Kletsen met je baby

Kletsen met je baby

Eén-en-twintig-duízend woorden per dag. Zoveel zou je volgens Amerikaanse onderzoekers moeten praten tegen baby’s en peuters om er voor te zorgen dat hun brein zich optimaal ontwikkelt. Dat is nogal een uitdaging. Zeker op de dagen dat je zelf aan het werk bent. Een aantal tips!

Hoe klets je zoveel mogelijk tegen je baby? 

Ben je zelf niet aan het werk, benut de momenten dat je samen bent met je baby dan optimaal. Ga je aan het einde van je werkdag met je baby of peuter naar de supermarkt? Praat dan met hem over alles wat je in je winkelwagen legt: de sinaasappels, de pindakaas, het brood. Is hij wat ouder, laat hem dan alles aanwijzen wat bijvoorbeeld rond is, of geel.

Ook tijdens het badderen zijn er van die momenten, of het verschonen van een luier. Overwin je schaamte en klets een eind in de ruimte. Vertel je baby een mooie herinnering, zing een liedje, praat over het weer of vertel een verhaal over het eendje in het bad. Het maakt niet uit. Baby’s horen heel graag je stem.

Maak tijdens de momenten die je samen doorbrengt ook regelmatig oogcontact met je kind. Probeer zijn gezicht ‘te lezen’. Begint ‘ie te brabbelen, brabbel dan mee en doe een gooi naar wat het gebrabbel zou kunnen betekenen: ‘Vind je die bal zo mooi? Ben je blij omdat de zon schijnt?’ Vertel vervolgens wat jij er van vindt. Je kunt ook gezichten na doen; baby’s en jonge kinderen vinden dat prachtig.