Dit ziet je baby

Dit ziet je baby

Je pasgeboren baby ziet nog bijna niets. Hij ziet nauwelijks kleuren of details. Zijn zicht is er in de eerste weken op gericht dat hij jouw gezicht ziet tijdens het voeden.

De eerste maanden

Maand 1
Je baby kan intens naar je kijken als je hem voedt. Toch ziet hij niet zo heel veel. Hij herkent je eerder aan je geur en je stem. Waar je baby vooral op focust, zijn contrasten. De kleuren zwart en wit trekken het meeste zijn aandacht, want die zijn het meest onderscheidend.

Maand 2
Langzaamaan ziet je baby steeds meer. Hij begint contouren en eerste kleurschakeringen te zien. Rood en groen als eerste en daarna blauw en geel. De kegeltjes die daarvoor nodig zijn, zijn pas met 3 maanden volledig ontwikkeld.

Maand 3
Je baby ziet steeds meer details. Hij onderscheidt hoeken van voorwerpen en kan geconcentreerd met beide ogen naar één punt kijken. Hij lacht naar bekende gezichten en zoekt jouw ogen op. Tot 6 maanden is zijn zicht het beste op zijn eigen armlengte.

Maand 4
Je baby kan diepte zien. Deze ontwikkeling gaat samen met het willen pakken van voorwerpen.

Maand 5-6
Je baby kon tot voor nu nog geen grijstinten onderscheiden. Rond deze leeftijd zijn de staafjes die daarvoor nodig zijn, goed ontwikkeld. Ook kan je kind bewegende voorwerpen volgen.

Vanaf 7 maanden
Je baby gaat steeds beter zien. Hij kan verder weg kijken en mensen en dingen herkennen. Rond de 1 jaar ziet hij bijna net zo goed als jij. Toch gaat de ontwikkeling nog door tot ca. 7 jaar. Je kind kan tot die leeftijd bijvoorbeeld moeilijk snelheid inschatten.

Oogcontrole

De ogen van je kind worden regelmatig gecontroleerd bij het consultatiebureau. Meld het als je kind scheel kijkt of als het in de familie voorkomt, als bijziendheid voorkomt of familieleden een lui oog hebben. Maak je je zorgen over de visuele ontwikkeling van je baby? Dit zijn de signalen:

  • Trillende ogen of als de ogen continu heen en weer gaan.
  • Scheelzien na de leeftijd van 3 maanden.
  • Witte stipjes in de pupil of een geheel witte pupil.
  • Geen ronde pupillen.
  • Als de ogen niet rood oplichten als je een foto maakt met flits.

Als je bezorgd bent over het gezichtsvermogen van je baby, kun je zelf een afspraak maken voor extra controle.  Als wordt vermoed dat je baby minder goed ziet, dan krijg je een doorverwijzing voor aanvullend onderzoek. Je bezoekt hiervoor met kinderen tot 7 jaar de orthopist. Bij een eerste onderzoek krijgt je kind druppeltjes in het oog. Hierdoor gaan de pupillen tijdelijk omwijd en kan je kind last hebben van fel licht.

Verziend

Als je kind niet goed ziet, dan gaat het in de meeste gevallen om een refractieafwijking. Dit betekent dat de lens in het oog niet goed scherp kan stellen. Dit kun je verhelpen met een bril. Bij kinderen jonger dan 6 jaar gaat het meestal om verziendheid. Net zoals bij volwassenen die een leesbril nodig hebben. Je kind ziet ver weg wel goed, maar dichtbij niet scherp.

Lui oog

Een lui oog ontstaat doordat er één oog een refractieafwijking heeft. Je kind leert met het goede oog kijken en het slechte oog wordt uitgeschakeld.

Slecht zien erfelijk

Uit onderzoek blikt dat slecht zien vaak erfelijk is. Wanneer jij en je partner bijziend zijn, heeft je baby drie keer zoveel kans om dit ook te worden. Boven de 4 jaar draagt ruim 63% een bril of contactlenzen, waarvan 68% vrouw en 57% man.

Tool: wat ziet mijn baby?  

Vision Direct maakte een handige tool. Hiermee zie je wat jouw baby ziet.