Boeken voor baby's

Boeken voor baby's

Vind je het moeilijk om het juiste verhaaltje te vinden? Vraag jezelf dan het volgende af: is het boekje bestemd voor de leeftijd van je baby? Zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest waarop je het boekje kunt laten aansluiten, zoals het vieren van een verjaardag? Of staat er nog iets te gebeuren, zoals ziekenhuisopname. Kortom, duik in de wereld van je kind en pas het boek daarop aan.

Naast de verschillende onderwerpen, zijn er ook verschillende soorten boeken waaruit je kunt kiezen:

Prentenboek zonder tekst

Vel baby’s en peuters vinden prentenboeken leuk. Je hebt prentenboeken met en zonder tekst. Een prentenboek zonder tekst kun je het beste eerst helemaal doorbladeren, zodat het verhaal duidelijk wordt. Heel kleine kinderen hebben genoeg aan één grote prent per pagina. Je kunt alleen de plaatjes benoemen, maar er ook een verhaaltje bij verzinnen. Heb je even geen tijd, dan kan je kind met een kartonnen exemplaar heel goed alleen door het boek bladeren.

Prentenboek met tekst

Bij een prentenboek met tekst ondersteunen de plaatjes het verhaal. Hoe ouder je kind, hoe gedetailleerder de plaatjes kunnen zijn. Bij dit soort boeken is er ook een echte opbouw in het verhaal, die voor veel dreumesen nog te moeilijk is. Toch kan je kind juist dit boek willen horen. Kinderen kiezen boeken vaak uit om de plaatjes die erin staan. Is het verhaal te moeilijk, maak er dan een eigen, makkelijkere versie van.

Rijmpjes en versjes

Rijmpjes en versjes zijn prima geschikt omdat dit vraagt om ‘letterlijk’ voorlezen. Ook zitten er vaak liedjes aan vast die je baby erg leuk vindt. Er zijn ook rijmpjes die je met een spelletje kunt verduidelijken, zoals het vingerrijmpje ‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot…’ Dit versje wordt nog leuker als je er vingerpoppetjes bij gebruikt.

BoekStart

Maak je kind gratis lid van de bibliotheek en ontvang het BoekStartKoffertje cadeau! BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Je kunt in de bibliotheek steeds nieuwe boekjes lenen om te ontdekken wat je kind leuk vindt. Baby’s houden vooral van duidelijke contrasten. Daarom zijn zwart-witplaatjes en -foto’s heel geschikt. Stoffen voel- of knisperboekjes geven veel te ontdekken en houden de aandacht vast. Ook heldere kleuren doen het goed. Bekijk nieuwe boekentips van BoekStart.