Tussendoortjes voor je baby

Baby Eten & Drinken - Tussendoortjes voor je baby

Baby’s en dreumesen hebben naast drie maaltijden per dag ook behoefte aan tussendoortjes. Hun maag is nog te klein om in drie hoofdmaaltijden alles binnen te krijgen. Ze zijn volop in de groei en een gezond tussendoortje geeft energie om verder te spelen en de wereld te ontdekken. Zorg wel voor gezonde tussendoortjes, want ongezonde snacks kun je op deze leeftijd beter vermijden.

Bied je baby dagelijks op redelijk gezette tijden tussendoortjes aan. Goede momenten hiervoor zijn bijvoorbeeld in de loop van de ochtend: tussen ontbijt en lunch in, en in de loop van de middag: tussen lunch en avondeten. Als je vaste momenten pakt voor de tussendoortjes, voorkom je dat je kind de hele dag door kleine beetjes aan het eten is.

Borstvoeding

Borstvoeding kan en mag altijd, welke leeftijd je baby ook heeft. Bedenk wel goed dat je baby vanaf 6 maanden structureel bijvoeding nodig heeft. Waar je hem voorheen extra borstvoeding gaf op momenten dat hij hongerig was, kun je hem nu naast zijn vaste maaltijden gezonde tussendoortjes aanbieden.

Fruit

Fruit is één van de beste tussendoortjes. Het is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol vitamines. Je kunt zelf een (gepureerd) fruithapje maken of deze kant-en-klaar in een potje kopen. Is je baby al wat ouder en kan hij goed zelfstandig eten, dan kun je hem fruit uit het vuistje geven. Maak er een gewoonte van om je kind minstens één fruitsnack per dag te geven. En neem dan zelf ook meteen jouw dagelijkse portie fruit, hoef je daar niet meer over na te denken. 

LEES OOK: Hoe ga je om met een baby die niet wil eten?

Groente

Ook groenten zijn een natuurlijke, rijke bron van vitamines. Een groentesnack tussendoor is supergezond en bevat weinig calorieën. Een stukje fijngesneden komkommer, een paar zachte worteltjes, reepjes paprika of (gesneden) kerstomaatjes zijn ideaal als je kind honger heeft aan het einde van de middag. Hoef je je meteen niet meer zo druk te maken over de hoeveelheid groente bij de warme maaltijd.

Zuivel

Zuivel is van nature rijk aan vitamines B en calcium. Een beker yoghurt met een eventueel gepureerd fruit is een lekker en gezond tussendoortje. In de supermarkt vind je ook speciale zuivelsnacks voor de allerkleinsten.

Lekkere trek

Is jouw baby een echte zoetekauw? Een biscuitje op z’n tijd mag best. Er zijn speciale kinderkoekjes verkrijgbaar die ook extra ijzer en vitamines bevatten. Let wel op dat er geen of niet teveel toevoegde suikers in zitten. Houd je kind meer van hartig? Geef hem een plakje worst of een soepstengel.

Na 1 jaar

Het basisdagmenu voor kinderen vanaf 1 jaar bestaat uit:

  • 50-100 gram groente
  • 1,5 portie fruit
  • 2-3 bruine of volkoren boterhammen
  • 1 - 2 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen
  • 1 portie vis, peulvruchten of vlees
  • 2 porties zuivel
  • 30 gram smeer- en bereidingsvetten
  • ca. 1 liter vocht in de vorm van water of thee

Tip: Bekijk ook eens de dagmenu’s van het Voedingscentrum.

Gerelateerde artikelen

Reacties (3)

afbeelding van TwietMarretje
26 november 2016
Ik mis in dit overzicht moedermelk. Maar wellicht heeft dat te maken met de sponsoring door Nutricia....
afbeelding van Trui-1034598
19 augustus 2015
'Gluten zit o.a. in koekjes dus die kan je ook gaan geven.' Naar mijn idee zitten er in koekjes weinig toegevoegde waarde en weinig/geen gezonde ingrediënten dus vind het beetje raar dat dit wordt geadviseerd voor een baby.
afbeelding van Hel1
18 mei 2015
Ontbijtkoek is helemaal niet verantwoord, er zit veel teveel suiker in voor een baby. Dat geldt ook voor de meeste koekjes. Mijn tip: zoek naar verantwoorde koekjes of maak ze lekker zelf. Er zijn tegenwoordig hele leuke kookboeken vol met recepten voor kleine kindjes, waarbij geen suiker gebruikt wordt, maar cakejes bijvoorbeeld gezoet worden met fruit. Veel beter voor nu en voor later (obesitas).