Luieruitslag

Luieruitslag is erg vervelend voor je baby. Als zijn huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De huid van je baby kan zelfs stuk gaan en vochtige, open plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten kunnen verergeren. Ook een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) kan luieruitslag tot gevolg hebben.

Voorkomen en behandelen van luieruitslag

Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Bijvoorbeeld door de billen van je dreumes een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met babyzalf dat het natuurlijke huidherstel ondersteunt.

Een goede babyzalf beschermt met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer niet een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste. Meestal wordt de luieruitslag ook minder als je je baby na het schoonmaken even met blote billetjes laat liggen. 

Je kunt speciale babyzalf, zoals Bepanthen Baby Zalf, kopen bij de drogist of apotheek. Hier heb je geen recept voor nodig. De zalf smeer je dan bij iedere verschoning op de billetjes. Als de roodheid na een paar dagen niet verdwenen is, kun je beter contact opnemen met je dokter. Lees ook de ervaringen van moeders die Bepanthen Baby Zalf testten voor Testpanel van WIJ.

Video: Dr. D.J. Atherton over Pampers Active Fit met DryMax

Reacties (4)

afbeelding van I.ab-1148059
4 april 2016
Sudu crème hepo allergeen. Helpt ook heel goed bij de kruidvat verkrijgbaar
afbeelding van atok-1035713
7 juli 2015
Wij hebben totaal geen last van uitslag. Wij gebruiken uitsluitend luiers van het merk Naty... deze zijn bio en blijkbaar reageert de kleine er prima op. Wij gebruiken ook de billendoekjes van Naty. Als we insmeren dan is het met een Weleda creme.
afbeelding van Shjej3
18 januari 2015
met lauw warm water schoonmaken en er honing op doen werkt perfect! Na alles te hebben geprobeerd werkt alleen dit!
afbeelding van Niek en 2 kids
25 augustus 2013
Voor onze twee kleintjes gebruiken wij bij luieruitslag en tevens bij geïrriteerde huidplooien Maïzena. Lekker ouderwets, maar dit werkt m.i. het allerbeste, dus het proberen waard!