Tips bij allergisch gerelateerde huidproblemen

Tips bij allergisch gerelateerde huidproblemen

Omdat de huid van je baby nog heel gevoelig is, kan er huidirritatie ontstaan. Dat uit zich soms in rode of droge plekjes. Gelukkig is daar vaak iets aan te doen!

Rode plekjes, droog huidje

De huid van een baby is nog zeer gevoelig. Het gebruik van gewone zeep en shampoo is daarom sterk af te raden. Die ontvetten huid en haartjes te veel. Beter is het om altijd, ook als er geen klachten zijn, speciale babyverzorgingsproducten te gebruiken, die helemaal zijn afgestemd op de babyhuid- en haartjes.

Als je baby rode plekjes krijgt of een erg droog huidje, reageert de huid al op omstandigheden van buitenaf. Bij rode of schilferige plekjes of 'n erg droog huidje, is het aan te raden alleen nog maar goede, hypo-allergene babyverzorgingsproducten te gebruiken. Deze verschijnselen wijzen er namelijk op dat een kind een allergische aanleg heeft.

Het is verstandig om daar goed mee om te gaan, want in dit stadium zijn ernstiger allergische reacties soms nog te voorkomen.

Luieruitslag

Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid is dan schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De huid van je baby kan zelfs stuk gaan en vochtige, open plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten erger worden. Ook kan een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) luieruitslag tot gevolg hebben.

Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste. Meestal wordt de luieruitslag ook minder als je je baby na het schoonmaken even met blote billetjes laat liggen. Als de uitslag na een paar dagen niet verdwenen is, kun je beter contact opnemen met je dokter.

Bij beginnende huidirritatie kun je de billetjes het beste insmeren met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Je kunt speciale zinkzalf kopen bij de drogist of apotheek.

Meer tips bij huidproblemen

  • Houd de keuze van de verzorgingsproducten op één merk om eventuele irritaties te voorkomen. Elke fabrikant gebruikt namelijk andere ingrediënten.
  • Smeer verzorgingsproducten altijd dun aan. Om de huid niet 'dicht' te smeren kun je beter een paar keer per dag een dun laagje bodymilk of crème aanbrengen, dan één keer per dag een dikke laag.
  • Kleed je baby niet te warm aan. 
  • Gebruik liever geen wollen kleding, wol kleren kriebelen en kunnen huiduitslag verergeren.
  • Was kleertjes en beddengoed met hypo-allergeen waspoeder. 
  • Leg je baby niet te dicht bij de verwarming.

Gerelateerde artikelen

Reacties (2)

afbeelding van Jessica01012016
5 december 2015
Er zit ook parfum in zwitsal, dus ik zou dan bijvoorbeeld eerder kiezen voor neutral. Het is wat duurder, maar ook voor het wassen van bijv kleertjes heel erg fijn
afbeelding van N-Joying
3 december 2015
Mijn zoon van 10 weken heeft inderdaad last van een droge, schrale huid met bultjes in het gezicht. Als ik dit lees moet ik dus oppassen! Maar wat is dan een echt, goed hypoallergeen merk??
Ik lees veel dat Zwitsal eigenlijk niet zo goed kan zijn en dat je op moet letten met parabenen. Maar zijn de etiketten hier wel eerlijk in?