Contact maken tijdens het flesvoeden

Flesvoeding geven - Contact maken tijdens het flesvoeden

Als je gestopt bent met het geven van borstvoeding of juist gelijk gestart bent met flesvoeding, vraag je je misschien af hoe je toch hetzelfde lichamelijke contact met je baby kunt behouden. Het voeden van je baby draait niet alleen om eten. Fysiek contact en hechting zijn minstens zo belangrijk. Bij borstvoeding houd je je baby als vanzelf dichtbij je. Hoe doe je dit als je flesvoeding geeft?

Contact maken

Knuffelen en contact maken is heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kind. Daarnaast verlaagt het stress en verhoogt het de tevredenheid van je baby. Bij borstvoeding heb je automatisch veel fysiek contact met je baby, terwijl je er bij flesvoeding iets bewuster van moet zijn. Zorg ervoor dat je je baby vasthoudt terwijl je de fles geeft en wissel daarbij elke voeding van kant. Ook als je baby al wat ouder is en de fles zelf kan vasthouden, zit hij nog steeds het allerliefst bij jou.

Buidelen

Zorg daarnaast voor voldoende huid-op-huidcontact. Dit kan door te buidelen of je baby mee onder de douche te nemen. Bij buidelen leg je je baby met alleen een luier aan op je blote borst. Het huid-op-huid contact zorgt voor gevoel van steun en veiligheid. De baby ruikt jouw geur en voelt jouw warmte, waardoor hij zich beter kan ontspannen. Het bevordert de band tussen jou en je baby. Het ontspannen samenzijn is een fijn en een waardevol moment tussen de alledaagse drukte. Door te buidelen kunnen jullie aan elkaar wennen en genieten van de momenten samen.

Ontspannen voeden

Gebruik de hoeveelheid voeding en de juiste fles met speen dat bij het gewicht van je baby past. Houd de fles zo horizontaal mogelijk; de speen is gevuld maar de stroom gaat niet te snel. Zo vervult het de zuigbehoefte van je kind, doordat het voeden iets langer duurt. Vaak kun je beter voor meerdere kleine voedingen kiezen in plaats van minder grotere voedingen. Dit lijkt meer op het borstvoedingspatroon. Uiteraard verschilt dit per kind. Blijf goed naar zijn behoeften kijken en pas het voedingsschema daar op aan.

Reacties (2)

afbeelding van Lorr1
12 juni 2015
Ik zou gewoon verder gaan nadat hij een pauze heeft genomen mijn zoontje valt somsin slaap en neemt vaak pauzes ik wacht het dan gewoon af maar zn fles drinkt hij uiteindelijk wel leeg.
afbeelding van chan-1027871
9 juni 2015
Mijn zoontje neemt veel pauzes in de voeding. Vaak stopt ie op de helft van de fles met drinken en neemt een pauze (soms 10min) om daarna wel nog door te drinken. Huilt dan ook en lijkt echt nog honger te hebben. Ik vind dit zelf niet -toch doorgaan-,of zijn jullie het daar niet mee eens? Moet ik dan gewoon stoppen na de pauze en niets meer geven? Terwijl hij dan wss huilt vd honger..