Gevolgen van roken voor je baby

Gevolgen roken baby

Meeroken is slechts voor baby's en kinderen. Niet alleen nu, maar ook als hij is geboren én op latere leeftijd. De longen van je baby zijn erg kwetsbaar.Hij heeft maar 10% van de longblaasjes die volwassenen hebben. In het eerste halfjaar komen er veel bij, maar het duurt tot na de puberteit voordat de longen volgroeid zijn.

Bescherm je baby's longen daarom goed tegen prikkels en ziekte. Vooral te vroeg geboren baby's of kinderen bij wie de longen niet goed zijn aangelegd, zijn extra vatbaar voor problemen.

​Verkoudheid en luchtweginfecties

Het inademen van tabaksrook heeft een slechte invloed op de groei en de werking van de longen van je baby. Het verkleint de opname van zuurstof en het maakt je baby vatbaarder voor ontstekingen van de luchtwegen. Hierdoor is de kans dat je baby bronchitis krijgt groter dan normaal. Baby's die veel in de rook zitten, hebben bovendien vaker last van kortademigheid en het ophoesten van slijm. Je baby kan dus last krijgen van hoestbuien. Hij kan het benauwd krijgen en volzitten als gevolg van rook.

Oorontsteking

De kans op middenoorontsteking neemt toe als je baby geregeld in een rokerige omgeving verblijft. Uit onderzoek is gebleken dat chronische middenoorontsteking 20 tot 50% vaker voorkomt bij baby's en kinderen die aan tabaksrook zijn blootgesteld.

Astmatische klachten

Meeroken vergroot de kans op het ontstaan van piepende ademhaling bij zeer jonge kinderen. Ook kunnen kinderen het benauwd krijgen van meeroken. Meeroken verergert astmatische klachten.

Vaker naar het ziekenhuis

Baby's en kinderen van rokende ouders gaan in de eerste 2 jaren van hun leven vaker naar een dokter of ziekenhuis dan kinderen van niet-rokende ouders. Dat komt, omdat zij vaker last hebben van aandoeningen aan hun luchtwegen. De kans op opname in een ziekenhuis voor een luchtweginfectie, bijvoorbeeld longontsteking, is 2 keer zo groot wanneer gerookt wordt in de omgeving van je baby.

Wiegendood

Wiegendood is de plotselinge, onverwachte dood van een baby die gewoon gezond lijkt te zijn. Naar de oorzaken van deze plotselinge sterfgevallen is al veel onderzoek gedaan. Roken in de omgeving van je baby is één van de mogelijke factoren die bijdraagt aan wiegendood. De Nederlandse Gezondheidsraad schat dat meeroken het risico op wiegendood bijna verdubbelt.

Lange termijn gevolgen

Soms krijgen baby's niet meteen klachten door meeroken. Maar pas als ze ouder zijn. Zij kunnen dan hart- en vaatziekten krijgen of longkanker. Het kan ook zijn dat hun longen zich minder goed ontwikkelen.

(mee)roken en borstvoeding

Roken vermindert de hoeveelheid melk en de melk smaakt minder lekker. Roken kan er voor zorgen dat de toeschietreflex vermindert. Toch heeft borstvoeding zoveel voordelen dat dit het beste is voor je baby. Moedermelk bevat stoffen die je baby beschermen tegen allerlei infecties. Het zorgt voor een betere opbouw van het immuunsysteem. Als je niet wilt of kunt stoppen met roken, is het toch nog beter om toch borstvoeding te geven dan dit niet te doen. Je kunt dan het beste roken direct ná het voeden en niet gedurende 2 uur voor de voeding. Zo zit er zoveel mogelijk tijd zit tussen het roken en de volgende voeding.

Meer informatie

Voor meer informatie over (mee)roken: kijk op longfonds.nl.