Dé 10 grote babysprongen

Dé 10 grote babysprongen baby

Je baby maakt in zijn eerste levensjaar grote mentale sprongen, zoals beschreven in Oei ik groei. Deze stappen in zijn ontwikkeling zijn niet willekeurig, maar volgen een bepaalde lijn. Neurologisch onderzoek toont aan dat de babysprongen samen gaan met veranderingen in de hersenen. Voorafgaand aan een babysprong kan je kind hangerig, humeurig of huilerig zijn. Ná zo’n groeispurt kan je baby ineens nieuwe dingen en ontdekt hij de wereld op een andere manier.

Grofweg onderscheiden we acht grote babysprongen tot de leeftijd van 13 maanden. Na de eerste verjaardag volgen nog twee grote babysprongen. Ze duren niet allemaal even lang. Ook verschilt het per kind hoeveel 'last' hij ervan heeft. 

Hoe herken je een babysprong?  

Vóór een nieuwe babysprong lijkt je baby even stil te staan in zijn ontwikkeling. Tijdens een babysprong zet je baby mentaal een grote stap. Dit kost energie, waardoor hij anders in zijn vel zit dan normaal. Dit merk je als hij hangerig, humeurig of huilerig is. Daarna doet je kind ineens zelfstandig nieuwe dingen of ontdekt hij iets op een nieuwe manier.

Hoe help je je baby?

Als je merkt dat er een babysprong aankomt, wil hij graag bij jou zijn. Dat voelt vertrouwd. Leg hem iets vaker aan als je borstvoeding geeft. Houd hem in de draagzak dicht bij je of wieg hem in je armen. Knuffel en aai hem. Kortom, je baby heeft behoefte aan extra aandacht en lichaamscontact.

Dé 10 grote babysprongen 

Babysprong 1 (5 weken)
Je baby maakt een sprong in zintuigen, stofwisseling en spijsvertering. Dit duurt gemiddeld 2 tot 7 dagen. Na deze sprong ziet je baby scherper en verder. Ook reageert hij beter op aanraking en geur. Hij is langer wakker en reageert meer op jou en anderen. Je baby neemt dus meer waar en ervaart meer prikkels. Dit kan overweldigend zijn, vandaar dat hij graag dicht bij jou is.

Babysprong 2 (8 weken)
Je baby ziet de wereld om hem heen niet langer als geheel, maar als losse onderdelen. Deze sprong duurt gemiddeld 14 dagen. Je baby kiest zelf waar hij behoefte aan heeft. De meeste baby’s kiezen voor het ontdekken van hun handjes. Hij kan er aandachtig naar kijken en hij leert ze draaien. Je baby leert bewust bewegen in plaats van vanuit een automatische reflex. Ook herkent hij patronen. Wel zien de bewegingen die hij maakt er nog wat houterig uit.

Babysprong 3 (12 weken)
Na het ontdekken van de patronen volgen de vloeiende overgangen. Hij leert soepeler bewegen en is erg lenig. Kan jouw baby ook zijn tenen in zijn mondje stoppen? Met de ogen kan hij nu een voorwerp volgen en met 2 handen leert hij een speeltje gericht pakken en vasthouden. De geluidjes die hij maakt, gaan van kirren over in brabbelen.

Babysprong 4 (19 weken)
Je baby maakt zijn eigen overgangen in wat hij waarneemt. Hij ziet, hij ruikt, hij proeft, hij hoort en hij voelt. Deze sprong duurt 7 tot 21 dagen. Je baby vindt kinderliedjes met gebaren interessant. Hij geniet van het horen van jouw stem én het kijken naar je handen. Ook kan hij genieten van een stuiterende bal of speelgoed met geluidjes. Lichamelijk uit zich deze sprong in het leren ‘tijgeren’.

Babysprong 5 (26 weken)
Je baby leert in deze fase verbanden en relaties kennen. Deze sprong kan tot 4 weken duren. Hoe staat het één in verband met het ander? Onder of boven, voor of na? Dit maakt ook dat hij kan huilen als jij verder weg loopt. Hij ziet ineens de afstand tussen jullie. Ook leert hij ja en nee onderscheiden.  

Babysprong 6 (37 weken)
Je baby leert de wereld indelen volgens categorieën. Deze sprong duurt 2 weken tot 1 maand. Je baby kijkt en vergelijkt en deelt in. Hij herkent mensen en dingen, en houdt van imiteren om de wereld te begrijpen. Hij is graag bij jou, om samen nieuwe dingen te ontdekken.

Babysprong 7 (46 weken)
Je baby leert de volgorde van gebeurtenissen begrijpen én beheersen. Deze sprong duurt 3 tot 7 weken. Hij ‘snapt’ dat hij voor het aankleden de armpjes en beentjes beter uitstrekt. Hij leert eten met een lepel, door ‘m vast te pakken, eten op te scheppen en naar de mond te brengen. Dit maakt ook dat nee zeggen een keuze voor hem is geworden.

Babysprong 8 (55 weken)
Je baby is nu rond de 1 jaar. Hij kan nu het ‘geheel’ overzien. Deze sprong duurt 3 tot 6 weken. Je baby gaat een nieuwe fase in en dat is te merken aan de ontwikkeling van de hersenen. Je baby kan nu handelen vanuit zijn geheugen. Hij heeft iets eerder gezien en kan dit herhalen. Hij helpt jou bijvoorbeeld door dingen aan te geven. Dit is ook dé periode waarin hij héél veel woorden leert begrijpen.

Na de eerste verjaardag volgen nog twee babysprongen.

Babysprong 9 (64 weken)
Je baby leert regels en principes begrijpen. Hij heeft behoefte aan iemand die hem hierin begeleidt en grenzen stelt. Die aangewezen persoon ben jij. Wat mag wel en wat mag niet? Ook sociale regels horen hierbij.

Babysprong 10 (75 weken)
Je baby leert systemen kennen. Bijvoorbeeld in tijdsbesef: wat voorbij is en wat gaat komen. Of in relaties: hij onderscheidt zijn familie van andere families, en vriendjes van andere kinderen. In de taalontwikkeling kun je dit ook merken als hij zijn eerste zinnetjes zegt.

Wil je hierover meer weten? Neem eens een kijkje op Oeiikgroei.nl.