Rapley methode: zelf eten

Baby Eten & Drinken - Rapley-methode

Is je baby toe aan vaste voeding? Volgens de Rapley methode pureer je het fruit- of groentehapje niet, maar zet je het in stukken neer. Je baby pakt en eet het dan zelf. Je voedt dus ook niet met een lepeltje.

Hoe begin je als je baby nog zo klein is? Hij kan dan natuurlijk nog niet echt kauwen, maar wel pletten met zijn kaken. Daarom start je met zachte groente, zoals gekookte broccoli of wortel. Rond de 8 maanden heeft je baby veel meer kracht en is zijn motoriek beter afgestemd op kauwen. Langzaamaan kun je dus steviger stukjes eten proberen. Je biedt het eten aan in reepjes of brokken, ter grootte van je baby’s knuistje. Je kookt de groente gaar, maar niet zo dat het uit elkaar valt als je kleine het pakt. De Rapley methode kun je combineren met zowel borst- als flesvoeding.

Kokhalsreflex

Bouw het zelf leren eten rustig op. Eerst zal je baby veel knoeien, maar uiteindelijk gaat hij echt eten. Veel baby’s kokhalzen in het begin. Dat komt doordat de kokhalsreflex bij baby’s voor in de mond zit. Deze reflex is bedoeld om te voorkomen dat ze zich verslikken.

Hoe meer je kind de coördinatie van het kauwen en slikken onder de knie krijgt, hoe verder de kokhalsreflex zich naar achteren verplaatst. Je baby vindt kokhalzen niet erg. Als je merkt dat hij hierdoor zijn interesse in eten verliest, wacht dan met het aanbieden in stukjes. Dat geldt ook als het kauwen nog niet vanzelf gaat. Als je kind het aankan, is Rapley een goede methode om vaste voeding te leren eten. Het stimuleert bovendien de mondmotoriek.

Eten is leuk

Het is niet bewezen dat kinderen die volgens Rapley leren eten, ook meer van eten genieten. Het kan wel bijdragen aan het plezier in het (samen) aan tafel zitten en het eten als fijn ervaren. Kijk vooral naar jouw kind en zijn behoeften. Het ene kind eet liever kleine stukjes, het andere grote. De één eet graag zijn eten door elkaar, de ander liever alles apart.

 

Reacties (2)

afbeelding van Nataschatje
29 maart 2017
@Tiff: Jammer dat je zo fel reageert en zo hamert om die 6 maanden. Mijn dochtertje was amper 3 maand toen ze heeeeeel duidelijk toe was aan 'normaal' eten. Cv gaf groen lucht om met vloeibaar eten te beginnen. Toen ze ruim vier maand was, wou ze kauwen. Ook hier heeft cb toen groen licht voor gegeven. Onze dochter eet al vanaf 4 maanden 'uit het vuistje'. Uiteraard eerst zachte dingen, maar nu ze 10 maanden oud is, eet ze ook gerust stevigere dingen. Ze heeft altijd veel lol met eten. Als ouder moet je gewoon je kind goed observeren en je gezond verstand gebruiken...en dat betekent dat je je eigenlijk meestal niet aan de leeftijdsregeltjes houdt, maar aan de biologische klok van je kind. Daar wordt je kind veel blijer van.
afbeelding van Tiff-1123874
14 maart 2017
Misschien handig om er bij te vermelden dat rapley methode pas vanaf zes maanden mag worden toegepast want dan zijn de darmen pas rijp en is de baby pas in staat rapley te volgen. Dit betekent dat voor zes maanden er geen vaste voeding word gegeven en dus ook geen fruithapje of groentehapje. Lees eerst het boek voor je er aan begint. Want er schuilt heel erg veel achter de rapley methode. Veel meer dan hier beschreven word!