Fietsen met je baby

Fietsen met je baby

Je baby mag mee op de fiets als hij zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten. Meestal is dat als hij tussen de 9 en 12 maanden oud is. Veel kinderen van 6 à 7 maanden kun je al wel in zit neerzetten en dan blijven ze zitten, maar als je ze een duwtje geeft vallen ze om. Dan is het onverstandig om ze mee te nemen in een fietszitje. Een kinderzitje is geschikt als het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit is te herkennen aan het keurmerk EN 14344. Je hebt voor- en achterstoeltjes. Zodra je kind te groot wordt of als hij een broertje of zusje krijgt dat voorop moet, kun je hem in het stoeltje achterop zetten.

Tips bij aanschaf fietszitje

 • Neem je baby en je fiets mee als je een fietszitje gaat kopen.
 • Zorg ervoor dat het stoeltje goed vastzit aan de stuurpen of balhoofdbuis van je fiets. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn niet geschikt voor aluminium sturen.
 • Het stoeltje moet voorzien zijn van drie- of vierpuntsgordel.
 • Bij een voorzitje moet de rugleuning ongeveer 16 centimeter zijn, bij een achterzitje minstens 38,5 centimeter.
 • Het stoeltje moet ook zijwaarts voldoende steun bieden (leuningen van 10 centimeter hoog bij een voorzitje).
 • Kijk goed of het stoeltje geen scherpe onderdelen bevat.
 • Zorg ervoor dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen.
 • Monteer geen voorzitje op een racefiets.

Check: veilig op de fiets

Doe nu de Veilig-op-de-fiets check van VeiligheidNL. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt! 

 • Heb je het juiste fietsstoeltje?
 • Is het stoeltje juist gemonteerd?
 • Heb je goede spaakafscherming? (Jasbeschermer is niet voldoende!)
 • Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?
 • Bekijk de instructiefilm op veiligheid.nl/opdefiets voor meer informatie. Uiteraard kun je je fiets ook na laten kijken in de fietsenwinkel.

Fietskarren en bakfietsen

Ook als je baby nog niet kan zitten, zijn er mogelijkheden om je kind mee te nemen op de fiets. Het belangrijkste is dat je baby vervoerd wordt in een (half) liggende houding. Er zijn systemen op de markt waarmee je je babyautostoeltje kunt bevestigen op je bagagedrager. Je kunt je baby ook in het autostoeltje meenemen in een fietskar of bakfiets. Er zijn ook zogenaamde ‘babyschelpen’ verkrijgbaar die je in de kar kunt bevestigen. Neem je baby nooit mee op de fiets in een draagdoek of draagzak. Dit is levensgevaarlijk!

Moederfietsen

Op de fiets met een baby is niet eenvoudig. Zeker niet als je ook nog de boodschappen of een tweede kind mee moet nemen. Er zijn speciale ‘moederfietsen’ op de markt die het fietsen een stuk gemakkelijker maken. Wat zijn nou precies die eigenschappen waarin een moederfiets verschilt van een gewone fiets? 

 • Het frame is bij de trapas extra laag uitgesneden. Dit zorgt ervoor dat er geen halsbrekende capriolen uitgehaald hoeven te worden bij het opstappen.
 • Een dubbele middenstandaard, deze bevordert de stabiliteit als de fiets op de standaard staat en maakt het laten opstappen van kinderen ineens kinderspel.
 • Slot op het stuur. Zorgt ervoor dat de het stuur niet meer kan bewegen, waardoor de fiets stabiel blijft als deze op de standaard staat.
 • Lange bagagedrager, doordat deze wat langer is dan normaal, is het monteren van een kinderzitje makkelijker en heb je meer ruimte.
 • Geometrie: de afstand tussen het stuur en het zadel is groter gemaakt waardoor jij en je baby meer de ruimte hebben. Bij normale fietsen stoten in bochten vaak je benen tegen het fietszitje.

Meer weten over fietsen met een kind? Lees verder op VeiligheidNL.

Reacties (5)

afbeelding van elsb-1355725
24 april 2019
Nog een tip: zet je zadel zo laag dat je met beide voeten plat op de grond kan staan, dat vergemakkelijkt het op- en afstappen! Je verliest zo minder gauw je evenwicht.
afbeelding van Mies83
9 april 2019
Je kindje mag pas zitten wanneer het zelfstandig in zit-stand kan komen. Pas dan is het ruggetje en de andere wervels sterk genoeg om de hobbels van het fietsen te kunnen opvangen. Misschien even aanpassen in het artikel. Is echt een veel gemaakte 'fout'.
afbeelding van Florie83
21 oktober 2013
Ik zou zeggen, idd gewoon lopen en met de auto, totdat je kindje oud genoeg is om mee te gaan op de fiets. Ik vind zo'n maxicosi op de fiets ook link. En het is ook verstandig om een helmpje op te zetten. Als je met de fiets valt, kan je kind nergens heen behalve met de fiets mee... Met alle gevolgen van dien. Het hoofdje is al zo kwetsbaar. T helmpje moet ook erg licht zijn ivm t relatief zware hoofdje van een dreumes/peuter
afbeelding van aurifex
19 oktober 2013
@clau-784567; gadsie wat een naar verhaal vertel je (overigens kan dit ook gebeuren met onjuist gebruik van een fiets zitje hoor, laatst helaas moeten meemaken onderweg naar huis bij een andere moeder of de fiets).
Ik heb voor mijn dochter een baby-mee van steco, daar kan de maxicosi in. De draagdoek/zak is mij afgeraden ivm de zachte stof. Stel, je valt of krijgt een ongeluk, dan is de maxi-cosi of het fietsstoeltje het harde gedeelte wat de eerste klap opvangt en niet je kindje (mits juist gebruikt natuurlijk). Dat heb je niet met een draagdoek/zak (met ook het risico dat jij bovenop je kindje beland als je valt).

Lilypie Second Birthday tickers

afbeelding van clau-784567
17 oktober 2013
Bij een winkel waar ik mijn fiets gekocht had, werd mij aangeraden om een draagzak op de fiets te gebruiken.
De kleine meis was toen 5 weken oud en het leek mij geen probleem, tot dat mijn buurvrouw inderdaad zei dat dit levens gevaarlijk is!!!!
Doe dit ook echt niet!!!!! een bekende van mijn buurvrouw had het wel gedaan en haar nekje was gebroken dit wil je niet meemaken!!
Lopen of met de auto zijn de beste manieren!!!!