Hoe bescherm je je baby tegen meeroken?

Hoe bescherm je baby tegen meeroken

Je baby's longen zijn kwetsbaar. Ze zijn nog niet volledig ontwikkeld en kunnen dus makkelijker beschadigen. Dit heeft effect op jonge, maar ook op latere leeftijd. Je beschermt je baby het beste door te zorgen voor een rookvrij huis. Rook daarom altijd buiten. Zorg dat je baby ook bij anderen niet in de rook zit.

Het is belangrijk dat de lucht schoon blijft in huis. Dit geldt uiteraard voor de kamer waarin je baby slaapt in verband met het grotere risico op wiegendood. Je baby verblijft hier tijdens de nacht en een groot gedeelte van de dag. Dus dit spreekt eigenlijk voor zich. Ook niet voordat je baby geboren is of als hij er tijdelijk niet is.

Rook je zelf niet? Vraag je bezoek om niet te roken. Willen ze dit toch? Vraag ze dan om buiten te roken. Toch is ook dit niet geheel veilig. Rook blijft hangen in kleding en haren. Vind je het moeilijk om te vragen? Zeg dan vriendelijk dat je het beste wilt voor je baby. Dat zal iedereen begrijpen.

Op schoot

Kleine baby's en kinderen zitten vaak op schoot, bij opa of oma, familie of vrienden en tijdens het voeden. Als degene bij wie je baby op schoot zit rookt, krijgt je baby door de korte afstand extra veel rook binnen. Deze situatie is bovendien erg onveilig, omdat je baby onverwachts de brandende sigaret zou kunnen raken.

In de huiskamer

Als er in aanwezigheid van je baby wordt gerookt, bijvoorbeeld in de huiskamer, dan krijgt hij schadelijke stoffen binnen. Hoe groot de kamer ook is, de rook verspreidt zich door de hele ruimte. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte. In de gordijnen, op meubels, op de vloer. Ventilatie helpt niet voldoende, ook niet na langere tijd. Zorg dus dat de woonkamer rookvrij blijft.

In de auto

In een kleine, afgesloten ruimte hopen schadelijke stoffen zich sneller op dan in een grote ruimte. De auto is een goed voorbeeld van zo'n kleine ruimte, waar roken voor de inzittenden nog schadelijker is dan in andere ruimten. De enige oplossing: niet roken in de auto. Ook niet wanneer je baby niet in de auto zit. De meeste autoritten zijn tamelijk kort, zodat het goed haalbaar is om helemaal niet te roken. Als de behoefte te groot is of de rit te lang, kun je het beste een stop inlassen voor een rookpauze. Alleen een raampje openzetten tijdens het rijden is echt onvoldoende.

Voor meer informatie: kijk op Longfonds.nl.

Gerelateerde artikelen