Borstvoeding en medicijnen

Borstvoeding geven - Borstvoeding en medicijnen

Geef je borstvoeding? Wees dan voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Afhankelijk van het soort medicijn, kan dit namelijk in de melk terecht komen. Je baby krijgt ze dan ook binnen. Het lichaam van je baby functioneert nog niet zo als die van een volwassene, waardoor het medicijn langer in zijn systeem aanwezig kan zijn. Een medicijn dat voor jou niet schadelijk is, kan dus voor je baby wel een risico opleveren.

Mag je medicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft?

Van de meeste medicijnen is niet bekend of ze veilig zijn als je borstvoeding geeft. Fabrikanten zijn over het algemeen voorzichtig als het gaat om medicatiegebruik tijdens borstvoeding. Zoek dus goed uit of je het middel kunt gebruiken en of er eventueel alternatieven te verkrijgen zijn die wél veilig zijn. Stop nooit zomaar met het geven van borstvoeding. Het kan zijn dat het voordeel van borstvoeding groter is dan de kleine hoeveelheid medicatie in de moedermelk terecht komt.

Vraag je huisarts of apotheker om advies bij medicijngebruik tijdens het geven van borstvoeding

Het is dus zinvol om altijd met je huisarts of apotheker te overleggen. Het kan ook zijn dat het medicijn wel als veilig wordt beschouwd, maar dat het de melkproductie vermindert. Je huisarts zal in overweging nemen wat de noodzaak van het medicijn is, hoeveel voedingen je geeft en of je baby gezond is.

Let op: gebruikte je medicijnen tijdens je zwangerschap? Het is niet zo dat je deze automatisch ook kunt gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. 

Wil je meer informatie over het gebruik van bepaalde medicatie bij borstvoeding? Raadpleeg dan deze lijst afkomstig van borstvoeding.com.