Verzorging van je borsten

Borstvoeding geven - Verzorging van je borsten

Je borsten worden aan een hoop veranderingen blootgesteld tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Om pijnlijke en lastige aandoeningen als tepelkloven en borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk dat je je borsten goed schoonhoudt. 

Schoonmaken van de borsten

Tijdens het geven van borstvoeding heb je regelmatig last van lekkende borsten. Probeer daarom regelmatig een schone beha aan te trekken. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een katoenen (voedings)beha, die natuurlijk goed moet passen en lekker moet zitten. Als je zoogkompressen gebruikt om de lekkende melk op te vangen, moet je ook deze regelmatig vervangen door schone en droge exemplaren.

Maak je tepels minimaal één keer per dag goed schoon met lauwwarm water. Gebruik daarbij geen zeep en zeker geen alcohol. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat de kliertjes op je tepelhof uitdrogen, terwijl die er juist voor moeten zorgen dat je huid daar schoon en soepel blijft.

Stuwing

Door een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan vlak na de bevalling. Je kunt de pijn van de stuwing verzachten door een koud kompres of een washandjes met ijsblokjes tegen de pijnlijke plekken te houden. Zorg er wel voor dat je borsten vlak voor een voeding warm zijn, dan worden de melkkliertjes wijder en stroomt de melk er makkelijker uit. Warme kompressen kunnen hierbij helpen. Je kunt stuwing ook tegengaan met behulp van koolbladeren. Voordat je ze aanbrengt op de pijnlijke plekken breek je eerst het blad. Als de koolbladeren slap geworden zijn vervang je ze voor nieuwe bladeren. 

Borstontsteking

Heb je een stekende pijn aan de borst en is deze gezwollen, rood en pijnlijk? Dan heb je wellicht een borstontsteking. Daarbij kun je ook koorts hebben. Borstontsteking kan worden veroorzaakt door een opeenhoping van melk, waardoor een ontsteking ontstaat. Ook kan een bacterie de boosdoener zijn. Pijn en koorts kun je verhelpen met paracetamol. Bij een infectie heb je een antibioticakuur nodig. Heb je het vermoeden dat je een borstontsteking hebt? Raadpleeg dan je huisarts. 

Tepelkloven

Om tepelkloven te voorkomen is het van belang je baby goed aan te leggen. Heb je last van tepelkloven? Laat je borsten na het wassen aan de lucht drogen. Een beetje moedermelk op de tepels laten drogen helpt ook. Trek geen beha of andere bovenkleding aan voordat je borsten helemaal droog zijn. Crèmes en zalfjes hebben geen bewezen werking, maar kunnen wellicht wel wat verlichting geven. Gaat het niet over? Dan heb je misschien last van een schimmelinfectie. Raadpleeg hiervoor je huisarts. 

Reacties (5)

afbeelding van Naomi2104
17 december 2016
All Natural citroganix of beter gezegd: tepelcreme met lanoline van de nûby deed bij mij wonderen! 7 weken lang met kloven gelopen op beide tepels. Eerst gesmeerd met purelan van medela, maar toen die op was overgestapt naar die van de nûby. Met een week waren beide kloven dicht en kon ik eindelijk pijnvrij voeden!

Heb ook de "pads" van Rite aid gebruikt, maar dat was het voor mij niet. Volgens de huisarts die naar de kloven gekeken had, zag het er juist smettend uit. Dus toen overgestapt naar de lanoline!
afbeelding van SaraB
4 december 2016
Ik gebruik de Hydrogel breast discs van RITE AID. Echt een aanrader voor tepelkloven!
afbeelding van caro-1032994
9 juli 2015
inderdaad, ik heb ook purelan gebruikt! Werkte ook meteen na de eerste keer aanbrengen!
afbeelding van LmvdS
12 december 2014
Ja! Dat is super spul!
afbeelding van Sandravanloon
27 november 2014
Hoezo hebben crèmes en zalfjes geen bewezen werking bij kloven? Kom maar eens kijken dan! Ik heb lanoline (wolvet) gekregen van de lactatiekundige en dat werkte meteen al na de eerste keer aanbrengen. Wordt verkocht als Purelan van Medela