Coronavaccin en borstvoeding 

Coronavaccin en borstvoeding

Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus is van start. Via de website van het RIVM is te zien wat de planning is en wanneer iedereen kan verwachten opgeroepen te worden om z’n prik te halen. Als je zwanger bent, wordt geadviseerd je nog niet te laten inenten. Als je kleine geboren is en je borstvoeding geeft, kun je je waarschijnlijk veilig laten inenten.

Bron: RIVM 

Het RIVM geeft aan dat er geen aanwijzingen zijn dat het coronavaccin in de moedermelk komt en daardoor schadelijk zou kunnen zijn voor de baby. In het vaccin zit namelijk ook niet het virus zelf, maar een stukje informatie van het virus. Zo gaan je antistoffen aan het werk om zich te wapenen tegen een besmetting met het virus. En dat is dan ook meteen de reden dat het geen kwaad kan om je te laten inenten als je borstvoeding geeft. Ben je zwanger? Dan gelden er andere richtlijnen. Hier vind je alles rondom het coronavirus en zwanger zijn.

Onderzoek borstvoeding en coronavaccin

Overigens is er niet veel onderzoek gedaan naar het coronavaccin en vrouwen die borstvoeding geven. Het advies van de World Health Organization (WHO) en het RIVM is gebaseerd op andere, vergelijkbare inentingen. Beide organisaties geven op basis daarvan het advies op gewoon borstvoeding te geven na een coronavaccinatie.
 
Uiteraard is het geheel je eigen keuze en hartstikke persoonlijk. Bedenk voor jezelf wat jij zwaarder vindt wegen en wat eventueel gevaarlijker is voor je baby of jezelf. Dus: als jij weet dat je een risicogroep bent en je geeft borstvoeding, kies je wellicht eerder voor vaccinatie tijdens borstvoeding dan wanneer je geen risicogroep bent en borstvoeding geeft. Maar ook als je zelf geen risicogroep bent, weet je niet wat het coronavirus doet als je borstvoeding geeft. Het is dus een persoonlijke keuze en je moet vooral doen waar je je prettig bij voelt. 

Update bij nieuws

Heel de wereld wordt op het moment ingeënt tegen het coronavirus. Dat betekent dat we zeer binnenkort meer informatie en gegevens zullen hebben van vrouwen die, tijdens de borstvoedingsperiode, zijn ingeent tegen het coronavirus. Zodra er meer over bekend is, wordt deze pagina geüpdatet.