Huis babyproof maken: voorkom dat je baby zich stoot

Huis babyproof maken: voorkom dat je baby zich stoot

Je baby kan zich soms lelijk stoten aan de meubels in je huis. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je je baby (en jezelf!) flink wat tranen besparen.

Hoe maak je je huis babyproof en voorkom je dat je baby zich stoot?

Bekijk je kamer eens vanuit ‘kruiphoogte’. Zo zie je goed welke plekken voor je baby gevaarlijk zijn. Eventueel kun je scherpe punten en hoeken van tafels en kasten afronden. Vind je dit te rigoureus? Bij doe-het-zelfzaken, thuiszorgwinkels en babyspeciaalzaken zijn beschermhoekjes verkrijgbaar in alle soorten en maten. Schaf dan ook gelijk afdekplaatjes voor stopcontacten aan en bekijk of je een traphekje nodig hebt. 

Zet kasten vast aan de muur 

Sommige baby's zijn dol op klimmen en klimmen met gemak in een kast of stelling. Je moet er niet aan denken dat deze voorover valt… Om dit te voorkomen kun je het meubel het beste aan de muur verankeren. Hiervoor zijn speciale metalen hoekstukken te koop bij de ijzerwinkel of doe-het-zelfzaak. Monteer de hoekstukken aan de bovenkast van de kast of staander, nooit aan losse delen, zoals planken. Gebruik grote pluggen en veranker het meubel op twee plaatsen. Je maakt je huis ook babyproof door speciale haakjes kopen zodat je baby niet zomaar alle keukenkastjes kan opentrekken. Hiermee voorkom je dat je baby in aanraking komt met giftige stoffen.

Eerste hulp bij je baby

Heeft je kind zich toch gestoten? Een dikke kus van mama doet wonderen! Daarnaast kun je een zak met ijs (met een theedoek eromheen) op de zere plaats leggen om de zwelling tegen te gaan. Als de huid niet beschadigd is, kun je de plek insmeren met een speciale zalf tegen kneuzingen en blauwe plekken. Ga met ernstigere verwondingen naar de huisarts of huisartsenpost.

LEES OOK: Eerste hulp bij baby's