Luieruitslag

Luieruitslag bij je baby

Luieruitslag is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Het is erg vervelend voor je baby, maar gelukkig is luieruitslag meestal onschuldig en goed te behandelen. Wat is luierslag precies, waardoor ontstaat het en hoe kun je het behandelen?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag bij je baby is te herkennen aan rode billen. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn soms ook kleine blaasjes te zien. De huid van je baby kan zelfs stuk gaan en vochtige, open plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten kunnen verergeren. Je kunt merken dat je baby huileriger en prikkelbaar is door de jeuk en de pijn.

Luieruitslag behandelen

Met een speciale babyzalf tegen luieruitslag of rode billetjes kun je de huid van je baby beschermen tegen irritaties van urine en ontlasting. Een babyzalf beschermt de huid met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer niet een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste. Meestal wordt de luieruitslag ook minder als je je baby na het schoonmaken even met blote billetjes laat liggen. 

Oorzaken van luieruitslag

De oorzaak van luieruitslag heeft alles met de luier te maken. In de luier is het vaak vochtig en broeierig. Daarnaast maken urine en ontlasting de huid van je baby weker. Als de luier hier vervolgens langs schuurt, ontstaat er irritatie en beschadiging van de huid. Wanneer je baby te lang een poepluier heeft omgehad of last heeft van diarree is de kans op luieruitslag groter. Ook een behandeling met bepaalde geneesmiddelen kan luieruitslag tot gevolg hebben. Andere oorzaken van luieruitslag kunnen zijn:

Luieruitslag voorkomen

Je kunt luierslag voorkomen door te zorgen dat je baby schone en droge billen heeft. Verschoon je baby regelmatig, zo’n 8 keer per dag. Was de billen van je baby meerdere keren per dag met lauw water en smeer ze daarna in met een zalf voor baby's.

Gerelateerde artikelen

Reacties (5)

afbeelding van ACJResink
10 juli 2018
Onze kleine had z’n billetjes vlak na z’n geboorte echt helemaal kapot, bleek dat ie overgevoelig was voor de billendoekjes die we gebruikten, na uitvoerig internet afstruinen kwamen we hier achter. Hij huilde niet meer tijdens z’n luierverschonen met andere doekjes, ook lang met alleen lauwwater schoon gemaakt. Alleen bleven de schrale plekken. Ik kreeg toen via via de tip om onbewerkte schapenwol in z’n luier te stoppen, wat enkel was gereinigd met water, ik vond het nogal al gek maar het werd maar niet heel, dus toen toch gekocht, binnen twee dagen waten z’n billetjes helemaal rustig, nu gebruiken we het alleen als z’n wat roder worden maar dat is echt weinig. Echt de beste maar rare tip die ik gekregen heb. Het schijnt te komen door de vettigheid die in de schapen wol zit waardoor het erg helend werkt, schijnt ook goed te werken bij doorlig plekken.
afbeelding van I.ab-1148059
4 april 2016
Sudu crème hepo allergeen. Helpt ook heel goed bij de kruidvat verkrijgbaar
afbeelding van atok-1035713
7 juli 2015
Wij hebben totaal geen last van uitslag. Wij gebruiken uitsluitend luiers van het merk Naty... deze zijn bio en blijkbaar reageert de kleine er prima op. Wij gebruiken ook de billendoekjes van Naty. Als we insmeren dan is het met een Weleda creme.
afbeelding van Shjejy4
18 januari 2015
met lauw warm water schoonmaken en er honing op doen werkt perfect! Na alles te hebben geprobeerd werkt alleen dit!
afbeelding van Niek en 2 kids
25 augustus 2013
Voor onze twee kleintjes gebruiken wij bij luieruitslag en tevens bij geïrriteerde huidplooien Maïzena. Lekker ouderwets, maar dit werkt m.i. het allerbeste, dus het proberen waard!