Krampjes

Krampjes bij je baby

Je baby heeft waarschijnlijk last van darmkrampjes als hij steeds plotseling begint te huilen, de beentjes optrekt, weer strekt en opnieuw optrekt. Je baby stopt dan telkens even met huilen, om na een poosje weer te beginnen en ook weer met de beentjes te gaan trappelen.

Oorzaken darmkrampjes

Er zijn verschillende oorzaken voor darmkrampjes. De belangrijkste is dat de darmen van je baby nog niet volledig zijn ontwikkeld; dat gebeurt pas in de eerste maanden na de geboorte. Na drie tot vier maanden zie je dat de darmkrampjes ophouden. Een moeizame (hardere) ontlasting kan ook krampjes geven of je kind krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding. Je kind kan ook gevoelig zijn voor allergieen. Tot slot kan het zijn dat je baby teveel voeding per dag of per keer krijgt.

Voeding bij darmkrampjes

Als je flesvoeding geeft, is het aan te raden om op de volgende punten te letten. Dit kan kampjes voorkomen.

  • Voed je baby rustig, neem de tijd voor de voeding en boertjes.
  • Let op dat je kind geen lucht binnenkrijgt tijdens het drinken; de speen hoort steeds goed met melk te zijn gevuld.
  • Masseer het buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok.
  • Ook fietsen met de beentjes wil nog wel eens helpen; vaak hoor je dan windjes vrijkomen.

Als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je kleine op bepaalde voeding uit jouw menu reageert. Ga echter niet op eigen houtje voedingsstoffen wegplaten.

Lees het advies van de voedingskundigen van Nutricia.

Wat kun je nog meer tegen darmkrampjes doen?

Darmkrampjes zijn niet altijd op te lossen. Soms kan een speciale voeding voor baby's die last van krampjes hebben, een oplossing bieden. Bij de drogist zijn verschillende (natuurlijke) middeltjes verkrijgbaar. De krampjes zijn niet schadelijk voor je baby, maar wel erg vervelend. Ze verdwijnen over het algemeen als hij ongeveer drie maanden oud is.

Reacties (2)

afbeelding van t.yu-1302837
31 oktober 2017
Heeft iemand enig idee of borstvoeding met een tepelhoedje ook kan zorgen voor darmkrampjes? Is het mogelijk dat mijn baby daarmee ook lucht hapt? Zo ver ik weet zou dit vacuum moeten zijn en daar geen lucht bij kunnen komen. Of heb ik het mis?
Mijn kleine is nu twee maanden oud en ze heeft dagelijks vreselijke huilbuien vanwege haar krampjes :((
afbeelding van aman-676157
10 oktober 2012
mijn baby heeft last van kraampjes en dat wist ik niet hij begint plotseling te huilen en zijn beentjes opstreken en daarna stop hij en ik vroeg me altijd af waarom huil hij nou is echt zielig om te zien nu weet ik het