De eerste stapjes

De eerste stapjes van je baby zijn een belangrijke mijlpaal in zijn ontwikkeling. Voor jou is het ongetwijfeld een moment om nooit meer te vergeten. Zijn eerste stapjes zijn nog wankel en onzeker. Tegen de tijd dat je kind naar school gaat, kan hij springen en rennen als de beste! Het is niet te voorspellen wanneer je baby zijn eerste stapjes zet. Er zijn baby's die de kamer al rondschuifelen als ze amper 10 maanden oud zijn. Maar er zijn ook baby's die pas met 18 maanden gaan lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddelde kind zijn eerste stapjes zet wanneer hij tussen de 13 en 15 maanden oud is.

Genetisch bepaald

Het moment waarop je kind leert lopen is voor een deel genetisch bepaald. Het houdt ook verband met lengte en gewicht, voeding en of je kind een goede kruiper is. Een kind dat niet goed kruipt, loopt soms eerder dan een kind dat zich op handen en voeten goed kan redden. De leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet, zegt niets over zijn intelligentie.

Zorg er vanaf de geboorte voor dat de bewegingen niet worden belemmerd door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens.

Optrekken

Als je baby zich begint op te trekken, duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij de kamer gaat ontdekken. Nog even en hij verplaatst zichzelf van de tafel naar de stoel en vervolgens naar de deur. Zorg er dus voor dat de kamer kindveilig is. De gemiddelde leeftijd waarop een baby zich kan optrekken is 9 maanden en de meeste, hoewel niet alle kinderen, beheersen het kunstje als ze een jaar zijn. Als je kind net staat, is dit meestal op een platte voet en staan zijn beentjes in O-vorm. Dit duurt nog tot het tweede of derde jaar. In deze stand kan je kind beter zijn evenwicht bewaren. Vanaf het tweede jaar zie je vervolgens de X-stand. Deze is rond 5 jaar weer verdwenen. Je kinds benen staan dan recht.

Hulp bij leren lopen

Het is heel belangrijk dat je baby zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen zonder dat jij hem overhaast. Probeer je baby dus niet te laten lopen als hij dat nog niet uit zichzelf zou doen. De kans dat hij daar bang en onzeker van wordt, is vrij groot. Dit kan zijn ontwikkeling vertragen.

Je kunt je kleine wel een handje helpen. Zorg ervoor dat hij kan oefenen in een kamer waar hij niet over kleedjes struikelt of uitglijdt op een gladde vloer. Let erop dat het meubilair stevig genoeg is. Zo kan hij zich eraan kan optrekken. Zorg dat de meubels dicht bij elkaar staan. Je kind kan dan veilig van het ene houvast naar het andere schuifelen.

Kan je kind zichzelf optrekken en zich van meubel tot meubel verplaatsen? Help hem dan met een stevige kar die hij kan voortduwen.

LEES OOK: Wanneer koop je de eerste schoentjes voor je baby?

Vallen

Als je kind net leert lopen, valt hij waarschijnlijk nog vaak. Hij verliest de controle over zijn benen, struikelt over zijn eigen voeten, stoot zijn hoofd. Maak je hier niet teveel zorgen over. Blijf rustig. Als je bij elke valpartij paniekerig reageert, wordt je kind net zo zenuwachtig als jij. Dit kan ertoe leiden dat hij overvoorzichtig wordt. Dat kan zijn ontwikkeling in de weg staan. Als jij kalm blijft, zal je kleine gewoon weer opstaan en verder oefenen.

Gerelateerde artikelen

Reacties (2)

afbeelding van Gerainice
6 maart 2017
Mijn kleine is met 7.5 maanden begonnen met lopen en hoor dat deze spanning voor zijn lichaam niet goed is. Hij doet het allemaal uit zichzelf dus dan ie zijn lichaam er dan ook klaar voor neem ik aan.
afbeelding van mamavandjay
3 februari 2013
De kleine is net 9 maanden en stapt al aan mijn hand en trekt zich aan alles omhoog en loopt van meubel naar meubel om daar vervolgens omheen te stappen. Heerlijk om te zien, maarrrrr...ook goed opletten nu hoor hihi