Flesvoeding geven aan je baby

Flesvoeding geven aan je baby

Elke moeder maakt haar eigen keuze voor borst- of flesvoeding. Soms valt er zelfs niets te kiezen, omdat borstvoeding niet lukt of niet kan. Flesvoeding is dan een goed alternatief. Als je baby flesvoeding krijgt, kun je het beste beginnen met de standaardvoeding voor pasgeboren baby’s. Op de verpakking kun je dit terug vinden als volledige zuigelingenvoeding. De samenstelling van kunstvoeding benadert borstvoeding tegenwoordig zo dicht, dat het nagenoeg alles bevat wat je baby nodig heeft. 

Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Om te bepalen hoeveel flesvoeding je kind nodig heeft, kun je als leidraad (net als bij borstvoeding) de behoefte van je kind volgen. De ene baby wil per keer meer dan de andere. Sommige baby's willen weer liever wat vaker kleine beetjes flesvoeding. Toch kan het fijn zijn om flesvoeding te geven volgens een schema. Dit kan je helpen om je baby de juiste hoeveelheid flesvoeding te geven.

Gemiddeld ga je uit van 150 cc per kilogram lichaamsgewicht. De meeste pasgeboren baby's vragen zelf om de 2 à 3 uur om een voeding. Heb je een slaapkopje of een uiterst tevreden kind? Houd dan in de gaten dat je toch wel zo'n zes tot acht voedingen per 24 uur geeft. Op de verpakking van de flesvoeding staat hoe je een flesje klaarmaakt. Zolang je baby tevreden is en goed groeit, gaat het goed.

Ieder kind is uniek en heeft andere behoeften, gebruik daarom dit schema alleen als hulpmiddel. 

Gewicht baby (kg)

Aantal voedingen per 24 uur

Water (ml)

Afgestreken maatschepjes poeder

Is ± .. ml voeding

< 3

7

60

2

65

3 - 3,5

6

90

3

100

3,5 - 4

5

120

4

135

4 - 5

5

150

5

165

5 - 6

5

180

6

200

> 6

4

180

6

200


Welke voeding kun je naast flesvoeding nog meer geven?

Sommige kinderen hebben een ander soort voeding nodig dan de gewone, volledige zuigelingenvoeding. Er zijn baby's die onverzadigbaar lijken, terwijl anderen juist last hebben van typische babyprobleempjes als spugen, krampjes of moeizame ontlasting. Voor hen is er andere zuigelingenvoeding ontwikkeld. Als je wilt veranderen van voeding, doe dat dan altijd in overleg met het consultatiebureau en kijk na twee weken wat het resultaat is.

Video: Flesvoeding - Hoe geef je een fles?

Reacties (10)

afbeelding van burcin22
3 april 2017
Mijn baby is 2maanden ze krijgt maar niet genoeg van 150cc:) moet overstappen naar voeding voor hongerige baby's
afbeelding van Albana Hoxha
3 februari 2016
Gaat het nu wel beter met de flesvoeding HIPP1?
afbeelding van Inkr-1047170
2 februari 2016
Ik heb de borstvoeding kunnen rekken tot 3 maanden icm met kunstvoeding! De kunstvoeding was een hele zoektocht want mijn gevoel vond suiker(maltodextrine) niet goed voor zo een kleine baby dus ik ben voor HIPP 1 zuigelingen melk gegaan.
afbeelding van Albana Hoxha
4 augustus 2015
Hoi, hoe ziet het eruit, het uitslag van je dochter?. Bij mijn zoontje waren van die kleine witte bultjes leek net puistjes. Maar dat is normaal. Ze zeggen dat het van de voeding komt ofso. Als je toch twijfelt huisarts bellen. :)
afbeelding van henkjo
4 augustus 2015
Onze dochter is geboren met 32weken .ze heeft een aantal weken borstvoeding gehad maar nu zijn we overgestapt naar de flesvoeding. Wij geven haar eigen merk Kruidvat en ze groeit prima.doordat ze soms wat terug gaf en ik daar erg onzeker over werd doen we er op advies johannesbroodpitmeel door en ze doet het nu prima ,ze was twee weken terug al drie en halve kilo,trotse en blije ouders van een vechtertje!
afbeelding van nath-1021093
29 juli 2015
Ik gebruik voeding van kruitvat volgens mijn kraamzorg geen verschil met a merken mijn kleine doet het er prima op groeit goed dus goed voor de kleine en je portomonee ps als het niet goed zou zijn zouden ze het ook niet verkopen het gaat tenslotte om kleine baby,s
afbeelding van moni-684066
31 mei 2015
Mijn kraam adviseerde om toch te kiezen voor Nutrilon of Hero. Schijnt dat in deze voedingen toch meer zit dan in de eigen merken. Ik heb daarom gekozen voor Hero. Succes!!
afbeelding van acha-1035459
28 mei 2015
hoi,
mijn dochtertje is bijna 6 weken oud, omdat de borstvoeding moeilijk op gang kwam de eerste dagen werd ik geadviseerd om flesvoeding te geven anders heeft ze weinig binnen. ik geef wel allebei. ik geef Nestlé Start, heeft iemand daar ervaring mee, ze krijgt wat uitslag op het gezicht, ik dacht misschien daardoor, ik weet eigenlijk niet welke voeding de beste is. iemand tips.?

bedankt.
afbeelding van yvonne en siem
9 februari 2014
Hoi, onze jongen is nu 6 weken, en de 1e 2 weken heb ik borstvoeding gegeven maar ik werd er erg onzeker van omdat ik niet wist wat hij binnen kreeg omdat hij veel huilde als we hem op bed legde... ik ben toen gaan kolven en had hem dat gegeven dat maakte me totaal niet onzeker maar omdat ik te weinig voeding had in me borst hebben we kunstvoeding erbij gegeven.. dit is van nutrilon H.A ( hyper allergeen) nu heb ik geen of weinig borstvoeding en we zijn volledig over gestapt naar nutrilon.. jammer dat het erg duur is.. maar ik weet nu zeker dat hij genoeg binnen krijgt...
afbeelding van remo-668234
28 februari 2012
Hallo,

Ik heb een vraag wat betreft eigen merk voedingen van bijv. kruidvat of etos.
Zijn deze voedingen ook goed of is het beter om Nutrilon of Friso o.d. te kopen?