Verstopping

Verstopping niet poepen baby

Hoe vaak en hoeveel een baby poept, kan erg verschillen zonder dat ze er last van hebben. Een baby heeft last van verstopping als hij last heeft met poepen. De poep is dan meestal hard. Het poepen kost veel moeite en / of doet pijn. 

Ook kan je baby last hebben van veel windjes, buikpijn, krampen, bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust, zeurderig of huilerig gedrag. Verstopping komt geregeld voor bij baby’s, maar gaat vaak vanzelf over.

Obstipatie wil zeggen dat een baby die borstvoeding krijgt, minder dan 1 keer per dag ontlasting produceert. Voor baby's die flesvoeding krijgen, geldt dat ze verstopping hebben als ze minder dan 3 keer per week kunnen poepen.

Voeding

 • Bij borstvoeding komt verstopping weinig voor. De baby poept dan meestal van 5-6 maal per dag. Jij kunt hem helpen door zelf gezond te eten met voldoende vezels, fruit en groente en minimaal 1,5 liter per dag te drinken.​
 • Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het vaker voor dat baby’s verstopping krijgen.
 • Bij flesvoeding komt verstopping vaker voor. De baby poept bij flesvoeding normaal gesproken driemaal per dag tot drie keer per week.
 • Bij het starten van bijvoeding komt het voor dat baby’s (tijdelijk) verstopping krijgen.

Als je baby last van verstopping heeft bij flesvoeding, is het belangrijk te controleren of je de voeding op de juiste manier volgens de verpakking klaar maakt. Vanaf 6 maanden is het belangrijk te weten of je baby wel voldoende vocht en vezels binnen krijgt. Je kunt dit overleggen met het consultatiebureau.

Baby's verliezen snel vocht. Vooral bij warm weer of als de verwarming hoog staat. Dit komt doordat hun huidoppervlak relatief groot is. Om afvalstoffen kwijt te raken, hebben de nieren vocht nodig. Is er niet genoeg vocht, dan halen de nieren het vocht uit de darmen. Met als gevolg dat je baby gewoon plast, maar hardere ontlasting krijgt. Baby's hebben in verhouding meer vocht nodig dan volwassenen.

Huisarts

Bij 90% van de baby’s die last heeft van verstopping, wordt geen oorzaak gevonden. Verstopping is dus vaak onschuldig, maar wel erg vervelend! Je waarschuwt je huisarts als je baby minder dan twee keer per week ontlasting heeft, afvalt in gewiht en / of pijn heeft bij het poepen. Krijgt je baby de juiste voeding en hoeveelheid vocht voor de leeftijd en heeft hij desondanks last van verstopping? Raadpleeg dan de huisarts of consultatiebureauarts. In overleg kan dan een drankje (Lactulose) tegen de verstopping worden gegeven. Dit drankje is veilig in gebruik en mag zo lang als nodig gebruikt worden. Je baby krijgt er geen ‘luie darmen’ van. Soms krijgt je kind een micro-klysma voorgeschreven om het poepen weer op gang te brengen. Dit is een kleine tube waarmee je een vloeistof in de anus brengt. De vloeistof maakt de harde ontlasting zachter en werkt als een soort glijmiddel. Meestal poept je baby dan binnen een kwartier. 

Tips bij flesvoeding

 • Ben je net overgestapt op een andere voeding (bijvoorbeeld van borst naar fles), dan moeten de darmen van je baby even wennen. Wacht het 2 weken af.
 • Let op dat je niet te veel poeder gebruikt bij het aanmaken van de voeding (1 afgestreken schepje per 30 ml. water is de maat). Haal het schepje losjes door het poeder en strijk het teveel af met de platte kant van een mes.
 • Doe altijd eerst water in de fles en daarna het poeder. Dat mengt beter en zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid water hebt genomen.
 • Maak je de voeding voor de hele dag tegelijk klaar? Roer de voeding dan steeds goed door, voordat je de benodigde hoeveelheid in de fles giet.
 • Het toevoegen van 10 ml. extra water per 100 ml. bereide voeding kan ook helpen. Je kind behoort dan wel alles op te drinken.
 • Een beetje extra vocht tussendoor (afgekoeld gekookt water) is altijd goed.
 • Je kunt ook een paar theelepels sinaasappelsap of pruimensap toevoegen.

WIJ Deskundigen