Osteopathie

Osteopathie bij baby

Als je baby veel huilt of slecht slaapt, kan dit je behoorlijk radeloos maken. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Misschien kan een osteopaat jou en je baby helpen. Volgens een osteopaat kunnen de klachten onder andere het gevolg zijn van de geboorte; door een lange of juist heel snelle bevalling, een stuitligging of vacuümverlossing of een keizersnee kan het evenwicht in baby’s lichaam verstoord zijn.

Hier pijn, daar klachten

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Natuurlijke beweeglijkheid herstellen

Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hij werkt met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij laat op een zachte manier het lichaam van de baby ontspannen en geeft het zijn natuurlijke beweeglijkheid terug.

De behandeling

De eerste keer dat je met je baby bij een osteopaat komt, stelt deze vragen over de klacht, eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij je baby klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

De osteopaat zal er alles aan doen je baby op zijn gemak te stellen. Na het onderzoek bespreekt hij zijn bevindingen en stelt hij een behandelplan op. In de regel zijn een paar afspraken nodig. De behandeling zelf voelt meestal prettig aan. Daarna duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Waarvoor kun je met je baby bij een osteopaat terecht?

  • Slaapproblemen
  • Problemen met zuigen of slikken
  • Darmkrampjes
  • Langdurig huilen, huilbaby
  • Refluxklachten, moeite met boeren
  • Voorkeurshouding
  • Astma
  • Eczeem en allergieën
  • Keel-, neus- en oorproblemen

Meer informatie

Staat de klacht van je kind er niet bij, vraag dan een erkend osteopaat en of hij iets voor je kan betekenen. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Voor meer informatie over osteopathie kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Je vindt hier ook een osteopaat bij jou in de buurt.

Reacties (1)

afbeelding van Sherrel
1 augustus 2012
Mijn tweede zoontje was erg onrustig. Huilde veel, maar we konden niet ontdekken wat de reden was. Misschien last van de super snelle bevalling? Bij de nacontrole van onze verloskundige gaf die ons de tip om eens een bezoek te brengen aan een osteopaat. Gelijk de volgende dag gaan bellen en een afspraak gemaakt. Al na het eerste bezoek merkte we verschil. Hij had bepaalde oefeningen gedaan en er was een oefening die we thuis zelf ook konden doen. Jeetje, wat een ander kind kregen we. Wat bleek... zijn nek en rug zaten helemaal vast doordat ik stress heb gehad tijdens de zwnagerschap en hij had dus toch last van de snelle bevalling. Na twee weken terug naar de osteopaat. Na een uurtje daar gezeten te hebben konden we ons kind niet meer terug! Hij huilde alleen nog als hij honger had of een vieze luier. We hebben tot op de dag van vandaag een heel vrolijk mannetje! Ben zo blij dat de verloskundige met deze tip kwam!
Niks ten nadelen van het consultatie bureau of de huisarts, maar beide kwamen met de melding dat het wel aan darmkrampen lag. Ook zijn we ons zoontje alleen in de nacht gaan inbakeren en met 7 weken oud sliep hij al volledig door!