Afbouwen van de borstvoeding

Borstvoeding geven - Afbouwen van de borstvoeding

Er komt een moment dat je besluit om de borstvoeding af te bouwen. Of je nu noodgedwongen moet stoppen of dat het een bewuste keuze is, vaak gaat het afbouwen van borstvoeding gepaard met een hoop emoties. Je neemt geleidelijk afscheid van een bijzondere periode. Neem de tijd om te wennen en probeer je gevoelens de ruimte te geven. 

Neem niet alleen de tijd om te wennen, maar ook om de borstvoeding af te bouwen. Rustig afbouwen voorkomt ernstige stuwing en een borstontsteking. Daarnaast krijgt je baby genoeg tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Onderstaande tips helpen je met het afbouwen van borstvoeding:

 • Begin langzaam met het afbouwen door één voeding per dag te vervangen met kunstvoeding. Kies bij voorkeur een voeding uit die misschien toch al niet zo prettig verliep. Je borsten kunnen daardoor gespannen aanvoelen. Dit is normaal zolang je geen last krijgt van harde schijven. Een beetje stuwing is juist goed voor het remmen van de melkproductie. Als de stuwing echt pijnlijk wordt kan je de ergste spanning eraf kolven.
   
 • Als richtlijn kun je tijdens het afbouwen één voeding per week minder geven. Laat daarbij steeds de voeding vervallen waarbij je baby volgens jou het minst lijkt te drinken. Uit de praktijk blijkt dat een late middagvoeding of een vroege avondvoeding zich het gemakkelijkst laten vervangen.
   
 • Wanneer je geen stuwing meer hebt, kun je een tweede voeding laten vervangen. Doe dit echter nooit met twee opeenvolgende voedingen; dit kan leiden tot overvolle borsten waardoor de dreiging van borstontsteking kan ontstaan.
   
 • Verdeel de borstvoeding zo evenwichtig mogelijk over het etmaal, dus om de drie à vier uur en ‘s nachts mag er langer tussen zitten, zo’n vijf tot zes uur.
   
 • Indien je baby moet wennen aan de nieuwe smaak van kunstvoeding, kun je de eerste flesjes mengen met moedermelk. Maak gedurende een week de hoeveelheid kunstvoeding ten opzichte van moedermelk steeds iets groter.
   
 • Houdt er rekening mee dat de meeste baby’s moeten wennen aan het drinken uit een flesje. Als je wilt afbouwen met borstvoeding omdat je bijvoorbeeld weer gaat werken, begin daar dan op tijd mee. Dit kan natuurlijk ook nog een periode zijn met afgekolfde moedermelk, voordat je echt begint met het afbouwen van de borstvoeding.

Voorbeeld afbouw schema borstvoeding

Onderstaand een voorbeeld van een rustig schema, van bijvoorbeeld vijf borstvoedingen naar vijf flesvoedingen.

Week 1: borst - borst - borst - fles - borst
Week 2: borst - fles - borst - fles - borst
Week 3: borst - fles - fles - fles - borst
Week 4: borst - fles - fles - fles - fles
Week 5: fles - fles - fles - fles - fles

Reacties (25)

afbeelding van C.an-787987
4 februari 2014
Het blad WIJ mag toch moeders die om bepaalde redenen willen stoppen ook tips geven? Ik lees nooit iets over het afbouwen van borstvoeding geven. Een artikel over langvoeden zou inderdaad ook leuk zijn maar dan hoef je dit artikel nog niet af te keuren vind ik.
afbeelding van stij-504670
11 augustus 2013
Inderdaad, waarom lees je iets over afbouwen als je dat niet wilt. Bij de eerste 6 maanden volledig borstvoeding gegeven, maar nu wil ik met 3 maanden afgebouwd zijn. De oudste gaat naar school en het kost mijzelf veel energie, ook als ik weer ga werken. Met meer energie ben ik écht een leukere mama! En hoe fijn ik BV ook vind, ik vind het nl héérlijk, denk ik ook aan de rest van het gezin. En met al je BV vragen kun je bij een lactatiedeskundige terecht, dus ben ik blij dat WIJ dit schema geeft.
afbeelding van Kim-Izz
8 augustus 2013
Jeetje... als je niet wil afbouwen, lees je dit artikel toch niet. Er zijn ook mensen die (al dan niet noodgedwongen moeten) afbouwen. Die reacties hierboven zijn juist erg bekrompen. Ik ben wél blij met het artikel.
afbeelding van DELETED_zanv-112988
8 november 2012
Inderdaad, informatie over borstvoeding zou ook wel eens voorbij mogen komen. Ik heb zelf erg veel moeite gehad met de borstvoeding in de eerste periode en ben er later pas achter gekomen dat het borstvoedingsforum bijv. bestaat. Het enige wat ik tegen kwam zijn artikelen zoals deze. Erg jammer want het geeft een hele negatieve kijk op borstvoeding en promoot het stoppen. Valt me tegen van zo'n blad. Maar ja, wat had ik dan verwacht van een blad waarin ook kunstvoedingadvertenties staan.. Aan borstvoeding valt geen geld te verdienen natuurlijk.

En dan dus ook de tip aan de mensen met vragen hieronder: www.borstvoedingsforum.nl (kan gewoon als gast je vraag stellen aan oa lactatiekundigen)
afbeelding van mamma_saar
8 november 2012
Ik schrok ook van de toon van het bericht. Er wordt zo gemakkelijk gezegd dat borstvoeding niet lukt. Ik geef al ruim 10 maanden met veel plezier borstvoeding (ging trouwens niet altijd even gemakkelijk) en blijf dat doen totdat mijn mannetje dat niet meer wil. Meer info daarover zou idd leuk zijn! Borstvoeding zou meer gepromoot mogen worden wat mij betreft.
afbeelding van puk-411560
8 november 2012
@ Liset: Ja, en als ze het slikken dan doorheeft, gaat melk prima. De oefenbeker is dan wel een groot voordeel, omdat ze makkelijker kunnen leren slikken dan met een gewone beker vanwege de 'neusopening'. Het hoofdje hoeft dan niet gekanteld te worden.
afbeelding van liset03
8 november 2012
@ puk: bedankt voor de tip! We hebben eerder al wel moedermelk uit een beker gegeven, dat ging wel maar was erg knoeien. Ik ga het eens met pap proberen. Bedankt voor de tip!

@paulacostasalonso: mijn kraamhulp zei: altijd je gevoel volgen. Als jouw gevoel zegt dat je borstvoeding wilt blijven geven ook na 6 maanden, dan moet je dat gewoon doen. Al zegt de hele wereld dat je moet stoppen. Vertrouw op jezelf en laat je niet van de wijs brengen door anderen! (Tenzij het medische tips zijn natuurlijk)
afbeelding van puk-411560
8 november 2012
@Liset03: Het consultatiebureau raadt aan om kinderen vanaf 8/9 maanden uit een gewone beker te laten drinken, daarom hebben wij de tuitbeker overgeslagen (in ieder geval voor het eerste jaar beginnen daarmee, anders duurt het veel langer voor ze het kunnen). Met 7 maanden lukte het mijn dochter ook prima (eventjes oefenen, maar dat is met tuitbeker ook, maar vond het verbazend hoe snel ze het oppakte). Ik heb ook verhalen gelezen van kinderen die nog jonger uit een gewone beker drinken, vanwege flesweigeren, maar dat zal per kind verschillen. Het is uitproberen en zo jong zou ik wel eerst pap of yoghurt of zo proberen.
afbeelding van liset03
8 november 2012
@puk: heb even gegoogled en zag dat die is bedoeld voor kinderen va 12 maanden. Mijn zoontje is ruim 5 maanden. Zijn jullie ook zo vroeg al met die oefenbeker begonnen? Hoe ging dat? En heeft iemand ervaring met de oefenbeker van Avent, met zo'n ventiel dat als je kind er met zijn lipje tegenaan drukt er dan iets uit komt?
afbeelding van puk-411560
8 november 2012
@Liset03: wij gebruiken de oefenbeker van Difrax in plaats van een tuitbeker, werkt ook perfect! Je kan dan eerst met dikkere pap beginnen om te oefenen.
afbeelding van liset03
8 november 2012
Ejha: mijn zoontje drinkt niet meer uit de fles sinds hij ziek is geweest. We hebben het een tijdlang geprobeerd, maar er zit helemaal geen vooruitgang in. Daarom dacht ik, hij is bijna 6 maanden, dan stappen we gewoon rechtstreeks over van borst naar meer vaste voeding of pap. Ik voed hem de hele dag zelf, dus de fles hoeft niet per se. Het is zo'n gedoe om het hem weer aan te leren. Daar heb ik zelf niet zo'n zin in en hij wordt er ook echt niet blij van.... Zo'n tuitbeker klinkt als wel iets voor ons! En vanaf 6 maanden wil ik hem ook stukje brood gaan geven. Hopelijk kunnen we zo goed over zonder fles.
afbeelding van ejha
7 november 2012
Bric: zoontje weigerde eerst ook "nepmelk", maar dronk het laatst wel. Blijven aanbieden. Er zijn zelfs kinderen die op het kdv alleen de ergste dorst wegdrinken en daarna bij mama inhalen. Ik weet niet hoeveel dagen je werkt, maar je zou ook kunnen overwegen om hem vaker aan te leggen wanneer je thuis bent, of is dat niet haalbaar? Het is niet erg dat je niet elke dag even veel voedingen geeft.
afbeelding van ejha
7 november 2012
Liset03: wat is je reden om de fles over te willen slaan? Soms is het zoeken naar wat voor jouw kindje het beste werkt. Er zijn ook verschillende tuitbekers, waarbij de een makkelijker uit de een drinkt dan de ander. Mijn zoontje heeft het hele bekerverhaal nog niet zo door, we blijven proberen! De tuitbeker van Nuby (mag ik dat schrijven?) vind ik wel fijn. Deze heeft een zachte siliconen tuit waarbij ze ook meer een beweging kunnen maken die op het drinken uit de borst lijkt. Soms kan het ook helpen een ander de fles of beker te laten geven. Mijn zoontje drinkt goed uit de fles, maar niet als ik zelf in de buurt ben....
Ps ik hoop dat deze reactie onder de goede naam verschijnt (ejha), want er staat een andere naam boven, terwijl ik zelf ben ingelogd?!
afbeelding van paulacostasalonso
7 november 2012
Helemaal mee eens, ik zou graag meer informatie over borstvoeding lezen in WIJ. Ik werd onaangenaam verrast door de inhoud van de laatste email, zo negatief ontmoedigend, alsof doorgaan met borstvoeding.geven niet gewoon is/hoort te zijn.
afbeelding van bric-176758
7 november 2012
En wat moet je doen als je kind weigert flesvoeding te drinken? Gekolfde melk uit fles gaat prima, maar "nep" melk vertikt ze gewoon...Mijn dochter is nu 9 maanden en ik geef alleen nog s ochtends en s avond borstvoeding, rest van de dag ander drinken, eten en yoghurt, maar poedermelk nou vergeet het maar, iemand tips?
afbeelding van liset03
7 november 2012
Ik wil graag afbouwen zonder tussendoor op de fles over te gaan. Dus meteen naar melk uit een (tuit)beker / fruit / pap / brood / groente. Heeft iemand daar ervaring mee? Hoe lang heeft dat geduurd? Hoe heb je dat aangepakt? Zou daar graag eens tips over lezen, want ik kom het bijna nergens tegen.
afbeelding van ejha
7 november 2012
En door wie is dit gesponsord? Iedere moeder maakt haar eigen keus om door te gaan met borstvoeding of helemaal of gedeeltelijk af te bouwen. Het gaat er om wat er bij jou en je kindje past. Jammer dat het artikel zo eenzijdig is en niet alle mogelijkheden (en dat zijn er veel!) belicht.
afbeelding van lian-453826
7 november 2012
Let op! Na 9 maanden heb je geen recht meer op kolven in de baas z'n tijd MET behoud van salaris, maar je hebt nog wel recht op kolven! Je moet dit dan echter wel in je eigen tijd doen, dus bijvoorbeeld in de pauze, of wat langer doorwerken.
En als je dan toch gaat afbouwen, je hoeft niet naar 0 voedingen. Je kunt ook proberen om bijvoorbeeld alleen de avond en ochtendvoeding te blijven geven.
afbeelding van puk-411560
7 november 2012
Dit is inderdaad gebaseerd op een strak schema dat elke dag hetzelfde is... Zoals een flesvoedingsschema. Voeden op verzoek wordt nu steeds aangeraden en leert (als het goed is) de kraamzorg je. Dan heb je dus geen strak schema, dan is het niet elke dag hetzelfde... En dan zijn het heel vaak meer voedingen (want dat is ook vanuit de baby gezien heel natuurlijk gedrag)
afbeelding van puk-411560
7 november 2012
Ja, dat zou bijvoorbeeld ook eens een goed onderwerp zijn! Om juist ook te laten zien dat het wel langer kan...
@ Silv: Rond 9/ 10 maanden is je productie vaak aardig stabiel, waardoor (als je niet fulltime werkt) er vaak genoeg melk blijft als je overdag niet kolft (maar voor en na je werk voedt).. Het is proberen, want het wisselt een beetje per vrouw. Als je de overige dagen dan regelmaat voedt, blijft het vaak op gang. En mocht het wat afnemen, even extra een keer kolven op je vrije dag misschien. Ook zijn er werkgevers die minder moeilijk doen over nog 1x kolven, aangezien vele collega's tig rookpauzes nemen per dag en als je dan niet rookt... Misschien kun je het ook laten overlappen met een stukje lunch/ koffiepauze.
afbeelding van DELETED_zanv-112988
7 november 2012
Wat een verschrikkelijk artikel! Heel erg incompleet! Want laten we eerlijk zijn, welk kind neemt nog maar 5 of 6 borstvoedingen per dag?? En er staan nergens leeftijden bij. Wat zullen jonge ouders denken van een baby die misschien nog wel 10 keer per dag komt? Ik vind dit artikel (en de mail die ik kreeg met de link ernaartoe) erg borstvoedingsondermijnend. Het advies is natuurlijk nog altijd zes maanden exclusief borstvoeding te geven. Is dit artikel echt door een lactatiekundige geschreven?
afbeelding van DELETED_silv-348146
7 november 2012
M'n kleine man geniet nog steeds van BV.
Heeft WIJ ook tips om juist wél door te gaan met BV wanneer het voedrecht is verlopen? (en je dus niet meer in de tijd van de werkgever kan kolven?)
afbeelding van DELETED_silv-348146
7 november 2012
M'n kleine man geniet nog steeds van BV.
Heeft WIJ ook tips om juist wél door te gaan met BV wanneer het voedrecht is verlopen? (en je dus niet meer in de tijd van de werkgever kan kolven?)
afbeelding van puk-411560
7 november 2012
Jammer, weer alles over flesvoeding... Ik krijg net de mail binnen met de link naar dit artikel met als reden: 'Omdat het niet goed lukt', misschien daar eens tips voor geven? Lactatiekundigen zijn in veel gevallen een geweldige hulp! (natuurlijk niet altijd, maar er wordt vaak wel te makkelijk gezegd dat het niet gaat of niet kan) En 'omdat je je eigen lijf wel weer eens terug wil?' Tja, vraag moeders die lang borstvoeding geven en die hebben dat gevoel helemaal niet, omdat het zo genieten is...
Leuk blad, leuke infomailtjes, maar waarom nooit eens tips over langvoeden of een artikel hoe geweldig dat kan zijn. Dat maakt het nogal eenzijdig.
afbeelding van bros-662907
1 november 2012
Hier wordt uitgegaan van 5 voedingen op een dag, wat als je 6 voedingen geeft en niet helemaal wil afbouwen?