Bereiden van flesvoeding voor je baby: hoe doe je dat?

Flesvoeding - Het bereiden van flesvoeding

Flesvoeding voor je baby is heel eenvoudig te bereiden door vers water uit de kraan te gebruiken en daar afgemeten maatschepjes poeder aan toe te voegen. Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Dit is niet nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot de benodigde temperatuur. Ook laat je de kraan even een paar tellen lopen, zodat restjes oud water worden weggespoeld.

Flesvoeding: waar moet je opletten?

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser (lang programma op minstens 55 °C).
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30 ml. water.
  • Warm de melk op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.

Hoeveel melkpoeder gebruiken?

Voeg nooit meer of minder melkpoeder toe dan staat aangegeven op de verpakking. Het kan verleidelijk zijn om extra poeder toe te voegen als je baby hongerig is, maar de voeding wordt dan te geconcentreerd. Dit is niet goed voor de nieren en daarnaast kan je baby last krijgen van zijn darmpjes. Te weinig melkpoeder is ook niet goed, want dit zorgt ervoor dat er niet genoeg voedingsstoffen in de melk zitten. Als je merkt dat je baby hongerig blijft of de fles juist nooit leegdrinkt, overleg dan met het consultatiebureau of je het voedingsschema of soort voeding kunt wijzigen.

Kraanwater geschikt voor babyvoeding?

In Nederland staat kraanwater voortdurend onder controle. Daarom is het prima geschikt voor babyvoeding. Alleen als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan wel bron- of mineraalwater (uiteraard zonder koolzuur). Kleine kinderen en baby’s zijn heel gevoelig voor lood. Bij grotere hoeveelheden, dus als het steeds in de voeding aanwezig is, kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel.

Niet doen: flesvoeding voor de hele dag maken

Het lijkt handig, maar het is niet aan te raden om voeding klaar te maken voor de hele dag in verband met de vorming van bacteriën. Als je een dagje weg gaat of alles klaar wilt zetten voor de oppas, kun je speciale melkpoedertorens gebruiken. Hier doe je de exacte hoeveelheid melkpoeder in per fles. Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot 8 uur bewaren.

Video: Hoe maak je flesvoeding klaar voor je baby?

Reacties (6)

afbeelding van emma-1334516
24 oktober 2017
Bedankt voor de tip Sann, inderdaad belangrijk om hier rekening mee te houden als ik dit zo lees!
afbeelding van sann-1227865
28 september 2017
Let op! Gekookt water moet je nooit een tweede keer opwarmen!!
Lees ook deze link voor meer informatie: http://healthbytes.me/waarschuwing-waarom-je-water-nooit-opnieuw-moet-koken/

Je kan beter het water koken en in een flesje doen, binnen een uur is het afgekoeld naar de juiste temperatuur, of je kan het gekookte water meenemen in een thermosfles en mengen met koud bronwater tot het de juiste temperatuur heeft.
afbeelding van kusz-46861
19 januari 2013
onze kraamverzorgster gebruikte ook lauw water uit de kraan,waarom kan het kwaad?
afbeelding van tinuss
17 april 2012
Ik geef mij zoontje altijd een fles met uitgekookt water uit de waterkoker......dit is dan afgekoeld en dat warm ik dan op in de magnetron.
afbeelding van Eileen1984
29 februari 2012
Mijn kraamverzorgende maakte onze voeding gewoon met lauw warm water uit de kraan, dit kon tegenwoordig zei ze. Wij maken dus zelf de melk nu ook al 9 weken zo! Neem aan dat het geen kwaad kan....
afbeelding van Ljochtsje
21 februari 2012
Wij spoelen nou juist om met KOUD water. Anders blijven melkrestjes in de fles en speen plakken. Daarna zetten we het flesje in de koelkast zodat er zo weinig mogelijk bacteriën worden gevormd. Hetzelfde geldt voor de onderdelen van je borstkolf. En natuurlijk zo nu en dan uitkoken, maar dat doe ik nu ons zoontje al weer wat ouder is niet meer elke dag.

Lilypie Third Birthday tickers