Waterwratjes

Waterwratjes bij je baby

Waterwratjes zijn kleine, lichtglanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus. Je baby kan besmet raken en dat gebeurt meestal via het zwembad of via speelgoed door open (gekrabde) waterwratjes. Waterwratjes komen met name voor onder de oksel, in de elleboogplooi en/of knieholte. Na een aantal maanden tot jaren verdwijnen de waterwratjes weer vanzelf, meestal zonder littekens. Een teken dat de waterwratjes gaan verdwijnen, is dat ze rood worden. Waterwratjes komen veel voor en zijn onschuldig, dus je hoeft er niets aan te doen. Kinderen met eczeem hebben vaak erger en langer last van de waterwratjes. Goed smeren tegen het eczeem kan dan wel helpen.

Insmeren

Bij jeuk en/of eczeem kun je de huid insmeren met een vette basiszalf, bijvoorbeeld vaseline-lanettezalf of cetomacrogolzalf (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept). Krabt je kind veel aan de wratjes (wat voor verdere besmetting zorgt), zorg dan dat de wratjes zijn afgedekt met kleding of een pleister. Je kunt een ouder kind ook leren dat hij niet moet krabben, maar bij jeuk om zalf kan vragen en (helpen met) smeren.

Vroeger werden waterwratjes vaak door de huisarts ‘uitgelepeld” of ‘aangestipt’, maar dat gaf vaak littekens. Tegenwoordig weten we dat niets doen tegen waterwratjes vaak het beste en mooiste resultaat geeft, vandaar dat dit nu niet meer wordt gedaan. Als één of meerdere waterwratjes door krabben erg ontstoken raken (de huid rondom het wratje is dan ook rood en dik), dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Soms is het dan nodig tijdelijk een antibioticazalf te gebruiken tegen de bacteriën die via het krabben de huid ontsteken.

Gerelateerde artikelen

Reacties (5)

afbeelding van lucenagnes
20 augustus 2013
Wat ook goed helpt is 2 keer daags wassen met betadine scrub(is waslotion) , dit zorgt voor een gedesifecteerd laagje op de huid en de waterwratjes drogen ervan uit en vallen eraf. De betadine voorkomt dat her besmetting.
afbeelding van nynkevanleeuwen
20 augustus 2013
Mijn zoontje nu 2,5 jaar heeft ze ook over zijn hele lijf. de knieholtes zitten helemaal vol. Ik zal de tips eens uitproberen. Bedankt,
afbeelding van silv-686033
16 maart 2013
Wat heel definitief werkt is de micro-organismen laten verwijderen die de waterwratjes veroorzaken.
Dit kan bij Jeroen Koster in Alkmaar. www.biomag.nl
Hij werkt met magneten die een pH balans in het lichaam teweeg brengen. Bij een neutrale pH waarde hebben micro-organismen geen kans om te overleven.
De meeste zijn binnen 1 behandeling al weg, soms is een tweede behandeling nodig.
afbeelding van heid-557728
19 januari 2013
Mijn zoontje van 2 had ook veel last van waterwratjes,hij stond echt helemaal vol.
Had van iemand een tip gekregen om deze dagelijks met een watje aan te stippen met Betadine Scrub.Deze is verkrijgbaar bij drogist of apotheek.Het ontsmet en voorkomt dat door krabben er steeds meer worden en drogen de wratjes uit.
Na 3 weken waren ze helemaal verdwenen .
afbeelding van Jennifer-mv-5
17 januari 2013
zout water helpt ook goed. Zeewater kwamen we er door achter