Ontstoken oogjes

Ontstoken oogjes bij je baby

Pasgeboren baby's kunnen snel last hebben van ontstoken oogjes. De traanbuisjes zijn dan ontstoken. Je merkt dit aan het vuil dat uit zijn oogjes komt. Normaalgesproken worden de tranen aangemaakt door de traanklier onder het bovenooglid. De tranen spoelen het oog schoon en zorgen dat het oog niet uitdroogt. 

Bij baby's komen tranende oogjes en / of vieze oogjes ('prutoogjes') vaak voor, meestal al vanaf de geboorte of kort erna. In dat geval is meestal het traanbuisje die de tranen afvoert naar de neus nog afgesloten door een dun vliesje. Meestal is dit het geval bij één oogje, maar het kan ook bij beide oogjes voorkomen. De vieze afscheiding uit het oogje bestaat uit ingedroogde tranen, slijm, vet en vuil.

Ontstoken oogjes schoonmaken

Het vieze oogje kun je schoonmaken met wat uitgekookt water en een schoon watje, gaasje of doekje, waarbij je voorzichtig van buiten naar binnen over het (gesloten) oogje strijkt. Neem voor elk oogje een schoon watje. Massage van de traanzak richting de neus met de pink van je hand zou mogelijk het open gaan van het traanbuisje kunnen versnellen. Je moet dan net naast de binnenste ooghoek richting de neus masseren.

Als je baby slechts af en toe een aantal dagen tranende en vieze oogjes heeft, dan komt dit meest waarschijnlijk door een verkoudheid. Een verkoudheid zorgt namelijk voor zwelling van het neusslijmvlies, waarbij er een tijdelijke verstopping van het (nog nauwe) traanafvoersysteem ontstaat. Zodra de verkoudheid genezen is, is het traanafvoersysteem ook weer gewoon open. Je hoeft hier dan ook niets aan te doen.

 

Oogontsteking

Naast het voorkomen van uitdrogen hebben tranen ook een afweerfunctie en spoelen ze vuiltjes weg. Bij een verstopt systeem gaat dat niet en kan er dus sneller door ziektekiemen een oogontsteking ontstaan. Indien het oogje rood ziet of roodomrand is, er meer vieze afscheiding uit het oogje komt dan normaal gesproken, je kind last heeft van het oogje (wrijven, veel knipperen, last van licht), of als je twijfelt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Indien de huisarts een oogontsteking vermoedt zal hij een antibioticazalf of -druppels voor in het oog voorschrijven.

In principe is het advies af te wachten tot de baby één jaar oud is, omdat de kans dan nog heel groot is dat het traanbuisje vanzelf open gaat. Indien het traanbuisje niet vanzelf open gaat voor de eerste verjaardag of de baby veel klachten / oogontstekingen heeft, dan kan de huisarts je verwijzen naar de keel-, neus-, en oor (KNO) arts. De KNO-arts kan, indien nodig, eventueel het vliesje in het traanbuisje doorprikken met een sonde of een klein buisje plaatsen in het traanafvoersysteem naar de neus toe.

Reacties (2)

afbeelding van Dayfay1987
4 januari 2016
Mijn zoontje heeft er zoveel last van, helaas heb ik geen borstvoeding meer, maar wat ik ook probeer masseren schoonmaak het lijk wel erger te worden pfff
afbeelding van Ctjuh
12 december 2014
Borstvoeding in het oog druppelen helpt veel beter. Wel goed uitkijken dat je geen last hebt van spruw.