Corona en je baby: alles wat je moet weten

Corona en je baby: alles wat je moet weten

Is het coronavirus (COVID-19) gevaarlijk voor je baby? Hoe zit het met borstvoeding geven, vaccineren en wat kun je verwachten bij het consultatiebureau? WIJ heeft alle belangrijke informatie over corona en je baby voor je op een rij gezet.

Is het coronavirus schadelijk voor je baby?

Er is nog te weinig onderzoek gedaan om harde conclusies te trekken. Bekend is dat er een klein aantal baby’s besmet is geraakt en dat besmetting met het coronavirus (COVID-19) bij baby’s en jonge kinderen mild verloopt. Wel is het zo dat kinderen met een verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen meer risico lopen op ernstige medische problemen.

Vertoont je kind of iemand binnen je gezin corona-gerelateerde klachten (hoesten, luchtweginfectie, moeilijk ademhalen en/of koorts)? Bel de GGD om je te laten testen en volg de adviezen op.

Hoe kan ik besmetting voorkomen?

Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op.  Beperk sociaal contact, blijf zoveel mogelijk thuis en was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.

Borstvoeding geven: gevaarlijk of niet?

Tot nu is bekend dat er bij besmette moeders geen virusdeeltjes gevonden zijn in moedermelk. Geef je borstvoeding? Blijf dit dan vooral doen, want moedermelk biedt juist bescherming tegen infectieziektes. Ben je zelf of is een ander gezinslid besmet met corona? De kans is groot dat ook je baby al besmet is. Juist dan is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Een lactatiedeskundige kan je helpen en voorzien van tips over hoe je borstvoeding kunt geven op een zo veilig mogelijke manier.

Twijfel je over de situatie en vertonen jij of je kleine symptomen van het virus (hoesten, verkoudheid, koorts, ademhalingsproblemen)? Raadpleeg telefonisch je (huis)arts.

De kraamtijd: wat kan wel en niet?

Zit jij in je kraamtijd? Dan had je die waarschijnlijk anders voorgesteld. Logisch! Helaas is het niet anders. Het advies is om je zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden. We hebben een paar zaken voor je op je rijtje gezet:

 • Je krijgt ondanks de uitbraak van het coronavirus gewoon kraamhulp. Als je besmet bent, draagt de kraamverzorgende beschermende kleding en een mondkap. 
 • Het intake-gesprek met je kraamverzorgende vindt gewoon bij jou thuis plaats. De kraamverzorgende houdt uiteraard zoveel mogelijk afstand houden en gaat extra hygiënisch te werk.  
 • Volgens de officiële richtlijnen kan kraamvisite langskomen, zolang niemand ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus. Wel wordt sterk aangeraden om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Liever ontvang je jouw bezoek als de kraamverzorgende niet aanwezig is. 
 • Beval je in het ziekenhuis? Dan is kraambezoek niet toegestaan. Alleen jij, je partner en één ouder kind mogen bij je baby zijn op de kraamafdeling. 
 • Wil je zeker weten dat je het virus niet verspreidt of oploopt? Hier vind je veilige tips voor kraambezoek in coronatijd.

Lees ook: in de WIJ vind je talloze gouden tips van andere moeders in coronatijd. Je vindt ze op pagina 11.

Het consultatiebureau: wat kun je verwachten?

Ook consultatiebureaus in Nederland hebben maatregelen getroffen.

 • De hielprik is altijd blijven doorgaan. De ziekten die de hielprik opspoort, moeten namelijk snel behandeld worden. De gehoorscreening bij pasgeborenen is hervat.
 • De vaccinaties verlopen volgens schema. 
 • Inloopspreekuren gaan niet door. Een afspraak maken is verplicht. Afspraken worden verspreid om zo volle wachtkamers te voorkomen. 
 • Je mag 1 persoon, naast je kind, meenemen naar de afspraak. Hebben jij of je kind corona-gerelateerde klachten of heeft er iemand binnen je gezin op dat moment koorts? Stel je afspraak dan uit en maak na herstel snel een nieuwe afspraak.

Welke afspraken in het consultatiebureau gaan door?

 • De hielprik (tussen 4-12 dagen)
 • De gehoorscreening
 • Geboorteconsult (tussen 1 en 2 weken) bij voorkeur telefonisch
 • De afspraak rond de leeftijd van 4 weken
 • De afspraak rond de leeftijd van 3, 5, 11 en 14 maanden
 • De afspraak voor inhaalvaccinaties
 • De afspraak voor kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Meer informatie of vragen over je afspraak? Neem dan contact op met het je consultatiebureau.

Vaccineren: is inenten veilig?

Zoals je hierboven kunt zien gaat het inenten, voor zover mogelijk, gewoon door. Is dat wel veilig? Ja. Het is zeker verstandig om je kind te laten vaccineren, ondanks de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Je kind bouwt afweer op tegen infectieziektes. Het is niet waar dat inenten de weerstand van je kind zou verminderen of hem vatbaarder maakt voor het coronavirus.

Zorgt een vaccinatie er in deze tijden voor dat het coronavirus ernstiger verloopt bij je kind dan wanneer hij niet ingeënt wordt? Nee, dat is ook onjuist. Een vaccinatie vergroot die kans niet. Artsen raden juist aan om je kind ook nu te laten inenten.