog in een wieg slaapt, is de kans groot dat hij er in na 4 maanden uitgroeit. Tijd om hem in een ledikant te leggen. Als je dat kort en strak opmaakt, slaapt je baby lekker én veilig. Meer over de ontwikkeling in maand 4.

Maand 5

Totdat je baby 6 maanden is, heeft hij geen vast voedsel nódig. Maar de ene baby is eerder toe aan zijn eerste groente- of fruithapje dan de ander. Kijkt die van jou na 5 maanden het eten al uit je mond en maakt hij smakgeluiden? Dan kun je hem zijn eerste hapje geven. Meer over de ontwikkeling in maand 5.

Maand 6

Je baby is alweer bijna een half jaar. En dat merk je niet alleen aan wat hij allemaal al kan en doet, ook uiterlijk verandert hij veel. Na 6 maanden heeft hij een lekkere bolle toet, misschien al een volle bos haar en wat zie je daar nou: zijn eerste tandje. Meer over de ontwikkeling in maand 6.

Maand 7

Hoera, je baby is een half jaar. Dat mag best gevierd worden! Na 7 maanden zul je merken dat je baby graag bij dingen wordt betrokken. Hij volgt je door de kamer en zit er graag bij als jullie aan tafel gaan. Dat komt goed uit, want je baby mag zelf ook steeds meer vast voedsel eten. Meer over de ontwikkeling in maand 7.

Maand 8

Rustig bij je op schoot zitten willen de meeste baby’s na 8 maanden niet meer. Ze willen op ontdekkingsreis! Zet hem op de grond en geef hem de ruimte om te spelen en te ontdekken, maar zorg er wel voor dat de omgeving veilig is. Meer over de ontwikkeling in maand 8.

Maand 9

Nu je baby 9 maanden is kan af en toe flink koppig zijn. Dat hoort helemaal bij het proces om onafhankelijk te worden. Je zult ook merken dat hij in maand 9 overdag steeds langer wakker is. Leuk, dan kunnen jullie lekker samen op pad. Meer over de ontwikkeling in maand 9.

Maand 10

Je kind wordt na 10 maanden steeds sterker en mobieler. In de box trekt hij zich op tot staan en hij waagt misschien al een paar stapjes langs de tafel. Laat zien hoe trots je bent en moedig hem aan! Meer over de ontwikkeling in maand 10.

Maand 11

Was je eerst alleen nog bezig met het zorgen voor je kind, langzamerhand krijg je er een nieuwe taak bij: opvoeden. Vanaf 11 maanden laat je kind zijn karakter steeds meer zien. Meer over de ontwikkeling in maand 11.

Maand 12

Wat een mijlpaal, je kind viert deze maand zijn allereerste verjaardag. Tijd voor slingers, cadeaus en natuurlijk taart! Wat heeft je kind veel geleerd in een jaar tijd. Zo klein als hij was toen je hem voor de eerste keer vasthield, zo veel kan hij al na 12 maanden. Meer over de ontwikkeling in maand 12.

Reacties (1)

afbeelding van mari-1018100
17 februari 2015
Ontzettend spannend!
Over ongeveer 4 maanden komt mijn kleine, ik kan niet wachten om hem te zien opgroeien!