Jouw voeding en borstvoeding

Jouw voeding en borstvoeding

Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, heb je extra energie en vocht nodig om voldoende moedermelk aan te maken. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert wel om van sommige producten net wat meer te eten dan normaal. In de periode dat je borstvoeding geeft kun je het beste één glas melk, één boterham, één aardappel en een halve liter vocht extra nemen.

Voldoende drinken als je borstvoeding geeft

Het is verstandig om per dag minstens twee liter te drinken. Als je veel drinkt, stimuleert dit de aanmaak van borstvoeding. Een baby van rond de 8 weken drinkt bijna één liter per dag, dus kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat je zelf genoeg moet drinken om die hoeveelheid melk aan te maken. De twee liter vocht is inclusief de aanbevolen drie à vier glazen melk of melkproducten. Deze melkproducten zijn ook belangrijk om de extra hoeveelheid eiwit binnen te krijgen die je in deze periode nodig hebt.

De invloed van jouw voeding op borstvoeding

Jouw voeding beïnvloedt slechts voor een klein deel de samenstelling van de moedermelk. De stoffen die in de moedermelk terechtkomen zijn vooral van invloed op de smaak en geur van de melk. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft. Een gevarieerde voeding heeft tevens als voordeel dat je baby automatisch went aan verschillende smaken.

Als je borstvoeding geeft is het normaal dat je geleidelijk afvalt. Ga niet lijnen tijdens de borstvoedingsperiode. Behalve het risico op voedingstekorten bestaat de kans dat er meer chemische stoffen - zoals PCB’s - vanuit je vetweefsel in je moedermelk terechtkomen. Deze zijn schadelijk voor je baby. Wees verder voorzichtig met bepaalde kruiden (aloë, senna en kava kava) en venkel en anijs. Schadelijke stoffen uit deze producten kunnen overgaan in de moedermelk. Drink daarom geen venkel- of anijsthee. Beschuit met muisjes kan overigens geen kwaad.

Heeft je baby last van darmkrampjes?

In principe komen darmkrampjes niet door wat jij eet, maar door de ontwikkeling van de darmen. Mocht je toch het idee hebben dat je baby reageert op wat jij eet, dan zou je kunnen kijken of je een patroon herkent bij bepaalde voedingsproducten. Probeer eens wat minder van het volgende te nemen:

  • Fruit zoals druiven, sinaasappels, mandarijnen, aardbeien of pruimen.
  • Groenten zoals kool, broccoli, prei, spruitjes, spinazie, koolraap, rabarber, paprika, tomaten, uien en knoflook.
  • Scherpe kruiden en specerijen zoals chilipoeder, kerrie en pepers.
  • Koolzuurhoudende dranken.
  • Chocolade en veel koffie.

Heb je nog vragen over voeding tijdens je borstvoedingsperiode? Stel ze aan diëtist Sindy Davidse van het WIJ Deskundigenpanel. 

Reacties (3)

afbeelding van esther-elisa
11 juli 2019
Bij mij werd anijs thee geadviseerd door het consultatiebureau, voor stimuleren aanmaak borst voeding, waarom is het volgens jullie niet goed dan??
afbeelding van sele-1393296
13 maart 2019
Oppassen met venkel en anijs? Dit zorgt juist voor goede productie en zit in alle borstvoedingsthee. Ook het gebruik van muisjes op beschuit vakt terug te halen naar de behoefte tot deze kruiden omdat het de productie positief zou beinvloeden. Venkel is een middel wat krampjes bij kindjes kan verminderen en zit daarom ook in veel bv thee. Ik snap niet zo goed waarom je dit in het artikel als slecht uitlicht.
afbeelding van Prutzenbep
4 december 2013
In 2011 ben ik de trotse moeder geworden van een zoontje. Ik heb toen 8 maanden borstvoeding mogen geven. Tussen de 5 en 8 weken van mijn zoontje heeft hij heel veel buikkrampen gehad. Het werd ons duidelijk dat het kwam door iets wat ik gebruikte, maar bovenstaande liet ik allemaal staan en nog geen resultaat. Uiteindelijk bleek dat het ging om ei! Niet alleen gekookt of gebakken ei, maar ook pannekoeken of iets waar veel ei-product in was gebruikt. Ik heb dit dan ook 8 maanden lang laten staan. Dus als je het niet meer weet, kun je nog kijken of teveel ei of ei-producten kunt laten staan.
O, en mijn zoontje lust nu wel ei en hij heeft hier ook geen last van.