Spugen: tips om je baby te helpen

Spugen: tips om je baby te helpen

De meeste baby’s spugen na de voeding een beetje melk terug als ze een boertje laten. Dit is heel gewoon. Het kan zijn dat je baby te veel lucht heeft ingeslikt tijdens het zuigen of een beetje teveel heeft gedronken. Als je baby regelmatig grote hoeveelheden melk moet spugen of als er bloed bij de uitgespuugde melk zit, waarschuw je de huisarts.

Hoe kan je het spugen bij je baby verminderen?

Misschien heeft je kleine reflux. Een oplossing kan liggen in het overstappen op een andere voeding, maar doe dit altijd na overleg met je huisarts of consultatiebureau. Je kunt ook eerst zelf proberen het spugen bij je baby te verminderen. Je kunt je kleine na het overgeven ORS-oplossing geven; dit is vrij verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Deze zoutoplossing bevat suikers en zouten die helpen vocht in het lichaam op te nemen en vast te houden.

Tips tegen spugen

  • Drinkt je baby te vlug of te gulzig? Neem dan voldoende tijd voor een voeding. Geef je flesvoeding? 15 tot 20 minuten is heel netjes voor een fles van 200 ml. En probeer eens een speen met kleinere gaatjes.
  • Houd je baby een beetje rechtop tijdens het drinken.
  • Geef niet meer voeding dan door het consultatiebureau of je arts is geadviseerd. Je baby kan (te) grote hoeveelheden nog niet aan.

Een gevaar van spugen is uitdroging. Als je baby suf en verward is en diepliggende ogen heeft, kan het zijn dat hij is uitgedroogd. Als je kleine 8 tot 12 uur niet heeft geplast, kan dit ook een teken zijn. Waarschuw dan direct de huisarts.
 

Gerelateerde artikelen