Veilig in de zon

De huid van je baby is dunner dan je eigen huid. Ook is het vochtgehalte hoger en zijn de zweetkliertjes nog niet helemaal ontwikkeld. Je baby’s huid kan zichzelf maar 5 tot 10 minuten beschermen tegen de zon. De huid droogt sneller uit. Ook maakt je baby nog nauwelijks melanine aan. Dit is het stofje dat zorgt dat je bruin wordt en ook bescherming biedt. De kans op verbranding is dus erg groot. Houd je baby bij voorkeur altijd uit de zon!

Verbranden: ook schadelijk op lange termijn

Een teveel aan zon kan niet alleen nu voor schade zorgen, maar ook op de lange termijn. Te veel UV-straling op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker later.

Smeren, smeren, smeren: ook in de schaduw

Smeer je baby altijd in met een zonnebrandproduct met een hoge factor voordat je naar buiten gaat. Ook in de schaduw moet je smeren. Je hebt speciale zonnebrandproducten voor baby's met een extra hoge factor. Smeer je kind niet alleen in als je naar het strand gaat, maar ook als je naar de supermarkt wandelt of in de tuin zit. Er bestaan speciale polsbandjes die precies aangeven wanneer je opnieuw moet smeren én wanneer je beter de schaduw kunt opzoeken. Houd de huid van je baby  goed in de gaten. Een kinderzonnebril beschermt de ogen van je baby tegen de schadelijke UV-straling.

In de zon met je baby? Onthoud dit:

 • Blijf met je baby zoveel mogelijk in de schaduw
 • Vermijd sowieso de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Dan is de zon het sterkst
 • Doe je kind altijd een petje of een hoedje op. Ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en zijn nekje
 • Let op schouders, nek, neus en oren. Die verbranden snel
 • Zorg dat je kind voldoende drinkt. Zo blijft de vochtbalans op peil en kan hij beter zijn warmte kwijt
 • Als een baby verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring. Blijf dus alert
 • Smeer je baby na elke zwembeurt opnieuw in. Spoel je baby na het zwemmen in zout water af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas

Toch (een beetje) verbrand?

Smeer je baby ’s avonds in elk geval in met een verkoelende en verzorgende aftersun. Warmte-uitslag kun je verminderen door een natte washand op de gevoelige plek te leggen. Talkpoeder helpt om verdere irritatie te voorkomen. Een badje met lauw water kan de nodige verkoeling geven. Heeft je kind veel last van zijn verbrande huid, geef hem dan een kinderparacetamol.

Tot slot nog dit:

 • UV-stralen kunnen door glas heen. Bescherm je baby ook in de auto
 • Een T-shirt biedt slechts bescherming 'ter waarde van' factor 10 zonnebrandmiddel. Een nat T-shirt slechts voor factor 2!
 • Er bestaat speciale UV-werende kleding. Die staat qua bescherming gelijk aan factor 50
 • Zorg voor een goede kinderzonnebril met CE-keurmerk
 • Leg wanneer het heel warm is een handdoek over de autostoel van je kind. Zorg voor zonneschermen.

Reacties (1)

afbeelding van anne-552511
3 januari 2013
Heeft er iemand ervaring met baby's in de sneeuw? We gaan binnenkort op wintersport en ik kan natuurlijk niet voorkomen dat ze naar de sneeuw kijkt. Hoe voorkom je sneeuwblindheid bij baby's?