Hoe stimuleer ik de taalontwikkeling van mijn baby?

Stimuleer taalontwikkeling baby

Je kind luistert in de baarmoeder al naar je stem. In dit vroege stadium begint hij al met het herkennen en onthouden van klanken. Naarmate je kind ouder wordt, neemt zijn interesse voor geluiden alleen maar toe. Je kunt zelf veel doen om deze interesse om te vormen naar kennis van taal en communicatie.

Praten

De eerste stap bestaat natuurlijk uit het praten tegen je baby. Hoe meer je tegen hem praat, hoe vertrouwder hij raakt met woorden en zinnen en hoe eerder hij hier betekenis in gaat ontdekken. Ook als je baby nog heel klein is, heeft dit al effect. Vaak vinden baby’s het ook gewoon prettig om naar je stem te luisteren. Die kennen ze immers nog uit de tijd van voor hun geboorte. Ze ervaren jouw woorden dan ook als troostend en geruststellend.

Als je niet weet wat je tegen je baby moet zeggen, kun je beginnen met het benoemen van de dingen in zijn omgeving en van de handelingen die jullie samen verrichten.

Vragen

Je kunt je baby actief betrekken bij deze gesprekjes door hem tussentijds een aantal vragen te stellen. "Heb je zin om in bad te gaan? Het is zulk mooi weer buiten, wat vind jij? Zullen we een eindje gaan wandelen?" Kijk je baby aan als je hem een vraag stelt en wacht vervolgens eventjes op een antwoord. Zolang er niks komt, kun je zelf een antwoord geven. Er komt vanzelf een dag waarop je kind plotseling iets terugzegt.

Luisteren

Luisteren is de tweede stap bij het stimuleren van de taalontwikkeling van je kind. Het is namelijk gebleken dat kinderen van ouders die daadwerkelijk met hun kinderen praten, sneller leren praten dan kinderen van ouders die alleen maar tegen hun kinderen praten. Geef je kind dan ook altijd de gelegenheid om iets terug te zeggen. Las een pauze in voor alle kreetjes en geluidjes van je kind en reageer daar dan weer op.

Imiteren

Op deze manier kun je al snel hele conversaties met je baby houden. Je maakt het nog leuker voor je baby als je zijn geluidjes imiteert. Daarmee geef je aan dat je ook echt met hem bezig bent en geïnteresseerd bent in de geluidjes die hij maakt.

Als je de geluidjes van je kind imiteert, plaats je jezelf op zijn taalniveau. Dat kun je, als hij wat ouder wordt en daadwerkelijk begint te praten, ook doen. Je maakt het leren praten makkelijker voor je kind, door eenvoudige woorden en korte zinnen te gebruiken als je tegen hem praat. Blijf daarbij wel gewoon Nederlands spreken en verval niet in een speciaal babytaaltje. Als je dat doet, leert je kind niet wat een normale manier van praten is.

Hoge stem

Wel helpt het vaak om je stem wat hoger te maken. Het is gebleken dat de meeste baby’s een hoge stem prettiger vinden dan een lage stem. Als je zingt, gaat je stem vaak automatisch wat omhoog. Zingen met je baby heeft dan ook meestal een gunstig effect op zijn taalontwikkeling. Kleine kinderen zijn dol op liedjes en melodietjes. Het maakt meestal niet uit wat je zingt en of je wijs kunt houden.

Abstracte begrippen

Als je baby langzamerhand toe is aan zijn eerste woordje, kun je ook beginnen met het uitleggen van verschillende abstracte begrippen. Zo kun je aandacht besteden aan kleuren en de nadruk leggen op de verschillen tussen begrippen als groot en klein, dichtbij en ver weg, hoog en laag, etcetera. Wanneer je elk begrip illustreert met een concreet voorbeeld, begrijpt je kind sneller wat je bedoelt.

Voorlezen

Voorlezen is ook een goede manier om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Wat oudere kinderen vinden het vaak erg leuk om naar een verhaaltje te luisteren, vooral als voor elk personage een ander stemmetje wordt gebruikt. Ook de plaatjes bij het verhaaltje zijn interessant.

Praten is leuk

Naarmate de tijd verstrijkt en de taalspelletjes een vast onderdeel van jullie dagelijkse rituelen zijn geworden, zul je langzamerhand gaan merken dat de spreekvaardigheid van je kind verbetert. Je kind kent niet alleen steeds meer verschillende woordjes, maar gebruikt ze ook actief om aan te geven wat hij wil. Misschien probeert hij mee te doen met de liedjes en de versjes en vult hij zo nu en dan je zinnen aan, in zijn eigen brabbeltaaltje.

In dit stadium is het belangrijk dat je probeert om je kind niet te veel onder druk te zetten. Ga bijvoorbeeld nooit zover dat je je kind dwingt om taal te gebruiken. Als hij, ook na een aantal vragen van jou, nog steeds kreetjes en gebaren in plaats van woorden gebruikt om aan te geven wat hij wil, moet je niet door blijven vragen. Je kind raakt dan alleen maar gefrustreerd.

Uitspraak

De eerste woordjes en zinnetjes van je kind zullen waarschijnlijk niet helemaal klinken zoals het hoort. De meeste kinderen hebben vooral moeite met de uitspraak van de medeklinkers. Ook vinden ze woorden vaak nog te lang en laten ze de laatste, of juist de eerste lettergrepen en klanken van woorden weg.

Je kunt zijn uitspraak het best zo subtiel mogelijk verbeteren, bijvoorbeeld door op een juiste manier te herhalen wat hij zei. Dat is beter dan op een botte manier kritiek te leveren.

De regel dat je enthousiast en geduldig moet blijven, geldt eigenlijk voor elke fase van de taalontwikkeling van je kind. Je stimuleert hem dan ook het best wanneer je spreken en verstaan presenteert als een leuke en handige vaardigheid, die je kind zich met veel plezier eigen kan maken. Breng het als een spelletje, maak het leuk met liedjes en rijmpjes en je kind zal vrolijk met je meedoen.

Volg daarbij het ritme van je kind. Hij geeft zelf wel aan wanneer hij even genoeg heeft van al die kleuren en getallen en zich liever even aan zijn knuffels wijdt. Vergeet ondertussen ook zelf niet te genieten van de eerste woordjes van je kind en van al zijn grappige uitspraken in babytaal. Schrijf ze op, dan zie je hoe snel je kind leert praten. Bovendien creëer je zo een uniek document voor later, als de babytijd voorbij is.