Opvolgmelk

Flesvoeding geven - Opvolgmelk

Als je kind 6 maanden oud is, krijgt hij geleidelijk aan een andere voedingsbehoefte. Hij is flink gegroeid en inmiddels heel wat actiever dan de eerste maanden van zijn leven. Als je flesvoeding geeft wordt het tijd voor de overstap naar opvolgmelk. Voor gewone melk is het nog te vroeg; dit bevat onder andere teveel eiwit en zout en te weinig voedingsstoffen die je kind juist nu goed kan gebruiken.

Voedingsstoffen

Een goede groei en ontwikkeling zijn belangrijk voor je kind en daarvoor heeft hij de juiste voedingsstoffen nodig. Die zijn precies in de gewenste dosering aanwezig in opvolgmelk. Opvolgmelk bevat namelijk ijzer voor weerstand en vitamine D voor sterke botten. Als je baby meer dan 700 ml drinkt is het verstandig om nog even door te gaan met de volledige zuigelingenvoeding, anders krijgt je baby een te hoge dosis vitaminen en mineralen binnen. Op het moment dat je baby meer bijvoeding gaat eten en minder flesjes gaat drinken kun je alsnog overstapen op opvolgmelk.

Welke opvolgmelk?

Er zijn veel verschillende merken opvolgmelk op de markt met nauwelijks kwaliteitsverschil. De samenstelling en kwaliteit van alle soorten kunstvoedingen zijn in Nederland gewaarborgd en vastgelegd. Als uitgangspunt zou je hetzelfde merk opvolgmelk kunnen gebruiken als het merk dat je gebruikt hebt voor de volledige zuigelingenvoeding. Zo is er minimaal verschil in smaak en heb je een goede kans dat je baby de voeding goed verdraagt.

Als je baby 1 jaar oud is mag je overstappen op gewone melk. De smaak van volle melk komt het meest in de buurt van opvolgmelk. Mocht je baby hoog in de groeicurve zitten kun je wellicht beter halfvolle melk aanbieden. Vraag om advies bij het consultatiebureau als je twijfelt of vragen hebt. 

Reacties (2)

afbeelding van v.ve-976389
13 mei 2015
Ehm..ik neem aan dat flesvoeding heel goed gecontroleerd wordt en onderzocht. Borstvoeding veranderd ook na een tijdje, die samenstelling blijft ook niet hetzelfde. Met 6 maanden gaan ze ook meer vast voedsel eten, dus ik denk dat de melk daar ook op moet worden aangepast.
afbeelding van jkos-771812
11 mei 2015
Het klopt helemaal wat er in dit artikel staat: koemelk is nog niet geschikt voor kindjes tussen de 6 en 12 maanden, opvolgmelk wel.
Nog beter is echter het gewoon bij flesvoeding nr 1 te houden. Dit lijkt meer op borstvoeding dan opvolgmelk. Opvolgmelk is ontwikkeld door fabrikanten, omdat ze daar wel reclame voor mogen maken en voor nr 1 niet.
Lees het artikel nog eens en bemerk dat geen enkele keer de vergelijking tussen flesvoeding nr 1 en 2 (=opvolgmelk) wordt gemaakt, maar enkel de vergelijking opvolgmelk en koemelk. Let ook op het stukje waarin staat dat in koemelk teveel zout en eiwitten zitten. In opvolgmelk zit datgene wat je kindje op deze leeftijd verwerken kan... Dat is niet hetzelfde als wat gezond is hoor het lijfje van je kindje. Borstvoeding is het beste, kan of wil je dat niet: kies dan voor het product dat er het meest op lijkt. De rest is marketing.