Zelf drinken

Met 6 tot 8 maanden kun je proberen om je baby uit een gewone beker te laten drinken. In het begin zal dat ongetwijfeld knoeien geblazen zijn. Doe je baby een grote slab om en doe de beker niet te vol. Wordt het echt een kliederboel, dan is een tuitbeker of anti-lekbeker een goede tijdelijke oplossing.

Wanneer kan mijn baby uit een beker drinken?

De meeste baby's leren uit een beker drinken als zij tussen de 6 en 8 maanden oud zijn. In het begin moet jij de beker nog vasthouden, maar al snel kan hij dit zelf. Maak je geen zorgen als het drinken uit een beker niet meteen lukt. Het ene kind schakelt sneller over van een zuigfles naar een beker dan het andere kind.

Baby’s hebben in hun eerste levensjaar een grote zuigbehoefte. Als hij dus af en toe uit de fles drinkt is dat niet erg. Leert je baby pas uit een beker drinken als hij 1 jaar is, dan duurt het vaak tot na zijn 2e jaar voordat hij de zuigfles ontwend is.

Hoe leer ik mijn baby uit een beker drinken?

Je kunt beginnen met af en toe wat water te geven tussen de maaltijden door. Geef hem niet te veel drinken, anders verstoor je zijn eetlust. Als je baby veel morst, kan je in het begin wat dikkere vloeistof in de beker doen, zoals yoghurt of sap met een biscuittje er doorheen. Geef je baby liever geen zoete drankjes in een zuigfles als ‘tussendoortje’. Dit veroorzaakt tandbederf.

Het beste is om je baby te leren drinken uit een gewone beker. Dit is beter voor zijn ontwikkeling van zijn mondfuncties en voor de ontwikkeling van spraak- en taal. Met een gewone beker leert je baby de vloeistof ‘aanzuigen’ en juist te doseren. Je baby ziet immers zelf hoeveel drinken er nog in de beker zit. Leren drinken met een rietje is de moeilijkste vaardigheid. De gemiddelde leeftijd waarop baby’s dit kunnen is 14 maanden.

Met wat trucs en handigheidjes kun je het jezelf en je baby makkelijker maken.

Reacties (3)

afbeelding van Eelke1985
13 maart 2018
Ik kan de trucs en handigheidjes niet openen. Mijn dochtertje is 28 maanden maar drinkt nog steeds niet uit een open beker. Wel drinkt ze goed uit een tuitbeker. Ik ben voor haar 1ste verjaardag wel begonnen met oefenen maar niks heeft geholpen.
afbeelding van sabriina1990
22 november 2013
Mijn zoontje (8maanden) wil alleen maar uit een rietje drinken..
Omdat er staat dat hij uit een beker moet drinken ivm spraak ontwikkeling.
Is een rietje dan ook goed??
afbeelding van SilkeJeen
2 september 2012
Mijn zoon vind water drinken echt helemaal niets. Ik wil hem wel graag leren drinken uit een beker. Yoghurt uit een beker spreekt me wel aan, maar vergeleker met water is het gewoon veel dikker en dus minder goed drinkbaar. Kan en mag ik hem ook yoghurtDRINK geven? Naar mijn idee zit daar weer teveel suiker in.