Biologische voeding voor je baby

Baby Eten & Drinken - Biologische voeding

Als je zelf biologisch eet of wilt gaan eten, is biologische voeding voor je baby een logische keuze. Biologische producten zijn altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt biologische voeding geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur-, en smaakstoffen. Ook is biologische voeding diervriendelijk geproduceerd. Hoe groot de gezondheidsvoordelen van biologische voeding zijn voor je baby is moeilijk te zeggen. Gezondheid wordt ook bepaald door andere dingen, zoals beweging, woonomgeving en dergelijke. 

Biologische opvolgmelk voor je baby

Naast borstvoeding kun je al starten met het geven van biologische opvolgmelk. Deze opvolgmelk is afkomstig van koeien die uitsluitend gevoerd worden met biologisch voer en daarnaast alle ruimte hebben om buiten in de wei te grazen. Biologische opvolgmelk is van dezelfde kwaliteit als reguliere opvolgmelk en is vaak verrijkt met extra vetzuren en voedingsvezels. Een aantal bekende merken zijn Neolac Organic 2 Biologische Opvolgmelk en HiPP 2 Combiotik Opvolgmelk.

Biologische voeding voor je baby

Vanaf het moment dat je baby 6 maanden oud is, heeft hij vaste voeding nodig. Van alle producten die hij nodig heeft, kun je in principe een biologische variant kopen. Als je zelf al biologisch eet heb je dit waarschijnlijk gewoon in huis. Veel supermarkten hebben een afdeling met biologische producten. Ook kun je online terecht bij Ekonoom.nl voor biologische voeding.

Feiten over biologische voeding

  • Biologische groente en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen en bevatten gemiddeld meer mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en bioactieve stoffen.
     
  • Uit onderzoek blijkt dat moeders die tijdens hun borstvoedingsperiode biologisch-dynamische zuivel gebruiken, opvallend méér gunstige vetzuren in hun moedermelk hebben in vergelijking met moeders die gangbare zuivel gebruiken. Bovendien bevat de moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan wanneer zij gangbare melk gebruiken. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.
     
  • Uit onderzoek uit 2008 bleek al dat tweejarige kinderen tot 30% minder last hebben van eczeem, als zij biologische zuivelproducten gebruiken in plaats van gangbare zuivel.
     
  • Biologisch vlees is, behalve diervriendelijker, vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Er worden geen genetisch gemodificeerde soja- of maïssoorten aan de voeding toegevoegd. De dieren staan minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt, zodat er geen groei- en stresshormonen in het vlees terechtkomen. Ook is het aantal dieren op een biologische boerderij beperkt; vaak wordt de mest direct ingezet om voedergewassen te kweken.

Wil je meer weten over biologische voeding? Kijk dan op Bionext.nl.