De eerste stapjes van je baby: alles wat je moet weten

Eerste stapjes baby

De eerste stapjes van je baby zijn onvergetelijk. Een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkeling. Eerst loopt je kind nog wankel en onzeker. Maar al snel kan hij langer en sneller lopen. Gemiddeld zetten kinderen hun eerste losse stapjes tussen de 13 en 15 maanden. Het kan ook zijn dat jouw kind met 10 maanden al loopt of pas met 18 maanden. Goede schoentjes zijn belangrijk voor zijn loopontwikkeling. 

 

Genetisch bepaald

Het moment waarop je kind leert lopen is voor een deel genetisch bepaald. De leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet, zegt natuurlijk niets over zijn intelligentie. Het is leuk als zijn motorische ontwikkeling vlot verloopt. Maar álle gezonde kinderen staan op hun eigen beentjes als ze 2 jaar zijn. Dus maak je geen zorgen als jouw kind wat later is. Hij loopt op andere gebieden in zijn ontwikkeling vast voor.

Optrekken

Als je baby zich begint op te trekken, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij de woonkamer gaat ontdekken. De volgende fase is om langs de tafel te schuifelen en zich te verplaatsen van de tafel naar de stoel. Het gaat nu snel met zijn ontwikkeling. Het is daarom goed om je woonkamer door de ogen van je kind te bekijken. Is het veilig voor hem? Kan hij niet bij de spullen op tafel of zich optrekken aan een tafelkleed? Heb je tafelbeschermers om de scherpe hoeken van de tafel geplaatst? 

Hulp bij leren lopen

Het is belangrijk dat je kind zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Zorg er vanaf de geboorte voor dat zijn bewegingen niet worden belemmerd door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens.

Je baby laten lopen als hij dit zelf nog niet zou doen, helpt hem niet. Hij kan er onzeker van worden. Je kunt je kind wel een handje helpen. Zorg ervoor dat hij kan oefenen in een kamer waar hij de ruimte heeft en niet uitglijdt. De eerste loopschoentjes met een antislipzool, bijvoorbeeld van Develab, maken dat hij beter kan staan. Let erop dat het meubilair stevig genoeg is. Zo kan hij zich eraan kan optrekken. Zorg dat de meubels dicht bij elkaar staan. Je kind kan zo veilig van het ene houvast naar het andere schuifelen.

Stimuleren

Kan je kind zichzelf optrekken en zich van meubel tot meubel verplaatsen? Help hem dan met een stevige loopkar die hij kan voortduwen. Als je merkt dat je kind aan die eerste losse stapjes toe is, kun je hem bemoedigen met de pollepeltruc. Je kind heeft de ene kant vast en jij de andere. Loop samen een stukje en als je kind het niet doorheeft, laat je de pollepel los. Vaak loopt hij dan een paar pasjes door. Als je kind merkt dat lopen sneller gaat dan kruipen, gaat hij het vanzelf vaker doen.

Vallen

Als je kind net leert lopen, valt hij waarschijnlijk nog vaak. Hij verliest de controle over zijn benen, struikelt over zijn eigen voeten, stoot zijn hoofd. Maak je hier niet teveel zorgen over. Als jij kalm blijft, zal je kind gewoon weer opstaan en verder oefenen. Zijn nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te zien, overwint de schrik.

Eerste schoentjes

Als je kind zijn eerste stapjes heeft gezet, is hij toe aan de eerste schoentjes. Hiermee is hij klaar om de wereld verder te ontdekken. Omdat hij nog volop in de groei is, is een goede kwaliteit van belang. Als je kind net staat, is dit meestal op een platte voet en staan zijn beentjes in O-vorm. Dit duurt nog tot het tweede of derde jaar. In deze stand kan je kind beter zijn evenwicht bewaren. Vanaf het tweede jaar zie je vervolgens de X-stand. Deze is rond 5 jaar weer verdwenen. Je kinds benen staan dan recht.

Gerelateerde artikelen