Wandel- en kinderwagens

Wandel- en kinderwagens

Een goede kinderwagen is onmisbaar als je er met je baby erop uit gaat. Waar let je op bij de aanschaf? Wat is het verschil tussen een kinderwagen en een wandelwagen?

De meeste wagens van nu zijn combiwagens: kinderwagens- en wandelwagens ineen. Kinderwagens hebben alleen een platte reiswieg. Op het onderstel van een combiwagen kun je een reiswieg plaatsen en later een wandelwagenzitje. Sommige combiwagens kunnen ook worden gebruikt voor je (baby)autostoeltje. Hiervoor is dan wel een aparte adapter nodig. Een reiswieg gebruik je tot je baby 8 maanden is. Waarschijnlijk is hij dan ook zo groot dat hij hier niet meer in past. Of niet meer in wil! Want het is natuurlijk veel leuker als je om je heen kunt kijken …

Wandelwagen

Vanaf ongeveer 8 maanden kun je je baby meenemen in de wandelwagen. Hierin kan je baby rechtop zitten. Maar ook als je baby nog niet stevig zit, maar wel de reiswieg is ontgroeid, kun je hem in de wandelwagen vervoeren. De meeste wandelwagens hebben een ligstand. Handig als je baby tijdens de wandeling in slaap valt! Een wandelwagen kun je gebruiken tot je kind ongeveer 4 jaar oud is.

Er zijn combiwagens met drie of vier wielen. Wagens met drie wielen zijn wendbaarder. Verder kun je kiezen voor luchtbanden – handig op ruig terrein, zoals bos en strand, of zwenkwielen. Zwenkwielen zijn vooral in de stad erg gemakkelijk. Bij de meeste wagens met zwenkwielen kunnen deze voor langere stukken ook vergrendeld worden. Ook fijn, zeker als jij en je partner niet even lang zijn: een verstelbare duwstang.

Vaak zijn bij de wagen verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm, bijpassende luiertas of voetenzak. Hiervoor moet je meestal wel apart betalen. Heb je een ouder kind dat nog geen lange stukken kan lopen, dan kun je aan je wagen een meerijplankje monteren. Welk plankje voor jouw wagen geschikt is, hangt af van je merk wagen. Heb je een tweeling of kinderen van verschillende leeftijden die allebei nog niet (lang) kunnen lopen, dan kun je kiezen voor een duo-wagen.

Aankooptips kinderwagen

  • Test uit of je combiwagen zelf gemakkelijk kunt in- en uitklappen en (de)monteren.
  • Let erop dat de wagen stabiel staat en dat hij een hoofdvergrendeling heeft, zodat hij niet plotseling kan inklappen.
  • Controleer of de wagen een goede rem heeft die werkt op twee wielen.
  • Een reiswieg van 80 centimeter moet minimaal 10 centimeter diep zijn aan de rand en 15 centimeter diep zijn in het midden.
  • Bij een reiswieg die groter is dan 80 centimeter geldt 13 centimeter aan de rand en 18 centimeter in het midden. 
  • Let op de afmeting van het matrasje. Dit moet minimaal drie centimeter dik zijn.
  • Controleer voordat je de wagen koopt of hij (opgevouwen) in je auto past.

Gerelateerde artikelen

Reacties (3)

afbeelding van Myrthe Lila en aimy
28 april 2016
ik ben nu een week geleden bevallen van 2 prachtige prinsesjes wij hebben nu een kinderwagen uit Duitsland weet het merk niet maar willen graag een uit Nederland (is fijner kwa ervaring) nu kunnen wij niet kiezen tussen de Joolz Geo en bugaboo zelf vind ik bugaboo het fijnste. hebben jullie met 1 van deze kinderwagens ervaring?
alvast bedankt
afbeelding van angel2007
28 april 2015
wij zijn zwanger van onze derde en ook net onze derde wagen aangeschaft
de eerste was goedkoop geen ervaring en ja 3 jaar gebruikt maar daarna echt afgescheven
dits was overegens een 3 wieler met luchtbanden
ruime bak genoeg ruimte voor boodschappen maar met stoepjes toch minder stabiel en de zitting kan idd niet omgedraaid en dat heb ik erg gemist.
de volgende wagenw as een mura dergelijke 4 wiel versie met luchtbanden
lekker in bos enz maar na 6 lekke banden door doornen ben ik genezen van lucht banden
en de wagen mag stoer en dergelijk zijn groot is hij ook en zwaar
de wagen voldeed verder als we hem niet al verkocht hadden voor we de keus maakte voor een derde hadden we deze gewoon gebruikt
maar aldoende leert men
onze eisen zijn inmiddels
omkeerbare zitting
ruime wagen bak die ook als reiswieg gebruikt kan worden
geen lucht banden maar niet te kleine stuiter wielen
4 wiel met zwenkwielen
maxi cosi moet erop kunnen
hoogte verstelbaar
klein opvouwbaar liefts met zitting erop en licht te tillen

uiteindlijk is het dus de mutsy evo geworden en ondanks dat ie nog niet in gebruik is ben ik nu al super blij
afbeelding van Kimmmetje
3 april 2013
Eigenlijk zouden ze in de winkel een volle boodschappentas moeten zetten, zodat je die onderin kan plaatsen en eens kan kijken wat wel en niet past na een rondje supermarkt. meestal altijd te weinig ;-)

Ik kwam er pas na 6 maanden achter, toen de kleine te groot werd voor de bak, dat het zitje alleen plaatsbaar is met de rijrichting. Dus niet naar mama kan kijken. En dat is wel jammer als je graag nog even naar je kindje wilt blijven kijken. En hier wordt vaak niet naar gekeken als je een wagen aanschaft dus misschien ook een tip?