De eerste vaste hapjes

Er bestaat geen specifiek moment waarop je het beste van melkvoeding op vast voedsel kunt overstappen. Ieder kind begint op een ander moment met zijn eerste vaste hapjes. Het advies is om met 4 maanden te starten met bijvoeding. Dit ter voorkoming van voedselallergie. 

Wanneer overstappen op vaste hapjes?

Tussen de 4e en de 6e maand kun je beginnen met oefenhapjes geven. Je merkt wanneer je baby hieraan toe is, als hij smakkende geluidjes maakt. Ook is het belangrijk dat hij goed zijn hoofdje rechtop houdt. Probeer het eens: als hij een lepeltje in zijn mond accepteert, is de tongreflex verdwenen. Dat is goed. De tongreflex zorgde er eerder voor dat alles wat je baby in zijn mondje stopt automatisch wordt uitgespuwd.

De eerste keren zuigt je baby meer van het lepetltje dan dat hij hapt. ook eet hij niet meer dan een paar hapjes. Bijvoeding vervangt dus nog geen voeding. Je geeft de oefenhapjes tot ca. 6 maanden. Daarna vervangt bijvoeding steeds meer borst- of flesvoeding.

Met oefenhapjes went je baby aan andere smaken dan die van warme melk.  Hij leert happen van een lepel en oefent de mondspieren. Dit is goed om te leren praten straks. 

LEES OOK: 10x vraag & antwoord over je baby en eten

Minder kans op voedselallergie 

De kans op voedselallergie is groter als je pas na 6 maanden begint met bijvoeding van je baby. Onderzoekers raden aan te starten met de eerste oefenhapjes vanaf 4 maanden. Daarnaast blijft het advies om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven.

Advies voor alle baby's

 • Bij voorkeur borstvoeding gedurende ten minste 4 - 6 maanden (liever langer)
 • Bijvoeding starten vanaf 4 maanden
 • Bijvoeding is op deze leeftijd geen vervanging van borstvoeding of flesvoeding)
 • Flesvoeding met met gedeeltelijk geknipte eiwitten is niet geschikt voor de behandeling van koemelkallergie.

Welke hapjes eerst?

Begin met rijstepap of pap van maïsmeel. Dit verdraagt je baby het beste. Na een paar dagen kun je je baby laten proeven van fijngemalen fruit en groente. Zorg ervoor dat het eten gepureerd en half vloeibaar is. Pap, fruit en groenten kun je bijvoorbeeld aanlengen met de melk die je baby gewend is te drinken. Je kunt groente en fruit ook stomen of koken en af laten koelen. Dan is het vruchtvlees zachter. Een alternatief is de Rapley methode.

Gluten

Na de eerste groente- en fruithapjes kun je starten met gluten in kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld kleine stukjes beschuit in een fruithapje. Geef kleine hoeveelheden, zodat je baby nog voldoende melk blijft drinken. 

Welke hapjes nog niet?

Soms kun je beter wachten met het geven van bepaald voedsel, omdat dit allergische reacties kan veroorzaken. Dit geldt voor de volgende etenswaren:

 • gluten: alles waarin tarwe, gerst, rogge of haver is verwerkt
 • eieren
 • koemelk
 • extra zout en suiker
 • kruiden
 • citrusvruchten
 • honing
 • schaal- en schelpdieren

Geen honing

Kinderen tot 1 jaar kun je beter geen honing geven. Honing is een natuurproduct dat besmet kan zijn met sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt. Kinderen onder de 12 maanden kunnen ernstig ziek worden van deze bacterie. Dit geldt alleen voor pure honing. Je kunt je baby wel producten geven waarin honing is verwerkt, zoals babykoekjes met honing.

Begin met 1 vast hapje

Een andere manier van eten is wennen. Je baby zuigt meer van het lepeltje dan dat hij hapt. Maar je zult zien: het gaat steeds beter. De eerste hapjes vervangen nog geen borst- of flesvoeding. Wel kun je het aanbieden van de oefenhapjes het beste proberen op het moment dat je baby anders een voeding krijgt. Vul dit aan met de gewone melkvoeding. Langzaamaan eet je baby steeds meer en vervangt het één borst- of flesvoeding. Als je baby gewend is aan vast voedsel, is het tijd voor een tweede vaste voeding.

Niet lusten

Spuugt je baby de hapjes meer uit dan dat hij ze doorslikt? Dit is normaal. Het is wennen voor je baby om te eten van een lepeltje én aan nieuwe smaken. Wees ook niet ongerust als hij maar een paar hapjes eet. Probeer het morgen gewoon  nog een keer. Je hoeft je baby niet dagen achter elkaar hetzelfde hapje te geven om te wennen. Varieer gerust, maar blijf een smaak wel aanbieden als hij het eerder niet lustte. Als er in jouw familie voedselallergie voorkomt, is het wel verstandig om enkele dagen achter elkaar hetzelfde hapje te geven. Zo kun je testen of er eventuele allergische reacties optreden.

Geen smaken mengen

In het begin kun je verschillende smaken beter niet mengen. Je baby heeft tijd nodig om te wennen aan de verschillende smaken. Deze onderscheidt hij beter als je ze apart aanbiedt. Als je baby eenmaal aan verschillende soorten is gewend, kun je ze natuurlijk wel mengen.

Handige tips bij voeden

 • Laat je baby als hij dit kan, zelf ook een lepel vasthouden.
 • Neem een lepeltje dat vrij plat is. Van een bolle lepel kan je baby nog niet eten.
 • Door hem eerst met zijn handjes te laten eten, went je kind eraan om eten naar zijn mond te brengen.
 • Geen zin in een knoeiboel? Doe je baby’s shirt uit en leg een zeiltje op de grond. De troep is dan zó opgeruimd.

Als je kind 7 à 8 maanden oud is, kun je overgaan op grover voedsel, zoals grovere vruchtenpap en brood zonder korsten. Hij went zo aan ander voedsel en andere structuren. Denk eraan dat je kind het eten moet kunnen doorslikken, zonder dat hij echt hoeft te kauwen. Tegen zijn 1e verjaardag heeft je kind meerdere tandjes; dan kun je langzaamaan beginnen met eten waarop hij goed moet kauwen.

Eerste hapjes-opvoedquiz

Wat zou jij doen? In deze quiz van het Voedingscentrum krijg je 7 vragen voorgeschoteld over de eetopvoeding van je kind van 4 maanden tot 1 jaar. Wat doe jij bijvoorbeeld als je baby eten uitspuugt?

Video: Babyvoeding - Hoe geef je het eerste hapje?

Bron: Nutricia Kindervoeding Service

Video: Babyvoeding: eerste hapje - Wat kun je geven?

Bron: Nutricia Kindervoeding Service

Gerelateerde artikelen