Basistips voor mooie foto’s van je kind

Basistips voor mooie foto’s van je kind

Kleine kinderen kunnen heel moeilijk stil zitten. Dat is voor de fotograferende papa’s en mama’s wel eens lastig. Want hoe maak je nu een leuke foto waar je kind sprankelend op staat?

Laat je kind vooral zichzelf zijn

Als je een kind gaat dwingen, is foto’s maken vooral vervelend. Help je kleintje een handje, geef hem iets te doen. Met een paar kleurpotloden maak je een prachtige foto van je peuter die geconcentreerd aan het tekenen is. Met het puntje van zijn tong uit zijn mond, of trots lachend omdat hij zijn tekening aan jou laat zien.

Perspectief

Wanneer je een foto van je kind maakt terwijl jij staat, kijk je letterlijk op je kind neer. Je foto wordt een stuk mooier als je op dezelfde ooghoogte als je kind bent. Dus ga eens door je hurken of liggen op je buik.

Bij de allerkleinsten

Is jouw kleine nog te jong om te zitten? Leg hem op z’n buik op bed of zet hem in de wipper. Rammel wat met het favoriete speeltje en zeg iets liefs, dan krijg je vast een lieve lachje én een geweldige foto.

Snelle sluitertijd

Kinderen zijn erg bewegelijk. Als je de verkeerde sluitertijd hebt, kan dat onscherpe foto’s opleveren. Selecteer daarom een snelle sluitertijd. Dat is het icoontje met een sporter, of stel je sluitertijd zelf handmatig in op bijvoorbeeld 125. Zorg ook voor voldoende licht! Als je je kind vlakbij een raam zet, is dat vaak al genoeg. Let wel op dat je niet tegen het licht in fotografeert, dan krijg je vaak alleen een silhouet.

Voor álle momenten

Fotograferen doe je omdat je bepaalde momenten wilt ‘bewaren’ voor later. Zorg er daarom voor dat je die momenten fotografeert die je belangrijk vindt. Leg je camera op een handige plek, zodat je hem snel kan pakken wanneer je kleine zijn eerste stapje doet.

Vergeet ook niet de ‘normale momenten’ uit het leven te fotograferen. Hoe schattig ziet je kind eruit als het net wakker wordt, of oma of opa een knuffel geeft als ze op visite komen. Dat zijn mooie herinneringen voor later.

Met medewerking van fotografe Heidy Brakenhoff | LevensFoto.nl