Reflux en verborgen reflux

Reflux bij baby's

Bij baby’s die reflux hebben stroomt er maaginhoud terug in de slokdarm. Dit is een heel gewoon verschijnsel bij het merendeel van de baby’s. Sommigen baby’s gaan spugen in meer of mindere mate, anderen helemaal niet (verborgen reflux). Bij baby’s is de sluitspier - het klepje - tussen maag en slokdarm nog niet helemaal ontwikkeld. Daarom kan er gemakkelijk maaginhoud in de slokdarm komen. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt deze sluitspier zich verder, zodat de reflux meestal verdwijnt.

Klachten bij reflux

De ernst van de klachten van reflux varieert. Sommige baby’s spugen veel. Dit gebeurt vaak vlak na de voeding of als je baby plat ligt, maar hij heeft er verder geen last van. Als je kind goed blijft groeien, hoeft er niets aan gedaan te worden. Bij de meeste baby's verdwijnen de klachten vanzelf in het eerste levensjaar.

Soms kan de slokdarm geïrriteerd raken door het zuur vanuit de maag. Dit geeft pijnklachten. Hierdoor kan je baby huilen, onrustig gedrag vertonen en slecht slapen. Soms gaan baby's hierdoor slechter eten en drinken, waardoor ze minder goed groeien. Hier zijn medicijnen tegen. 

Als door reflux maaginhoud in de luchtwegen terecht komt, dan kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Verborgen reflux

Als de voeding wel omhoog komt, maar je baby spuugt het niet uit, dan heeft hij vermoedelijk last van verborgen reflux. De maaginhoud komt omhoog en zakt weer naar beneden. Bij deze vorm is het lastig om vast te stellen of er sprake is van reflux. De arts kan dit testen. 

Tineke's zoon had ook last verborgen reflux. Lees haar verhaal.

Symptomen reflux

Veel baby's geven een mondje voeding terug of spugen wel eens. Er is lang niet altijd sprake van reflux. De volgende symptomen kunnen er wel op wijzen, evenals op verborgen reflux:

  • Veel huilen
  • Slecht slapen
  • Overstrekken
  • Veel spugen en kokhalzen
  • Vaak de hik hebben
  • Niet willen drinken of juist snel opnieuw na de laatste voeding.
  • Zure adem uit het mondje
  • Veel hoesten en/of kwijlen

Adviezen en behandeling bij reflux

Eerst kun je kijken of het spugen of andere klachten verminderen door je baby een half uur na de voeding rechtop te houden.

Bied vaker kleinere hoeveelheden voedingaan. Het is belangrijk dat baby’s met refluxklachten niet teveel voeding krijgen aangeboden.

Probeer te zorgen dat je baby tijdens het voeden zo min mogelijk lucht binnenkrijgt. Bij borstvoeding is het dus belangrijk dat je goed aanlegt. Geef je flesvoeding, dan kun je een speciale speen gebruiken en - vanaf 4 maanden - johannesbroodpitmeel gebruiken om de voeding te verdikken. .

Je kunt het hoofdeinde van het bedje verhogen met bijvoorbeeld rollen kussens, zodat je baby iets schuin komt te liggen. 

Draag je baby overdag regelmatig in een draagdoek of -zak. Hierdoor komt de voeding minder snel omhoog. Dit vermindert de irritatie van de slokdarm. Je kunt je baby ook in de wipstoel zetten, om dit te voorkomen.

Til bij het verschonen de billetjes niet op, maar draai je baby op zijn zij om de luier om te doen.

Als bovenstaande adviezen niet voldoende helpen en je baby blijft klachten houden, dan kan de huisarts of kinderarts een medicijn voorschrijven. Sommige medicijnen zorgen ervoor dat de voeding sneller in de darmen terechtkomt. Ook kunnen er maagzuurremmers worden voorgeschreven. Deze worden vooral gegeven om de slokdarm te beschermen. Bij de meeste kinderen is de reflux verdwenen voordat ze 18 maanden zijn.

 

Gerelateerde artikelen